Uutiset

Omistajanvaihdos voi yllättää raskaudellaan – Valmistaudu ajoissa myös henkisesti

9.4.2021
-

Kun yrittäjä on luopumassa yrityksestään tai lähtemässä uudelle uralle ostamansa yrityksen parissa tai perheyrityksen jatkajana, on kyseessä suuri muutos, joka tuo mukanaan paljon töitä, mutta myös paljon työstettävää henkisellä puolella.

pexels sindre strom 940881

Kun yrittäjä on luopumassa yrityksestään tai lähtemässä uudelle uralle ostamansa yrityksen parissa tai perheyrityksen jatkajana, on kyseessä suuri muutos, joka tuo mukanaan paljon töitä, mutta myös paljon työstettävää henkisellä puolella. Valmisteltu omistajanvaihdos -hankkeen järjestämässä muutosvalmennuswebinaarissa Lasse Norrgård ja Jarno Dahl TimeOut Muutosvalmennus Oy:stä yhdessä Samuel Bromanin, Broman Law johdatteli kuulijoita ajattelemaan muutosta, erilaisia haasteita sekä selviytymiskeinoja.

VASEKin yrityspalvelujohtaja Kjell Nydahl on huomannut työssään, että yrittäjät – etenkään myyjät ja luopujat – eivät useinkaan halua keskustella omistajanvaihdokseen liittyvistä pehmeistä arvoista.

– Omistajanvaihdos haastaa turvallisuuden tunteen, eikä niihin liittyvistä peloista puhuta. Heikkouden näyttäminen ja tunnustaminen vaativat paljon rohkeutta, mutta onneksi ajat muuttuvat ja yrittäjätkin ymmärtävät olevansa vain ihmisiä, Dahl kommentoi.

Norrgård painotti, että on tärkeää tiedostaa miten muutospaineet vaikuttavat yrittäjään.

– Silloin pitää lähteä mukavuusalueelta pois. Eri vaiheet kuten pelko, oppiminen ja kasvualue on kuljettava läpi, Norrgård muistutti.

Äskettäin yrittäjän aloittanut Bromanilla on pitkä kokemus pankkimaailmasta yrittäjien kanssa toimimisesta:

– Muutokset ottavat usein koville. Olen nähnyt monesti, miten tärkeää on hakea apua myös henkiseen puoleen eikä pelkästään asiakysymyksiin, hän totesi.

Norrgård kuljetti webinaariosallistujat läpi muutoshaasteiden. Ensimmäisessä vaiheessa on tärkeää tunnistaa muutoksen tarve.

– Yrityksen myyminen tai siitä luopuminen sukupolvenvaihdoksella on pitkä prosessi, siihen voi mennä vuodesta jopa viiteen vuotta. On siis selvää, että se on myös henkisesti raskasta aikaa. Muutostarve on tiedostettava ennen kuin luopuva yrittäjä väsyy eikä löydy enää voimavaroja pitää yritystä myyntikunnossa. Yrityksen myymiseen on ryhdyttävä silloin, kun vielä jaksaa parantaa sen toimintaa, Norrgård muistutti.

Yrityksen myyminen voi aiheuttaa myös identiteettikriisin.

– Omistautuessa yrittäjyydelle kadotetaan se yksityishenkilö, joka on yrittäjän taustalla. Jos yrittäjyys on liian iso osa identiteettiä, voi herätä kysymys, että mikä minä olen sitten, jos en ole enää yrittäjä? Myös omistajanvaihdoksen jälkeinen arki voi tuntua merkityksettömältä, kun elämäntyö on myyty, Norrgård kertoi ja painotti:

– Aivan kuten koko omistajanvaihdosprosessikin täytyy aloittaa ajoissa, myös henkinen valmistautuminen yrittäjyyden jälkeiseen arkeen on aloitettava ajoissa. Mieti jo valmiiksi mitä aiot tehdä luopumisen jälkeen. Voisitko olla voimavarana ja jakaa osaamistasi muille vaikka hallitustyöskentelyn ja yrityskummina toimimisen kautta?

Yritysneuvojat Kari Myllymäki Concordiasta ja Anthony Hannus Kristiinankaupungin elinkeinokeskuksesta vakuuttivat, ettei omistajanvaihdoksen tarvitse olla näin vaikeaa.

– Apua on tarjolla sekä omistajanvaihdoksen tekniseen prosessiin että henkiseen puoleen, kun ottaa rohkeasti yritysneuvontaan yhteyttä, voidaan yhdessä miettiä sopivia ratkaisuja, he muistuttivat.

 

Tagit: