Nyheter

Det unga företaget har etablerat sin verksamhet

27.4.2012
-

Kari Salomaa, som för ett och ett halvt år sedan blev företagare med Startias hjälp, är nöjd med sitt karriärval. Hans konsulteringsföretag PathMaker hjälper sina kunder bland annat med processledning och utveckling av färdigheter för förmän och team. Företaget har fått fotfäste på marknaden och hittat bra samarbetspartner.

Företagaren redo att öka takten

Kari Salomaa, som för ett och ett halvt år sedan blev företagare med Startias hjälp, är nöjd med sitt karriärval. Hans konsulteringsföretag PathMaker hjälper sina kunder bland annat med processledning och utveckling av färdigheter för förmän och team. Företaget har fått fotfäste på marknaden och hittat bra samarbetspartner.

– Det tog mera tid att starta och stabilisera verksamheten än vad jag hade tänkt från början. Under de gångna månaderna har jag märkt att det tar till och med månader som bäst att fatta beslut om inköp av konsultering eller coaching, erkänner Salomaa. – Det var bra att Startias Tommi Virkama sade åt mig att ha is i magen i planeringsskedet och uppmanade mig att kalkylera tidtabellerna mera realistiskt.

Salomaa är tacksam för det stöd och den handledning han fått av både Startia och ELY-centralen, och framförallt Tommi Sykkö, i samband med företagsstarten.

Gott om utvecklingsidéer

Salomaa har inte gett upp på grund av utdragna tidtabeller, tvärtom har han konstant många järn i elden och nya utvecklingsidéer som mognar. Han skulle vara redo att ge ännu mera av sig själv för att kunderna ännu bättre kunde utveckla sin verksamhet – bara man hittar de rätta kanalerna.

– Det är fint att Vasa vuxenutbildningscenter och Österbottens ELY-central tror på sådana här lokala experter som mig. Via dem har jag hittat nya kunder som varit nöjda med servicen, säger Salomaa.

Ledningsgruppen för verket för fostran och utbildning har samlats för en coachingsession i PathMakers hemtrevliga kontor. I smågrupper arbetar (från vänster) Juha-Pekka Lehmus, Harry Swanljung, Kirsi Ikäheimonen, Birgitta Höglund, Lillemor Gammelgård och Berit Mäkinen; Kari Salomaa handleder.

I vår har Vasaregionens energiteknologikoncentration varit mycket synligt tack vare EnergyWeek-evenemanget i mars och speciellt i samband med valet av Energiambassadören. Det har fått Salomaa att tänka på vilket sätt man ytterligare kunde utveckla klustret som gynnar hela regionen.

– Med hjälp av lokal konsultkompetens kunde man utveckla energiklustrets företag så att klustret blir ännu starkare och framgångsrikare. Ett förstärkt energikluster ger en boost för hela regionens framgång, anser Salomaa. – På något sätt borde vi få företagen och konsulterna att mötas.

Salomaa ser energiklustret som en trädgård. Underleverantörsföretagen är rötterna, man måste fästa uppmärksamhet vid att de stärks för att huvudleverantörerna ska kunna blomstra. Utbildning, coaching och konsultering är goda näringsämnen i denna energiträdgård.

Till exempel gruppcoaching och leanverksamhet skulle vara användbara metoder för utveckling av företagen i energikoncentrationen. Han har preliminärt redan diskuterat det här med sin kollega Kalervo Laaksoharju och en plan för utveckling av klusterföretagen är under arbete.

Coaching för ledningsgrupper

Samtidigt som Salomaa redan begrundar nya utvecklingsmål, konsulterar och coachar han sina befintliga kunder. En fin öppning mot Vasa stads riktning var avtalet som ingicks i slutet av fjolåret om coachingen av ledningsgrupperna för både verket för fostran och utbildning och för adb-avdelningen. Utifrån dessa pilotgruppers erfarenheter kommer staden att besluta om eventuella tilläggsbeställningar.

Kari Salomaa ger instruktioner till Juha-Pekka Lehmus och Harry Swanljung.

– Syftet i de här grupperna är att utveckla ledningsgruppernas verksamhet med hjälp av gruppcoaching. Trots att coaching kanske är mera känt som träningsform för individer, passar den också för grupper och utveckling, berättar Salomaa.

Precis på samma sätt som individuell coaching innebär gruppcoaching att man ska identifiera sina egna styrkor och utnyttja dem bättre. En coach ger inte färdiga svar utan handleder gruppen så att de själva ska hitta dem.

– Från gruppcoachingen söker vi mer kraft till ledningsgruppens arbete, som med tiden har blivit för spretigt. Med hjälp av en utomstående coach har vi varit tvungna att gå igenom våra sätt att arbeta och tänka på hur vi kunde arbeta bättre. Det har hjälpt oss, säger Harry Swanljung, direktör för verket för fostran och utbildning.

– Coaching är ett lämpligt sätt att själv komma till insikt; coachen fungerar som en slags katalysator. Idéen är att själv hitta lämpliga lösningar, för ingen utomstående kan komma och diktera hur verksamheten ska utvecklas, fortsätter han.

Enligt Salomaa skiljer gruppcoaching sig från individuell coaching på det sättet att coachen ska se till att medlemmarna deltar lika mycket och har samma möjligheter att påverka under sessionerna. Gruppens medlemmar bör delta i diskussionen, fast diskussionsämnet skulle vara utanför gränsen för den egna bekvämlighetszonen.

Coaching passar utmärkt för utveckling av en grupps verksamhet, eftersom man gör ändringar ända från början och erfarenheterna kan utnyttjas samtidigt som coachingprocessen framskrider. Lillemor Gammelgård och Berit Mäkinen presenterar sitt grupparbete för Kari Salomaa medan Birgitta Höglund och Kirsi Ikäheimonen skriver på sitt.

Trots att projektet med coaching av ledningsgruppen pågår ännu ett tag, tycker Swanljung att man redan har nått önskvärda resultat. Han rekommenderar coaching för grupper i motsvarande situation, när verksamheten som bygger på goda tankar har börjar glida en ur händerna.

 

Text och bilder: Johanna Haveri

 

Läs också de tidigare utgivna artiklarna om Kari Salomaas företagsverksamhet:

Coachen frågar de rätta frågorna

Startia hjälpte med starten