Nyheter

Molpehällorna är en blandning av geologi, natur och historia

26.6.2017
-

När man vill bekanta sig med Kvarkens geologi, natur och historia på en och samma gång, ska man besöka Molpehällorna i Korsnäs. Molpehällorna är en ögrupp som består av fyra skilda skär som fogats samman till en, vilket konkret vittnar om landhöjningen.

vippfyren Molpehallorna

Vippbåken, en rekonstruktion av den ursprungliga vippfyren, har uppförts på hällorna.

När man vill bekanta sig med Kvarkens geologi, natur och historia på en och samma gång, ska man besöka Molpehällorna i Korsnäs. Molpehällorna är en ögrupp som består av fyra skilda skär som fogats samman till en, vilket konkret vittnar om landhöjningen.

Om platsens historia påminner vippbåken, en rekonstruktion av den vippfyr som fanns på hällorna. I korgen tände man eld som lyftes upp för att visa vägen för båtförarna. Den ursprungliga vippbåken uppfördes enligt källorna år 1668.

Besök på egen hand eller i grupp

Backgren Molpehällorna

Man kan bekanta sig med naturen i skärgården på egen hand exempelvis genom att promenera på naturstigen. Efter promenaden smakar det med en picknicklunch medan man låter blicken vila på skärgårdsnaturen. För grupper kan man beställa guidade turer. Bästa tiden för att besöka Molpehällorna är på sommaren, och det finns en ypperlig landstigningsplats för båtar. På vintern kan man nå hällorna med skidor över isen, ungefär 8 kilometer från fastlandet.

När man ansökte om världsarvsstatus för Kvarken, besöktes området av Unescos representant Jim Thorsell från Kanada. Det var fråga om den sista värderingen innan man fattade beslutet om Kvarkens skärgård skulle upptas på listan över världsarv. Thorsell frågade Ann-Sofi Backgren, dåvarande ordförande för Korsnäs kommunfullmäktige, hur lokalbefolkningen skulle se på världsarvsområdet.

– Jag svarade att jag tror och hoppas på att de blir stolta världsarvsambassadörer, minns Backgren.

Siste fyrvaktaren räddade sin älskade från ryska soldater

Senare har Backgren varit med och utvecklat turismen på världsarvsområdet till exempel genom att planera ett turismpaket i detta unika besöksmål. Hällornas historia har fascinerat Backgren och i synnerhet berättelsen om dess siste fyrvaktare Jakob Rautio.

Jakob Rautios liv var fylld med fart och farliga stunder. Han förälskade sig i en kvinna med namnet Katri som blev bortrövad av ryska soldater. Jakob lyckades rädda sin käresta som trots allt dog senare efter att ha fött en flicka, Selmi. År 1790 flyttade Jakob till Molpehällorna för att bli fyrvaktare där, tillsammans med Selmi. Jakob Rautio dog år 1808 när samma ryska soldater från vilka Jakob hade räddat sin Katri anlände till hällorna, till följd av att Finlands krig hade brutit ut.

Kirja Fyrvaktaren på Moikepää

Boken Fyrvaktaren på Moikepää på bilden är från 1891. Den berättar livshistorian över Jakob Rautio, som var den siste fyrvaktaren på Molpehällorna.

Berättelsen om Jakob Rautio återges i boken Fyrvaktaren på Moikepää av Jon Olof Åberg från 1883. En kopia av kopian av verket fanns i Korsnäs bibliotek. Senare hittade Backgren en tredje upplaga av boken från år 1891 på ett lagerbibliotek i Kuopio.

– Boken Fyrvaktaren på Moikepää hade senast varit utlånad från stadsbiblioteket i Björneborg år 1925. Det är helt otroligt att den trots det hade bevarats i över 80 år.

Den 12 augusti 2016 gav Backgren ut boken Jakob Rautio – den siste fyrvaktaren på Moikepää fyr. Berättelser från världsarvet Kvarkens skärgård, där hon återberättar Rautios historia.
– Den här boken är mitt sätt att bevara kulturarvet. Jag är stolt över vårt världsarvsområde. Våra stenar är unika i hela världen.

Ann-Sofi Backgren

Ann-Sofi Backgren är stolt över världsarvsområdet och dess unika stenar.

Text: VASEK
Bilder: VASEK ja Ann-Sofi Backgren

10 juhlalogo pystymalli16

Kvarkens skärgård är Finlands enda naturarv på UNESCO:s världsarvslista. Området är den plats på jorden, där man bäst kan uppleva landhöjningsfenomenet och hastigheten av landhöjningen är en av de högsta i världen. Landhöjning är en del av processen som orsakats av isens avsmältning efter istiden. Vidare har Kvarkens skärgård unika samlingar av istida formationer, såsom De Geer-moräner och Ribbed-moräner, som bidrar till regional variation i landskapet.

Mer information: http://www.kvarken.fi/upptack-kvarken/

Läs också andra artiklar:
Kryssningen till Mickelsörarna, Granösunds fiskeläge, Sommaröhallen, Aava Kertun kotitila, Café & Restaurant SalterietKvarkens värdshus, Kvarkenturer & Meribjörkö