Nyheter

Byggjobb med hjälp av Sanssi-kortet

18.6.2014
-

Direktör för företagstjänster Kjell Nydahl får börja sin arbetsdag på ett avundsvärt sätt, då han en sommarmorgon åker till den idylliska miljön på Bergö. Färjan från Molpe till Bergö tar endast några minuter. Enligt Kjell är den korta färden med färjan trevlig omväxling till att bara sitta i egen bil.

Direktör för företagstjänster Kjell Nydahl får börja sin arbetsdag på ett avundsvärt sätt, då han en sommarmorgon åker till den idylliska miljön på Bergö. Färjan från Molpe till Bergö tar endast några minuter. Enligt Kjell är den korta färden med färjan trevlig omväxling till att bara sitta i egen bil.

Kjell vill träffa företagaren Torolf West och hans 18 åriga son Kim West, för att höra hur det går med anställningen av Kim. Torolf har drivit byggföretaget West´s konsult och elitbygg på Bergö i cirka två år. Innan aktiebolaget grundades jobbade han som privat näringsidkare inom samma bransch.

Kjell hinner njuta av utsikten ett par minuter då han är ombord på färjan från Molpe till Bergö.

 Vi träffar Torolf vid Bergös butik och köper morgonkaffe innan vi åker till ett pågående byggarbete.
- Jag har alltid drivit mitt byggföretag vid sidan om annat arbete. På mina byggen är jag mer som en spindel i nätet, för jag hinner inte bygga så mycket själv. Jag sköter istället om pappersjobb och telefonsamtal, förklarar Torolf.

Då Torolf avlönade sin första anställda för tre år sedan, fick han hjälp från Kjell med att ansöka om statligt understöd för löneutgifterna. Företaget behövde fler byggare och nu ville Torolf också anställa sin son Kim, som blev färdig husbyggare i maj.

Sanssi-kortet sänker anställningströskeln av unga

Att anställa någon är alltid ett stort steg för en egenföretagare. Därför beslöt sig Torolf för att ringa Kjell.
- Jag kontaktade Kjell och han tipsade mig om Sanssi-kortet. Jag hade aldrig hört om det tidigare. Ansökningsprocessen var inte svår och nu har vi lämnat in en ansökan för att Kim ska få ett kort. Kim började jobba för mig för några dagar sedan och vi tror att vi får ett positivt beslut på vår ansökan snart, berättar Torolf.

En tid sedan köpte Pentti Tarpio tre röda stugor
på Bergö, som tidigare hyrts ut och kallats Sjöbergs
stugor. West´s konsult och elitbygg har byggt ut en
av dessa tre stugor åt Pentti för privatbruk.

Sanssi-kortet är ett sätt genom vilket staten förverkligar ungdomsgarantin. Tack vare kortet kan ett företag anställa en arbetssökande ungdom på ett tidsbundet arbetskontrakt. För att få ett Sanssi-kort måste den sökande vara under 30 år och arbetslös i minst ett dygn. Då beviljar staten lönesubvention till Sanssi-kort innehavarens lön. Lönesubventionen är högst 700 euro i månaden och den betalas i högst tio månader. Kortets innehavare kan också anställas på deltid och arbetsgivaren kan vara en förening eller ett hushåll.

Kim var redan van med att jobba för sin far från tidigare, då han gjort alla skolpraktikperioder på West´s konsult och elitbygg.
- Man lär sig mest då man får vara ute och jobba. Jag ska till armén i januari, men sedan har jag funderat på att eventuellt studera vidare till byggnadsingenjör, säger Kim.

Torolf (till vänster) har anställt sin son Kim med hjälp av Sanssi-kortet.

Kjells arbetsdag fortsätter i Korsnäs och Vasa

Då vi åker från Bergö fortsätter Kjell sin arbetsdag med att träffa några företagare i Korsnäs. Där efter kör han till Vasa och deltar i ett möte. Senare på eftermiddagen träffar han ännu en företagare på VASEKs kontor för att diskutera ett ägarskifte. Då jag frågar Kjell hur mycket han kört under dagen svarar han:
- Jag råkade just se på bilmätaren innan jag kom till kontoret. Idag har jag kört 111 km i arbetets tecken, rapporterar han.

Mera information om Sanssi-kortet fås från TE-centralen.

VASEKs informatör Kia följde med på företagsbesöket.