Uutiset

Yhtiömuodon muutos saattaa olla yksinyrittäjälle ajankohtainen

23.1.2014
-

Uusyrityskeskus Startian ja lakiasiaintoimisto Fondian järjestämässä aamupalatilaisuudessa 21.1. Yhtiömuodot pohdittiin eri yhtiömuotojen hyviä ja huonoja puolia, sekä sitä milloin yrityksen kannattaisi siirtyä yhdestä yhtiömuodosta toiseen.

Uusyrityskeskus Startian ja lakiasiaintoimisto Fondian järjestämässä aamupalatilaisuudessa 21.1. Yhtiömuodot pohdittiin eri yhtiömuotojen hyviä ja huonoja puolia, sekä sitä milloin yrityksen kannattaisi siirtyä yhdestä yhtiömuodosta toiseen.

Fondiassa työskentelevän Legal Counsel Marjo Nyströmin mukaan Suomessa suosittu yhtiömuoto henkilöyhtiö saattaa olla ongelmallinen.
- Syy siihen, että Suomessa perustetaan niin paljon henkilöyhtiöitä, on varmaankin niiden perustamisen nopeus ja helppous. Yrittäjä ehkä aloittaa pienimuotoisella toiminnalla hankkimalla jonkun koneen tai perustamalla kotikonttorin, varsinkin jos toimiala ei ole ilmoitusvarainen. Ongelmallisuus piilee yhtiömuodon vastuuasioissa, Nyström selostaa.

Toiminimellä toimiva yrittäjä on henkilökohtaisessa vastuussa

Nyström kertoo, että toiminimellä toimiva yrittäjä, on henkilökohtaisessa vastuussa yrityksestään. Tämä tarkoittaa sitä, että käsitteitä omat rahat ja yrityksen rahat ei ole, vaan jos yritys on tappiollinen vastaa yrittäjä kaikista tekemisistään henkilökohtaisella omaisuudellaan. Nyström antaa surullisen esimerkin yrittäjästä, joka aloitti liiketoiminnan franchising-sopimuksella. Alku vaati suuret investoinnit laitteisiin sekä franchising -aloitusmaksun, jotka yrittäjä maksoi lainarahalla ja lainan takasi hänen sukulainen. Tämän lisäksi yrittäjän ja franchising-ketjun tekemä sopimus oli usean vuoden määräaikainen sopimus ilman irtisanomisoikeutta.
- Yrittäjä huomasi vuoden päästä, että hänen toimintansa on tappiollista eikä tilanne näyttänyt paranevan. Hän halusi lopettaa toiminnan, mutta sopimuksen mukaan hänellä ei ollut siihen oikeutta, Nyström sanoo.

Marjo Nyström (vas.) ja Teresa Laine-Puhakainen vinkkaavat yrittäjiä pohtimaan oman yrityksen yhtiömuotoa.

Fondian avulla franchising-ketju saatiin lopulta suostumaan sopimuksen irtisanomiseen ilman sakkomaksuja, mutta yrittäjän alussa ottamat suuret velat jäivät hänen itsensä sekä takaajan maksettaviksi. Nyström kehottaakin kaikkia yritystä perustavia miettimään tarkkaan, mikä on se oikea yhtiömuoto ja lukemaan sopimukset kunnolla ennen allekirjoittamista. Yhtiömuotoa ei hänen mukaansa saa valita ainoastaan sen perusteella, että se on nopea ja helppo valinta.

Osakeyhtiön voi perustaa yksin

Yksinyrittäjän ei tarvitse perustaa toiminimeä, vaan hän voi myös perustaa oman osakeyhtiön. Osakeyhtiön perustaminen vaatii 2 500 euron alkuinvestoinnin, ja sijoitetun pääoman on aina löydyttävä yrityksestä. Yrittäjä ei tällöin joudu maksamaan henkilökohtaisella omaisuudellaan, jos yritys joutuu konkurssiin.
- Osakeyhtiöstä voi nostaa palkkaa itselleen, mutta osinkoja ei tietenkään voi jakaa ellei yhtiö tee voittoa, muistuttaa Fondian Legal Counsel Teresa Laine-Puhakainen.

Osakeyhtiön perustaminen vaatii myös hieman enemmän paperityötä kuin toiminimen perustaminen, sillä yhtiömuodon takana on hieman enemmän juridiikkaa.
- Osakeyhtiössä on esimerkiksi oltava hallitus, joka tarvitsee varajäsenen, jos varsinaisia jäseniä on yksi tai kaksi. Osakeyhtiötä koskevat vaatimukset eivät kuitenkaan ole rakettitiedettä, Laine-Puhakainen vakuuttaa.

Nyström ja Laine-Puhakainen omistavat molemmat omat osakeyhtiöt, joita he pyörittävät sivu-toimisesti.
- Riippuu yrityksen toiminnan laajuudesta mikä yhtiömuoto on kannattava pienelle yritykselle. Toiminimellä voi toimia hyvin, kunhan tiedostaa riskit. Kun pienyrittäjän liiketoiminta kasvaa niin isoksi, että voittoa jää omaan taskuun, kannattaa yritys muuttaa osakeyhtiöksi, Laine-Puhakainen lopettaa.