Nyheter

Ändring av bolagsform kan vara aktuellt för ensamföretagaren

23.1.2014
-

På Nyföretagscentrum Startias och advokatbyrå Fondias gemensamma frukosttillställning om bolagsformer funderades kring bra och dåliga sidor med olika bolagsformer, och när det skulle löna sig för ett företag att övergå från en bolagsform till en annan.

På Nyföretagscentrum Startias och advokatbyrå Fondias gemensamma frukosttillställning om bolagsformer funderades kring bra och dåliga sidor med olika bolagsformer, och när det skulle löna sig för ett företag att övergå från en bolagsform till en annan.

Legal Counsel Marjo Nyström från Fondia berättar att ensamföretagare i Finland gärna grundar firmor. Den bolagsformen kan enligt henne ändå vara problematisk.
- Orsaken till att många väljer att grunda en egen firma är troligen det att det är ett lätt och snabbt alternativ. Till en början är verksamheten småskalig, som företagaren sparkar igång genom att köpa en maskin eller starta ett hemmakontor. Detta händer speciellt ofta om branschen inte kräver några anmälningar. Problematiken ligger i bolagsformens ansvarsärenden, menar Nyström.

En firmas företagare är personligen ansvarig

Nyström förklarar att en företagare med en firma är personligen ansvarig över sitt företag. Detta betyder att begreppen mina pengar och företagets pengar inte existerar. Om företaget är förlustbringande ansvarar företagaren i sista hand själv för det han/hon gjort. Nyström ger ett sorgligt exempel där en företagare började sin verksamhet via ett franchisingkontrakt. För att komma igång måste företagaren ta lån, som en släkting gick i borgen för, då det skulle investeras i dyra maskiner och franchisingavgiften skulle betalas. Dessutom undertecknade företagaren och franchisingkedjan ett tidsbundet kontrakt på flera år utan uppsägningsrätt.
- Efter ett år märkte företagaren att företaget gick på förlust och inga tecken på att situationen skulle vända fanns i sikte. Då företagaren ville avsluta verksamheten gick det inte på grund av kontraktet, säger Nyström.

 

Marjo Nyström (till vänster) och Teresa Laine-Puhakainen tipsar företagare att fundera igenom det egna företagets bolagsform.

Med hjälp av Fondia gick franchisingkedjan till slut med på att säga upp kontraktet utan några bötesavgifter. Skulderna från alla lån som företagaren tagit i början blev ändå på företagarens och släktingens ansvar. Därför uppmanar Nyström alla blivande företagare att fundera igenom vilken bolagsform som är den rätta och alltid läsa noggrant igenom alla kontrakt. Hon anser att företagarna inte ska välja någon bolagsform endast för att det känns snabbt och enkelt i början.

Bilda aktiebolag ensam

En firma är inte det enda alternativet för en ensamföretagare, utan ett aktiebolag går också att grunda ensam. Ett aktiebolag kräver en investering på 2 500 euro och det investerade beloppet måste alltid finnas kvar i bolaget. På detta sätt behöver inte företagaren ansvara för företagets skulder personligen om företaget går i konkurs.
- Det går att lyfta lön från ett aktiebolag. Dividender kan förstås inte delas ut om inte företaget gör vinst, påminner Fondias Legal Counsel Teresa Laine-Puhakainen.

Grundandet av ett aktiebolag kräver lite mer pappersarbete än grundandet av en firma, eftersom det ligger mer juridik bakom ett aktiebolag.
- Ett aktiebolag måste exempelvis ha en styrelse. Om antalet styrelsemedlemmar är en eller två, behövs dessutom en suppleant. De krav som berör aktiebolag är ändå inte kärnfysik, försäkrar Laine-Puhakainen.

Både Nyström och Laine-Puhakainen har egna aktiebolag som de driver vid sidan av sina jobb på Fondia.
- Vilken bolagsform som lämpar sig för ett litet företag beror på verksamhetens omfattning. Det går bra att fungera under en firma så länge företagaren är medveten om vilka risker det innebär. Då firmans omsättning växer så mycket att företaget får vinst lönar det sig att ändra bolagsform från firma till aktiebolag, avslutar Laine-Puhakainen.