Nyheter

Varför skulle jag behöva en företagsmentor?

17.9.2013
-

Kanske av ingen orsak alls, om du redan känner dig tillräckligt trygg med ditt företag. Det kan hända att du till och med själv kunde fungera som en mentor för någon annan företagare?

Kanske av ingen orsak alls, om du redan känner dig tillräckligt trygg med ditt företag. Det kan hända att du till och med själv kunde fungera som en mentor för någon annan företagare?

Vilken din situation än är, så behöver alla säkerligen någon gång en bollplank för sina tankar. Företagsmentorn som fungerar som bollplank, ska helst vara en neutral person som har tid att sätta sig in i just dina ärenden. Visst är familjemedlemmar och vänner ett viktigt stöd, men de kan sällan vara objektiva.

Mentorn ska veta tillräckligt mycket om företagande för att kunna stöda dig i dina beslut. Han eller hon ska lyssna och vara pålitlig, för era diskussioner är konfidentiella. Mentorn ska kunna presentera sina egna åsikter som baserar sig på sakkunnighet. Mentorn ska vara bestämd och kunnig att visa dig nya sätt att göra saker, eller hitta nya lösningar. Mentorn får ändå inte vara en översittare, utan han eller hon ska komma ihåg att det är företagaren som i slutändan fattar sina egna beslut.

En mentor ska också ha ett brett och aktivt kontaktnätverk och äkta vilja att hjälpa. Han eller hon får aldrig avslöja företagets ärenden till utomstående och får inte kräva lön för sin hjälp.

Du kunde ha nytta av en företagsmentor då du vill fundera över framtiden, eller kring beslut som du skall fatta. Även om vardagen för tillfället rullar bra, kan också viljan att få bekräftelse på dina tankar och planer vara en orsak att söka stöd hos en mentor. Företagsmentorverksamheten kostar dig inget och förbinder dig inte.

Företagsmentorn finns som stöd för dig. I vårt mångfaldiga gäng av företagsmentorer hittar vi säkerligen en lämplig mentor för just dig. Det lönar sig att pröva, eller hur!

 

Företagsmentorprojektet pågår till slutet av året, och efter det fortsätter verksamheten som en del av Kust-Österbottens service. Kom med i mentorsverksamheten!

Österbottens företagsmentorers ledningsgrupp: regional företagsmentor och styrelsemedlem av Suomen Yrityskummit ry. Tapani Vieri, Maija Aarnio, Marjatta Björknäs, Markku Kumpeli, Tuula Töyli och Erik Sjöberg. Ledningsgruppens medlem Jukka Nieminen fattas från bilden.

 

Text och bild: Maija Aarnio, företagsmentorskoordinator, Kust-Österbottens Företagarförening