Det lönar sig att planera affärsverksamheten
När en ny och inspirerande affärsidé har tänts och den som planerar att inleda sin företagsverksamhet brinner av iver att sätta i gång, kan uppgörandet av en affärsplan kännas som en onödig broms. I det skedet lönar det sig ändå att stanna upp och fundera på hur det realistiskt sett...
När en ny och inspirerande affärsidé har tänts och den som planerar att inleda sin företagsverksamhet brinner av iver att sätta i gång, kan uppgörandet av en affärsplan kännas som en onödig broms. I det skedet lönar det sig ändå att stanna upp och fundera på hur det realistiskt sett lönar sig att börja förverkliga affärsidén.
– Den tid som går åt till att utarbeta affärsplanen är väl investerad tid, försäkrar Vasaregionens Nyföretagscentrum Startias direktör Tommi Virkama, som ger råd till nya företagare.
Affärsplanen utarbetas alltid i första hand för företagaren själv. En klar och tydlig plan förser företagaren med viktiga milstolpar, med vilka han eller hon kan mäta hur projektet framskrider och vid behov kontrollera verksamhetens riktning. Samtidigt fungerar affärsplanen i det inledande skedet som ett bra redskap för presentation och bedömning av företagsverksamheten, och den är synnerligen viktig till exempel vid ansökning om finansiering.
Tommi Virkama uppmanar dem som planerar att inleda företagsverksamhet att boka en tid på Startia. Där finns material också för utarbetande av affärsplan.
Företagaren Virpi Jumisko, som i år har grundat djurbegravningsbyrån Tähtipöly i Vasa, är av samma åsikt som Virkama. – Det lönar sig att planera omsorgsfullt, för även om du har gjort samma arbete tidigare är många saker annorlunda ur småföretagarens synvinkel. Trots att jag har arbetat med ekonomiförvaltning hos min tidigare arbetsgivare, orsakade planeringen av det egna företagets ekonomi ändå en hel del huvudbry, säger Jumisko.
Vad innehåller en affärsplan?
En omsorgsfullt utarbetad affärsplan är ett dokument där företagets affärsidé, syftet med verksamheten, strategin, marknaderna och ekonomiska och finansiella prognoser framgår. I allmänhet uppgörs affärsplanen för ett år i taget, men de ekonomiska kalkylerna lönar det sig att göra upp för en längre tidsperiod.
Då man utarbetar affärsplanen funderar man på hurudan företagets bransch är och vilka saker företaget har för avsikt att göra i sin affärsverksamhet, hur försäljningen och marknadsföringen genomförs och hurudan företagets konkurrensfördel är i förhållande till konkurrenterna. Samtidigt funderar man på hur företagets produktion ska genomföras, vilket material och hurudana arbetsinsatser som behövs och var de skaffas, hurudana investeringar verksamheten förutsätter och hur mycket av företagarens tid som går åt till företagsverksamheten. Av planen framgår också var och i vilken omfattning företaget behöver hitta kunder för att uppnå en lönsam verksamhet. Vid sidan av verksamhetsplaneringen löper hela tiden även planeringen av ekonomin, eftersomföretaget inom kort bör klara sig på egen hand.
Med hjälp av programmet Lissu är det lätt
att utarbeta affärsplanen bit för bit.
Affärsplanen fungerar också som en checklista, som får företagaren att fundera på de väsentliga frågorna i anslutning till grundandet av företaget. Trots att vikten av en realistisk affärsplan framhävs speciellt i företagsverksamhetens begynnelseskede, är den till nytta också då man utvecklar och bestämmer riktningen för ett befintligt företag.
Startia erbjuder hjälp med affärsplanen
Vasaregionens Utveckling Ab VASEK hjälper också företagare som är i startskedet. Det huvudsakliga arbetet för direktör Tommi Virkama på Nyföretagscentrum Startia, som är en del av VASEK, är att hjälpa företagare i initialskedet framåt i arbetet med att grunda affärsverksamheten.
– Att utarbeta en affärsplan kan låta som en arbetsam uppgift, men vi går igenom de olika skedena bit för bit. Dessutom har vi i bruk det interaktiva programmet för uppgörande av affärsplan, Lissu, som är utvecklat speciellt för oss och underlättar arbetet med att göra upp planen, försäkrar Virkama.
Lissu fungerar via internet och är en typ av arbetsbok, som den nya företagaren fyller i under handledning av Virkama eller någon annan av VASEKs företagsrådgivare. Med företagarens tillstånd kan Virkama till utarbetandet av planen också koppla en branschexpert, vars råd behövs för just den kundens affärsplan. Den nya företagaren kan i lugn och ro arbeta med affärsplanen på sin egen tid och företagsrådgivaren kan kontrollera den och kommentera vid behov. På så vis behöver man inte nödvändigtvis reservera gemensam tid för arbetet.
Virpi Jumisko som har grundat en begravningsbyrå för husdjur i Vasa fick förutom hjälp och råd vid utarbetandet av affärsplanen också hjälp med andra frågor i anslutning till företagsgrundandet.
Trots att affärsplanen utgör en riktlinje för företagaren i företagsverksamheten, är den inte huggen i sten. Situationen kan förändras och affärsplanen med den.
– Lissu är ett bra arbetsredskap. Jag anser att det är nyttigt att mata in de realiserade kostnaderna och granska kassaflödeskalkyler också efter att företaget har grundats, eftersom många saker genomförs litet annorlunda än planerat, säger Virpi Jumisko.
Text och bilder: Johanna Haveri
Översättning: Eva Berg