Konkurssien odotetaan lisääntyvän – tietoa yrityssaneerauksesta ja konkurssimenettelystä
VASEK järjesti yhteistyössä Rannikko-Pohjanmaan Yrittäjien ja Vaasan Yrittäjien kanssa webinaarit 30.10. ja 2.11., joissa aiheina oli yrityssaneeraus ja konkurssimenettely. Webinaarien asiantuntijoina toimivat Christian Näsman ja Oskar Sundback Näsman & Båskilta.
VASEK järjesti yhteistyössä Rannikko-Pohjanmaan Yrittäjien ja Vaasan Yrittäjien kanssa webinaarit 30.10. ja 2.11., joissa aiheina oli yrityssaneeraus ja konkurssimenettely. Webinaarien asiantuntijoina toimivat Christian Näsman ja Oskar Sundback Näsman & Båskilta.
Webinaari oli suunnattu tällä kertaa ensisijaisesti kirjanpitäjille ja tilitoimistoyrittäjille.
– Kirjanpitäjä on yrittäjän tärkeimpiä kumppaneita, joten toivomme, että kirjanpitäjät ja tilitoimistot saavat webinaareista hieman lisää eväitä auttaa asiakkaitaan eli mahdollisesti taloudellisiin vaikeuksiin joutuneita yrittäjiä, VASEKin yrityspalvelujohtaja Kjell Nydahl toteaa.
– Vallitsevassa tilanteessa on tärkeää, että saamme jaettua informaatiota tästä tärkeästä aiheesta pienyrityskenttään, sanoo puolestaan Hippi Hovi Rannikko-Pohjanmaan Yrittäjistä.
Yrityssaneerauksella firma jaloilleen
Christian Näsmanin mukaan yrityssaneeraus on vaihtoehto konkurssille ja sen tarkoituksena on yrityksen pelastaminen. Yrityssaneeraus tarjoaa monella tapaa yritykselle mahdollisuuden uuteen alkuun.
– Kun firma saadaan jaloilleen, tuottaa se veroeuroja yhteiskunnalle myös myöhemmin, hän muistuttaa.
Jotta yrityksen on mahdollista päästä velkasaneeraukseen, täytyy seuraavien edellytysten täyttyä: yritystoiminta on elinkelpoista, toimintaa uhkaa maksukyvyttömyys tai yritys on jo maksukyvytön ja on todennäköistä, että maksukyvyttömyys voidaan poistaa saneerauksen avulla.
– Saneerauskeinoina on yritystoiminnan muuttaminen niin, että jäljelle jää vain se elinkelpoisin toiminnan osa, maksuajoille saadaan pidennystä ja velkoja leikataan. Kun yritys hakee velkasaneerausta, ei olemassa olevia velkoja makseta, vaan odotetaan, kunnes maksuohjelma niiden osalta on vahvistettu. Kaikki uudet velat taas maksetaan ajallaan, ja jos se ei onnistu, voidaan saneeraus keskeyttää, Näsman kertoo.
- Katso webinaaritallenne velkasaneerauksesta ja konkurssimenettelystä
- Webinaariaineisto yrityssaneerauksesta
Konkurssimenettely kun yritys on pysyvästi maksukyvytön
Oskar Sundback kertoo, että yritys haetaan tai se hakeutuu itse konkurssiin, jos se on pysyvästi maksukyvytön. Konkurssimenettely koskee velallisen kaikkia velkoja ja siinä yrityksen omaisuus käytetään tasapuolisesti kaikkien velkojien hyväksi.
– Pesänhoitaja toimii ikään kuin konkurssin toimitusjohtajana ja huolehtii konkurssin käytännön asioista, kuten pesäluettelon ja velallisselvityksen laatimisesta. Pesäluettelo on luettelo pesän varoista ja veloista konkurssipäivänä. Velallisselvityksessä taas tehdään selonteko toiminnasta ennen konkurssia ja käydään läpi konkurssiin ajautumisen syyt. Pesänhoitaja myös kutsuu velkojainkokouksen koolle, Sundback listaa.
– Pesänhoitaja laatii myös jakoluetteloehdotuksen, jota myös velkojat voivat kommentoida. Lopullinen jakoluettelo menee käräjäoikeudelle vahvistettavaksi. Kun omaisuus on myyty, pidetään loppukokous, viimeistellään kirjanpito ja lopputilitys sekä huolehditaan jako-osuuksien maksamisesta velkojille, Sundback listaa konkurssimenettelyn vaiheita.
Sundback kertoo, että asiantuntijoilta on saatavissa valmiita asiakirjoja konkurssin eri vaiheisiin:
– Yleensä konkurssiin hakeutumista ja konkurssiasiakirjoja vaikeampaa on tehdä se päätös, että yritys hakeutuu konkurssiin. Tämän päätöksen tekee yhtiön hallitus, Sundback kertoo.
- Katso webinaaritallenne velkasaneerauksesta ja konkurssimenettelystä
- Webinaariaineisto konkurssimenettelystä