Nyheter

Stadslogistik som föremål för studie i Jaakko Hakalas avhandling

27.1.2022
-

Ingenjör Jaakko Hakalas avhandling inom examensprogrammet för logistik, Framtiden för stadslogistik och eltrafik i Vasa, slutfördes i slutet av 2021. Hakala, född i Vasa, studerade vid Satakunta yrkeshögskola och fokuserade sin forskning på att utforska de framtida möjligheterna för stadslogistik och eltrafik i Vasa.

pexels artem podrez 5025668

Ingenjör Jaakko Hakalas avhandling inom examensprogrammet för logistik, Framtiden för stadslogistik och eltrafik i Vasa, slutfördes i slutet av 2021. Hakala, född i Vasa, studerade vid Satakunta yrkeshögskola och fokuserade sin forskning på att utforska de framtida möjligheterna för stadslogistik och eltrafik i Vasa.

Avhandlingen beställdes av VASEK, och Matias Båsk, logistikexpert och projektledare för MoveIt projektet (fram till den 31 december 2021), kartlade lämpliga intervjuade för arbetet och vägledde processen.

– VASEK beställde en avhandling eftersom ämnet är viktigt och intressant inom både företags- och regional utveckling. Ämnet är aktuellt, och det finns många snabba förändringar på fältet. Vi tyckte att det var viktigt att detta logistikområde skulle övervägas lite mer än bara vid skrivbordet, och avhandlingen var en utmärkt kanal, berättar Båsk.

Arbetets mål fastställdes med hjälp av intervjuer för att identifiera utvecklingsmöjligheter för miljövänligare transporter i Vasa stadsområde. Intervjuer genomfördes med nio olika personer som arbetar på högskolenivån, logistikföretag eller inom den offentliga sektorn. Personer som arbetar eller har kompetens inom logistik, transportinfrastruktur eller persontrafik valdes ut som respondenter.

Att skapa möjligheter för nya innovationer

IMG 2723 Jaakko Hakala

Baserat på intervjuresultaten finns det inget behov eller efterfrågan på större förändringar i utvecklingen av stadslogistik just nu. För mindre ändringar, till exempel parkeringsplatser för leveranstrafik, kan det finnas ett behov istället. Det skulle vara lätt att testa parkeringsplatser för distributionstrafik, särskilt på kort sikt, och samla in erfarenheter.

–  Det finns ett intresse för pilotering av ny elektronisk leveransteknik i Vasa, och det kunnande som redan finns i här gällande elteknik skulle säkerligen stöda detta. Lokala företag kunde i sin tur få idéer från en dylik pilot.

 För närvarande finns det inget behov av betydande förändringar, men det är bra att  man nu fått en början med tanke på framtida arbete . När man överväger elektroniska leveranslösningar är det bra att beakta var i världen man letar efter lösningar och vilka nya lösningar som kan introduceras här i Vasa och i hela Finland, med tanke på lagstiftnings- och klimataspekterna, berättar Hakala.

– Avhandlingen är en del av viktig bakgrundskartläggning och ger en fingertoppskänsla för både den nuvarande situationen i Vasa, samt utvecklingsmöjligheter och utmaningar. I arbetet undersöktes företagens nuvarande behov, men vi måste också blicka framåt och skapa möjligheter för nya innovationer. Utöver detta är det glädjande att se att logistiken, både som ämne och bransch, är attraktiv för ungdomar. Avhandlingen är ett bra sätt att testateorin i praktiken i egen region och lära känna lokala aktörer, säger logistikexperten Anna Måtts-Fransén.

 

Taggar: