Nyheter

Antalet konkurser befaras öka – information om företagssanering och konkursförfarandet

3.11.2020
-

VASEK arrangerade i samarbete med Kust-Österbottens Företagare och Vaasan yrittäjät webbinarier den 30 oktober och den 2 november, med temat företagssanering och konkursförfarandet. Christian Näsman och Oskar Sundback från Näsman & Båsk fungerade som sakkunniga på webbinarierna.

velkasaneeraus ja konkurssimenettelyVASEK arrangerade i samarbete med Kust-Österbottens Företagare och Vaasan yrittäjät webbinarier den 30 oktober och den 2 november, med temat företagssanering och konkursförfarandet. Christian Näsman och Oskar Sundback från Näsman & Båsk fungerade som sakkunniga på webbinarierna.

Webbinarierna var denna gång först och främst riktat till bokförare och redovisningsföretagare.

– Bokföraren är en av företagarens viktigaste partner, så vi hoppas att webbinarierna ger bokförare och redovisningsbyråer lite vägledning i hur de kan hjälpa sina kunder, alltså företagare som eventuellt hamnat i ekonomiska svårigheter, konstaterar VASEKs direktör för företagstjänster Kjell Nydahl.

– I de rådande omständigheterna är det viktigt att vi lyckas dela information om det här viktiga ämnet till småföretagare, säger i sin tur Hippi Hovi från Kust-Österbottens Företagare.

Företagssanering kan hjälpa företaget på fötter

Enligt Christian Näsman är företagssanering ett alternativ till konkurs och meningen med den är att rädda företaget. Företagssanering erbjuder på flera sätt företaget en möjlighet till nystart.

– När man får företaget på fötter kommer det att producera skatteinkomster för samhället även senare, påminner han.

För att saneringsförfarande kan inledas, ska följande förutsättningar uppfyllas: företagsverksamheten är livsdugligt, verksamheten hotas av insolvens eller är redan insolvent och det är sannolikt att insolvensen kan undanröjas med sanering.

– Saneringsmetoder är förändring av verksamheten så att endast den livsdugligaste delen lämnar kvar, förlängning av betalningstider och nedskärning av skulderna. När ett företag ansöker om skuldsanering betalas inte nuvarande skulder, utan man väntar att betalningsprogrammet är fastställt. Alla nya skulder i sin tur ska betalas i tid, och om det inte lyckas, kan saneringen avbrytas, berättar Näsman.

Konkursförfarande då företaget är permanent insolvent

Oskar Sundback berättar att företaget försätts i eller själv ansöker om konkurs om det är permanent insolvent. Konkursförfarandet berör gäldenärens alla skulder och innebär att företagets egendomar används jämnt till förmån för alla borgenärer.

– Boförvaltaren fungerar som konkursboets vd och tar hand om de praktiska aspekterna av konkursen, såsom att se till att boförteckningen och gäldenärsutredningen upprättas. Boförteckningen är en förteckning över företagets tillgångar och skulder på konkursdagen. Gäldenärsutredningen i sin tur är en redovisning om företagets verksamhet innan konkursen och om orsakerna till konkursen. Boförvaltaren sammankallar också borgenärssammanträdet, Sundback listar.

– Boförvaltaren upprättar utdelningsförteckningen som även borgenärerna kan kommentera. Den slutliga utdelningsförteckningen skickas till tingsrätten för fastställelse. När egendomen är såld, hålls ett slutsammanträde och bokföringen samt redovisningen slutförs och utdelningen till borgenärerna tas hand om, Sundback räknar upp konkursförfarandets olika skeden.

Sundback berättar att de sakkunniga har färdiga dokument för konkursens olika skeden:

– Oftast är det svårast att fatta beslutet om att ansöka om konkurs, inte att göra själva ansökan eller konkursdokumenten. Detta beslut fattas av bolagets styrelse, berättar Sundback.

 

Taggar: