Nyheter

Företagens tjänster får synlighet på internet

22.12.2015
-

Du försöker hitta någon som erbjuder en viss tjänst på internet. Sökmaskinen listar upp, sida efter sida, tjänsteleverantörer som matchar dina sökord men de finns till största del utanför din hembygd. Visst låter det bekant?

ExpertenVetLogo webDu försöker hitta någon som erbjuder en viss tjänst på internet. Sökmaskinen listar upp, sida efter sida, tjänsteleverantörer som matchar dina sökord men de finns till största del utanför din hembygd. Visst låter det bekant?

Tom Stenholm från Närpes och många av hans vänner råkade ut för den här händelsen alltid emellanåt. Han upplevde också att det var svårt att hitta erfarenheter om tjänsteleverantörer som han inte kände till från förr. Så småningom började han bearbeta tanken om en lokal sökmaskin som skulle vara enkel att använda och med vilken både privatpersoner och företag skulle kunna söka tjänster. På det sättet såg Jobspin Contact, sökmotorn som visar lokala tjänster, dagsljuset.

Jobspin fungerar i princip i hela Finland men idén är att den listar högst de tjänster som finns nära användaren. Söktjänsten är enkel att använda och precis så noggrann som de inloggade tjänsteleverantörerna vill att den ska vara.

 

Tom Stenholm 420pxTom Stenholm tror på att Jobspin är till nytta till både dem som söker tjänster och de som erbjuder tjänster.

– Jobspin är enkel och lättillgänglig också för företag som är medlemmar i tjänsten. Företag som loggar in i tjänsten fyller i sina kontaktuppgifter, väljer servicekategorierna och skriver en beskrivning på företagets tjänster. Det går också att bifoga dokument, till exempel företagets broschyrer, berättar Stenholm. – Företaget väljer om det vill bli medlem för 6 eller 12 månader åt gången. Månadspriset är samma för alla företag.

Feedback på tjänster

Jobspin är en förmånlig marknadsföringskanal i synnerhet för små tjänsteföretag. Den hjälper kunder som finns nära att hitta dem enklare. Registreringen gör man på internet och månadspriset på 15 euro är inte skyhög.

– Speciellt lokala nyföretagare får synlighet enklare via den här tjänsten som erbjuds av Startias expertföretag, säger Tommi Virkama på Vasaregionens Nyföretagscentrum Startia.

Under de senaste månaderna har Jobspin fått hyfsat många nya användare men Stenholm önskar att fler tjänsteleverantörer skulle hitta till tjänsten. Ökningen i antalet tjänsteproducenter är det säkraste sättet att öka antalet användare. Stenholm har som mål att öka personalen inom den närmaste tiden och på det sättet effektivera marknadsföringen av Jobspin-tjänsten. Han har också andra utvecklingstankar under arbete.

Seppauskuva 420px

På Jobspin söker man tjänster med sökord och med användarens position.

– Jobspin är inget företagsregister utan folk använder den när de söker tjänster, påminner Stenholm.

Att hitta den rätta tjänsten förenklas av att användarna kan ge kommentarer på företagens tjänster direkt på Jobspin. Kommentarerna fungerar som referenser för medlemsföretag och dessutom styr de nya användarnas val.

Jobspin är i sin helhet byggt upp med österbottniska krafter eftersom också det sökprogram som söktjänsten bygger på är designat av ett österbottniskt företag.

 

 

Text och foton: Johanna Haveri
Översättning: VASEK


Startia logot sve
Tidigare Experten vet-artiklar:

Kommunikations-, IT- och datakommunikationslösningar från samma ställe  

Välkommen, nyföretagare 

Höjd kompetens genom utbildningar 

Ekonomiexperter hjälper Startias kunder