Nyheter

Här produceras målvakter

6.2.2012
-

Mannen i röd tröja kommer gående genom entréhallen i Kopparöns ishall med mobilen tryckt mot örat, helt uppslukad i en diskussion. Slutligen kommer han fram till mig, ber om ursäkt och förklarar att det var ett arbetssamtal: tränaren för juniorhockeylandslaget ringde och ville ha information om de målvakter som tränas.

Mannen i röd tröja kommer gående genom entréhallen i Kopparöns ishall med mobilen tryckt mot örat, helt uppslukad i en diskussion. Slutligen kommer han fram till mig, ber om ursäkt och förklarar att det var ett arbetssamtal: tränaren för juniorhockeylandslaget ringde och ville ha information om de målvakter som tränas. Men det stör inte att intervjun får vänta några minuter - det är bra att tränarna ringer och kollar läget.

- Det är tur att vi har så talangfulla pojkar här i Vasa att landslagstränarna är intresserade av dem, konstaterar mannen i den röda tröjan, Tapio Kotola, som är fabriksdirektör på målvaktsfabriken Maalivahtitehdas.

Den egna idrottskarriären
är grunden till företagsidén

Vasabördiga Kotola har själv spelat som hockeymålvakt ända sedan han var junior. Ishockeyn tog honom runt om i Finland och gjorde att han fick stifta närmare bekantskap med Lahtis, Tammerfors och Seinäjoki. Kotolas spelkarriär avslutades i S-kiekkos trupp våren 2009.

Tapio Kotola hälsar alla hockeymålvakter, såväl barn som vuxna, välkomna på intensivträning. Nu i vår, före säsongens slut, är rätta tidpunkten att pröva till exempel individuella träningstimmar. 

År 2006 flyttade Kotola tillbaka till Vasa, där han inledde sina ingenjörsstudier på Vasa yrkeshögskola. Sedan dess har han också medverkat i Sports juniorers målvaktsträning. Han anlitades som målvaktstränare för Vasa Sports A-juniorers FM-ligalag år 2009 och ett år senare började han också som målvaktstränare för Vasa Sports representationslag. Dessutom har han ansvarat för målvaktsträningen under morgonpassen vid Vasaregionens idrottsakademi sedan 2007.

- Jag hade redan tidigare funderat på att det här arbetet också kunde skötas genom ett eget företag, och förra sommaren startade jag mitt företag Maalivahtitehdas, berättar Kotola. - VASEKs företagsrådgivare Raine Vasanoja hjälpte mig i företagets startskede.

Brist på målvaktsträning

Kotola vet att det till exempel inom ishockeyns juniorverksamhet råder brist på kompetenta målvaktstränare. Träning av målvakter är individuell träning, och det är inte många föreningar som har resurser att anordna sådan.

- I Vasa har man under några år aktivt arbetat för målvaktsträning för juniorer och nu har vi duktiga och utbildade målvaktstränare i varje lag, från 9-åringarnas till 15-åringarnas lag.

På längre sikt vill Kotola utveckla målvaktsträningen i Keskimaas distrikt i Ishockeyförbundet - där landskapen Mellersta Österbotten, Österbotten, Södra Österbotten och Mellersta Finland ingår - på samma sätt som man har gjort i Vasa. Men det kommer att ta sin tid, eftersom målvaktsträningen enligt hans uppfattning ännu inte är tillräckligt utvecklad som kultur i Keskimaas distrikt och individuell träning av målvakter inte prioriteras tillräckligt högt i föreningarnas ledningar.

  • För idrottsklubbarnas målvakter erbjuder Maalivahtitehdas också lägerverksamhet.

 - Jag har varit i kontakt med några klubbar och informerat dem om att det förutom Ishockeyförbundets träning också finns andra sätt att utveckla målvaktsträningen, säger han.

Många verksamhetsmodeller

Man kan köpa många olika slags träningstjänster av Maalivahtitehdas: teknikträning, kompletterande träning och mental träning för såväl enskilda individer som grupper. De tjänster som riktar sig till klubbar är annorlunda än de som riktar sig till enskilda individer. All träning skräddarsys enligt gruppens eller deltagarens behov.

- Jag erbjuder också utbildningstjänster för målvaktstränare. Med till exempel Sports juniorers målvaktstränare håller jag en gemensam träff ungefär en gång per månad, då vi tillsammans går igenom olika träningssituationer och träningsmaterial.

Senare, när arbetssituationen lugnar ner sig litet - eller när Maalivahtitehdas anställer flera arbetstagare - skulle Kotola i lugn och ro vilja producera mera träningsmaterial, öka andelen privat träning, anordna mera läger för juniormålvakter och utöka verksamheten till närbelägna klubbar.

Många järn i elden

Intervjuaren blir andfådd bara av att lyssna på Kotola, fastän han själv är lugn som en filbunke. Andfåddheten förvärras av vetskapen om att Kotola vid sidan av allt hockeyarbete också gör 60 procents arbetsvecka som planeringsingenjör på Citec Ab. Hur kan han hinna med allt?

Målvaktslägren är dagsläger som är fyllda med olika aktiviteter från morgon till kväll.

- Jag måste erkänna att dagarna kan bli rätt långa ibland, medger Kotola. - På träningssidan har arbetsmängden ökat så mycket att jag har funderat på att rekrytera en ny arbetstagare. Men det är inte aktuellt just nu.

Tills vidare bor Kotola på tumanhand med sin sambo, så ännu är det inga barn som ropar efter honom, även om han tillbringar några kvällar i veckan i kylan på Kopparön.

 

Text: Johanna Haveri/Viestintä Oy Prowomedia
Bilder: Johanna Haveri och Maalivahtitehdas
Översättning: Eva Berg/Lingart