Nyheter

Ansökningar om företags- och investeringsstöd rullar i gång med hjälp av Hyrrä

28.5.2015
-

Ansökningen för företags- och projektstöd för landsbygden öppnades 11.5. I den elektroniska Hyrrä-tjänsten kan man alltså elektroniskt ansöka om bland annat företagsstöd för landsbygden och en del av de allmännyttiga investerings- och utvecklingsprojekten.

FragatLogoAnsökningen för företags- och projektstöd för landsbygden öppnades 11.5. I den elektroniska Hyrrä-tjänsten kan man alltså elektroniskt ansöka om bland annat företagsstöd för landsbygden och en del av de allmännyttiga investerings- och utvecklingsprojekten. Det finns många olika slags stöd och de kan sökas av företagare i landsbygden, blivande företagare, offentligrättsliga samfund och privaträttsliga sammanslutningar samt landsbygdsinvånarna.

– Företagsstöd för landsbygden, det vill säga investerings- eller nyetableringsstöd, kan sökas av företag i Vasaregionen med undantag för Vasaföretag och företag med verksamheten i Smedsby eller Fågelberget i Korsholm. Någon egentlig branschavgränsning finns inte men till exempel frisörer, kosmetologer, entreprenadsföretag och företag med över 50 anställda lämnas utanför. Det är svårt att ge ett uttömmande svar på vad man kan eller inte kan få stöd till och därför är det enklast att kontakta oss om du har ett utvecklings- eller investeringsprojekt i tankarna. Vi funderar och reder ut tillsammans vilka stöd företagaren kan få, berättar företagsrådgivare Mikael Hallbäck på VASEK.

Den nya Hyrrä-tjänsten förutsätter Katso-kod

Hyrra jarjestelma 400px

Den elektroniska tjänsten Hyrrä förutsätter att företagets representant identifierar sig med en Katso-kod. Läs mer om Katso-koden här.

– Efter att du har skaffat dig Katso-koden kan du börja förbereda ansökan. Exempelvis för en byggnadsinvestering behövs bygglovet, byggritningarna, kostnadsberäkningarna, företagets bokslut från två föregående åren och en ordentlig affärsplan, påminner Hallbäck.
– Om det finns en färdig affärsplan och om alla övriga pappren är i ordning, kan vi mata in ansökningen i Hyrrä-tjänsten på ett par timmar. Lite längre tid tar det om affärsplanen är under arbete. Vi hjälper till i alla processkeden, tröstar Hallbäck ifall någon skulle bli skrämd av pappersarbeten.

Hallbäck säger att det lönar sig att lägga ner möda på det här, eftersom stödet som man kan få ofta är rätt så betydande. En minimiinvestering som man kan få stöd till är 10 000 euro (stödberättigade investeringarna sammanlagt) och andelen stöd 20 %. Om man investerar i en livsmedelsfastighet eller i livsmedelsutrustning kan stödet uppgå till 35 %. Ett verksamt företag kan få nyetableringsstöd till försök såsom utveckling av en ny produkt eller tjänst.

– Den verksamhet som stöds ska vara helt nytt för företaget, preciserar företagsrådgivare Antti Alasaari.

Sätt i gång med egen risk

Efter att ansökan har inlämnats, får sökanden ungefär inom en vecka ett meddelande om att ansökan blivit anhängig, alltså en bekräftelse på att ansökan fyller minimikraven för stödet. Därefter får man påbörja till exempel byggarbeten på egen risk. Det egentliga stödbeslutet kommer senare, enligt de uppgifter som finns i dag fattas de första stödbesluten först i höst.

Projekttiden är högst två år och under den tiden ansöker man om utbetalning enligt faktiska kostnader. I byggprojekt ansöker man om utbetalning flera gånger medan när det gäller maskin- och utrustningsinvesteringar ansöker man ofta hela summan på en gång. Utbetalningsansökan görs i samma Hyrrä-system.

– Och vi står vi till tjänst för företagare förstås också när en utbetalningsansökan ska göras, påminner Hallbäck till slut.

Mera information om möjligheter till företagsstöd  

[contact_member,name=Mikael Hallbäck,id=12,details=Name-Designation-Phone-Email-MemberPhoto]

[contact_member,name=Antti Alasaari,id=10,details=Name-Designation-Phone-Email-MemberPhoto]

Läs andra artiklar i serien Frågat av företagsrådgivaren:

Vad då för Katso-kod?  

När kan företaget sälja social service momsfritt? 

Vad får företagaren ut av att göra en kassaflödesanalys?  

Hur följer jag upp företagets lager?