Nyheter

Vaasa Wind Exchange erbjuder även markägare rikligt med information om vindkraft

17.3.2011
-

Markägare med intresse för vindkraft får en möjlighet att utöka sina kunskaper i vindkraft den 22 mars. Då går evenemanget Vaasa Wind Exchange av stapeln i Vasa, en tillställning som samlar alla med spetskompetens inom området vindkraft.

Markägare med intresse för vindkraft får en möjlighet att utöka sina kunskaper i vindkraft den 22 mars. Då går evenemanget Vaasa Wind Exchange av stapeln i Vasa, en tillställning som samlar alla med spetskompetens inom området vindkraft.

- Evenemanget ger till exempel markägare möjligheter att träffa olika projektörer och ta del av olika typer av affärsmodeller och kompensationsmodeller för vindkraft. Här träffar man representanterna på plats och kan diskutera mera ingående, säger Raine Vasanoja, företagsrådgivare vid Vasaregionens Utveckling Ab VASEK.

Han understryker att det inte handlar om att ge projektörer med intressen inom branschen möjlighet att visa sina muskler. - Det är inte bara näringslivet som är på plats utan besökarna har också möjlighet att träffa olika myndigheter, bekanta sig med planläggning och tillståndsprövning och få ny information om det senaste inom vindkraften, säger han. 

Om allt går som planerat ska information om generalplanläggningen, som har utarbetats av miljöministeriet, också presenteras. - Miljöministeriet har ett nytt förslag som har utarbetats i början av februari. Vi hoppas att det finns någonting färdigt som vi kan berätta mera om till evenemanget, säger Vasanoja,

Vasanoja understryker att VASEK är en neutral part, som inte företräder bara näringslivets intressen. - Bakgrunden till evenemanget är att vi har velat ordna ett evenemang som samlar alla. Som utvecklingspart är det vår roll att vara med och skapa åtminstone en konstruktiv diskussion som inte tillåter smutskastning.

 - Hur vindkraften utvecklar sig i vår region hänger både på näringsliv, myndigheter, markägare och projektörer och här får alla säga sitt, förklarar han.

I dagsläget har femtio utställare bokat en plats till evenemanget. Med är Österbottens Svenska Producentförbund (ÖSP), Svenska Lantbruksproducenternas Centralförbund (SLC) och Skogsvårdsföreningen Österbotten. - Det är bra att alla aktörer samlas och att alla som är intresserade av vindkraft kan träffa olika aktörer. Det är svårt att säga på förhand, men jag hoppas att det blir ett bra evenemang, säger Tomas Långgård, vice ordförande för ÖSP.

Inträdet är gratis, men för att delta krävs att det att man anmäler sitt deltagande på adressen www.energyvaasa.fi. Arrangören tror att Vaasa Wind Exchange kan locka flera hundra deltagare. - Vi räknar med 300-400 deltagare, säger Vasanoja.

(Förkortat efter Christoffer Thomasfolks artikel i tidningen Landsbygdens Folk)