Nyheter

Frågat av företagsrådgivaren: Hur och varför försäkra sig själv?

12.11.2015
-

Enligt lagen om pension för företagare (FöPL) är det obligatoriskt för företagare bosatta och verksamma i Finland att försäkra sig själva. Försäkringen ska tecknas när företagarens arbetsinkomst, det vill säga arbetsinsatsens värde, uppgår till minst 7 502,14 euro per år (2015). När företagaren i olika livssituationer utbetalas olika förmåner – exempelvis ålders-, invalids-, deltids eller familjepensioner, fastställs de utifrån den FöPL-arbetsinkomst som företagaren har anmält. Också sjukdagpenningen beräknas utifrån arbetsinkomsten.

FragatLogoEnligt lagen om pension för företagare (FöPL) är det obligatoriskt för företagare bosatta och verksamma i Finland att försäkra sig själva. FöPL-försäkringen ska tecknas när företagarens arbetsinkomst, det vill säga arbetsinsatsens värde, uppgår till minst 7 502,14 euro per år (2015). När olika förmåner, till exempel ålders-, invalids-, deltids eller familjepensioner utbetalas till företagaren i olika livssituationer, fastställs de utifrån den FöPL-arbetsinkomst som företagaren har anmält. Också sjukdagpenningen beräknas utifrån arbetsinkomsten.

– Det lönar sig inte att försöka spara pengar i den här frågan utan du ska dimensionera arbetsinkomsten så att den ligger på en realistisk nivå, påminner Antti Alasaari som är företagsrådgivare på VASEK. – Kom ihåg att arbetsinkomsten ska motsvara den summa som du skulle betala i lön till någon annan som utför samma arbete som du.

Om företagaren inte tecknar en FöPL-försäkring inom sex månader från att företagsverksamheten har börjat, ska hen teckna den i efterskott, men då höjs avgiften på grund av försummelse. Höjningen beräknas från och med när verksamheten inleddes fram till det datum då försäkringsansökan mottagits vid ett pensionsförsäkringsbolag.

Årskiftet medför ändring i företagarens olycksfallsförsäkring

Experter inom försäkringsbranschen säger att företagaren är sitt företags viktigaste resurs. Därför ska hen alltid först tänka på sig själv: vad händer om hen blir arbetsoförmögen? Trots att FöPL, vid sidan av trafikförsäkringen, är den enda försäkringen som är obligatorisk för företagare, rekommenderar företagsrådgivarna i varje fall också olycksfallsförsäkring och livsförsäkring. Vakuutu 400px

Olycksfallsförsäkringen för företagare ändras från och med 1.1.2016. Försäkringen omfattade tidigare enbart företagarna med en ägarandel på över 50 % i ett företag i aktiebolagsform. Framöver får också alla som äger mindre än 50 % av företaget den här försäkringen, förutsatt att de är FöPL-försäkrade.

– Företagarna får ökad trygghet i de här fallen, berättar If Skadeförsäkringsbolag Ab:s försäljningschef Sanna Tiesmaa, – eftersom den lagstadgade olycksfallsförsäkringen, som förut omfattade företagarna som hade en ägarandel mindre än 51 %, endast täcker olycksfall som sker på arbetstid.

Olycksfallsförsäkringen för företagare kommer framöver att bestå av två delar: arbete och fritid. Företagaren får om hen vill välja endast en försäkring som täcker arbetstid men Tiesmaa uppmanar företagare att i varje fall teckna en försäkring som täcker olycksfallen i både arbete och på fritid, dygnet runt.

 

Det lönar sig att försäkra företagets egendom

Försäkringsbolagen erbjuder olika alternativ som skyddar företagets egendom. Det är bra att på förhand definiera vad försäkringen täcker och inte täcker. Beroende på vilken bransch företaget verkar i, kan det vara bra att tänka på en ansvarsförsäkring eller en transportförsäkring.

– Det är också vettigt att fundera på en rättsskyddsförsäkring, föreslår Alasaari. – Den hjälper dig om du blir tvungen att anlita en jurist vid tviste- eller brottmål eller vid ett tvistigt ansökningsärende.

Om företagets verksamhet avbryts till följd av en skada på egendom eller lokaler, ger avbrottsförsäkring möjlighet till ersättningar. Om företaget är beroende av ett annat företags verksamhet, är exempelvis underleverantör till ett annat företag, kan man överväga att teckna en leveransavbrottsförsäkring.

– Seriösa företagare bör inte snåla med försäkringar och försäkringsavgifter, fortsätter Alasaari. – Det är viktigt att vara medveten om riskerna kopplade till den egna situationen och utifrån dem fatta beslut om skydd.

 

Läs mera i länkarna nedan

http://www.yrittajat.fi/sv-FI/foretagarensperson/foplforsakringen/

http://www.yrittajat.fi/sv-FI/foretagarensperson/foretagarenssocialskydd/

https://www.if.fi/web/fi/yritysasiakkaat/vakuutuksemme/lakisaateinentapaturmavakuutus/lakimuutokset2016/pages/default.aspx (på finska)  

 

Närmare uppgifter

[contact_member,name=Antti Alasaari,id=10,details=Name-Designation-AdditionalInformation-Phone-MobilePhone-Email-MemberPhoto]