Nyheter

Ägarskifte kan vara överraskande tungt – Förbered dig i tid även mentalt

9.4.2021
-

När en företagare är på väg att ge ifrån sig sitt företag eller inleda en ny karriär med ett nyköpt företag eller som efterträdare till familjeföretaget, är det fråga om en stor förändring som medför mycket arbete, men också mycket att bearbeta på den mentala sidan.

pexels sindre strom 940881

När en företagare är på väg att ge ifrån sig sitt företag eller inleda en ny karriär med ett nyköpt företag eller som efterträdare till familjeföretaget, är det fråga om en stor förändring som medför mycket arbete, men också mycket att bearbeta på den mentala sidan. I förändringscoachingwebbinariet som arrangerades av projektet Ett planerat ägarskifte styrde Lasse Norrgård och Jarno Dahl från TimeOut Muutosvalmennus Oy tillsammans med Samuel Broman, Broman Law åhörarnas tankar på förändring, olika utmaningar och medel för omställning.

VASEKs direktör för företagstjänster Kjell Nydahl har i sitt arbete märkt att företagare – framförallt säljare och överlåtare – sällan vill diskutera mjuka värden i samband med ett ägarskifte.

– Ett ägarskifte utmanar känslan av trygghet, och de rädslor som hör samman med detta talar man inte om. Det krävs mycket mod för att visa och erkänna svaghet, men tack och lov ändras tiderna och även företagare inser att de bara är mänskliga, kommenterade Dahl.

Norrgård poängterade att det är viktigt att vara medveten om hur förändringstrycket påverkar företagaren.

– Då är man tvungen att lämna komfortzonen. Man måste gå igenom de olika skedena, som rädsla, inlärning och tillväxtområde, påminde Norrgård.

Broman, som nyligen startat ett företag, har lång erfarenhet av att samarbeta med företagare inom bankvärlden:

– Förändringar tär ofta hårt. Jag har flera gånger sett hur viktigt det är att söka hjälp även gällande den mentala sidan, snarare än bara faktafrågor, konstaterade han.

Norrgård ledde webbinardeltagarna genom omställningsutmaningarna. I det första skedet är det viktigt att identifiera behovet av förändring.

– Att sälja eller överlåta ett företag genom generationsskifte är en lång process, det kan ta från ett år upp till fem år. Det är alltså klart att det också är en psykiskt tung tid. Behovet av förändring måste uppmärksammas innan den överlåtande företagaren tröttnar och kan längre inte hitta resurser för att hålla företaget i försäljningsskick. Man måste börja sälja företaget när man fortfarande orkar förbättra dess verksamhet, påminde Norrgård.

Att sälja sitt företag kan även förorsaka en identitetskris.

– När man engagerar sig för företagandet förlorar man den privatperson som befinner sig bakom företagaren. Om företagandet är en för stor del av identiteten, kan det väcka frågan att vad är jag då om jag inte längre är företagare? Dessutom kan livet efter ägarskiftet verka meningslöst när livsarbetet är sålt, berättade Norrgård och poängterade:

– Precis som hela ägarskiftesprocessen måste börjas i tid måste de mentala förberedelserna inför vardagslivet efter företagandet också inledas i tid. Tänk redan på vad du ska göra efter överlåtelsen. Kan du bidra med att dela din kunskap med andra till exempel genom styrelsearbete och att arbeta som företagsmentor?

Företagsrådgivarna Kari Myllymäki från Concordia och Anthony Hannus från Kristinestads näringslivscentral försäkrade att ett ägarskifte inte behöver vara så här svårt.

– Hjälp finns tillgänglig till både den tekniska processen och den mentala aspekten av ett ägarskifte. När du modigt kontaktar företagsrådgivningen kan vi tillsammans fundera ut lämpliga lösningar, påminde de.

 

Taggar: