Yrittäjätarinat

Tukea energiansäästöön tähtääviin investointeihin

Tuskin on yhdeltäkään yrittäjältä mennyt ohi se, miltä energianhintojen kehitys on viimeisen vuoden aikana näyttänyt. Yhä useampi etsii nyt vaihtoehtoisia ratkaisuja lämmityskustannusten ja sähkönkulutuksen alentamiseksi. Investointeihin on mahdollista hakea tukea ja näin on tehnyt muun muassa Ab Jarla-Products Oy Maalahdesta.

Jarla 1Jan-Erik ja Tommy Kronkvist Ab Jarla-Products Oy:stä Maalahdesta ovat tyytyväisiä siirryttyään parissa vuodessa kalliolämpöön ja nyt myös omaan sähköntuotantoon.

Jarla-Products siirtyy fossiilivapaisiin energialähteisiin ja aloittaa oman sähköntuotannon

Tuskin on yhdeltäkään yrittäjältä mennyt ohi se, miltä energianhintojen kehitys on viimeisen vuoden aikana näyttänyt. Yhä useampi etsii nyt vaihtoehtoisia ratkaisuja lämmityskustannusten ja sähkönkulutuksen alentamiseksi. Investointeihin on mahdollista hakea tukea ja näin on tehnyt muun muassa Ab Jarla-Products Oy Maalahdesta.

Jo vuonna 1969 nimellä Jarla-Plast perustettu yritys on perheyritys, jonka omistavat veljet Jan-Erik ja Krister Kronkvist sekä Jan-Erikin tytär Ida ja Kristerin poika Tommy.

– Olemme puhtaasti alihankintayritys ja valmistamme vain tilauksesta. Teemme mittatilaustyönä lasikuituvahvisteisia muovituotteita teollisuudelle, aloittaa Jan-Erik Kronkvist.

Jarla 8Ab Jarla-Products Oy:n toimintaan kuuluu kaikkea lasikuituvahvisteisten muovituotteiden valmistuksesta ja muottituotannosta raaka-aineiden ja osaamisen myyntiin.

Toimintaan kuuluu kaikkea lasikuituvahvisteisten muovituotteiden ja muottien valmistuksesta raaka-aineiden myyntiin ja osaamiseen. Yrityksen erityisosaamista on tyhjiöinjektio sekä kemikaaleja kestävät ja palonkestävät tuotteet. Ympäristöajattelu ja hyvä työympäristö ovat aina olleet keskiössä yrityksessä, joka toimii alalla, jota ei yleensä välttämättä heti suoraan yhdistetä juuri näihin teemoihin. Fossiilivapaaseen lämmitykseen ja omaan sähköntuotantoon tehtyjen uusien investointien ansiosta se on nyt ottanut ympäristöajattelussa askeleen pidemmälle.

Ensimmäisenä toimenpiteenä oli öljykattilan korvaaminen kalliolämmöllä, joka valmistui vuonna 2021 ja johon yhtiö sai hakea Business Finlandin energiatukea.

– Sitä olimme miettineet jo useita vuosia, ja kun päätös tehtiin, käännyimme suoraan VASEKin puoleen hakemusasiakirjojen kanssa. Heidän palvelunsa olivat meille jo ennestään tuttuja, kun vuonna 2010 haimme tukea uuden varastohallin rakentamiseen, tuotantopäällikkö Tommy Kronkvist kertoo.

Jarla 4Kalliolämmön asennukseen yhtiö sai 15 prosentin energiatuen Business Finlandin kautta. Energiatukea voidaan myöntää sellaisten yritysten ja yhteenliittymien investointi- ja tarkastushankkeisiin, jotka edistävät uusiutuvan energian tuotantoa ja käyttöä, energiansäästöä, tuotannon tai energiankäytön tehokkuutta tai jotka muutoin tekevät energiajärjestelmästä pitkällä aikavälillä hiilineutraalimpaa.

Yritysneuvoja Olav Nylundista tuli heidän uusi yhteyshenkilönsä ja sekä Jan-Erik että Tommy ovat kiitollisia kaikesta häneltä saamastaan avusta.

– On mahtavaa, että nämä palvelut ovat myös maksuttomia. Jos pitäisi maksaa konsulttipalkkioita, niin ei tukiprosentista jäisi paljoa jäljelle, he toteavat. Kynnys ottaa yhteyttä on matala ja saamme aina nopeasti vastaukset kysymyksiimme.

Myös toinen hanke on nyt suunnitteilla, ja myös tällä kertaa Nylund avustaa yritystä prosessissa. Kyse on sähkönkulutuksen kustannusten laskemisesta asentamalla aurinkopaneeleja koko hallin kaakon suuntaan kallistuvan katon mitalta.

– Pystymme käyttämään suurinta sallittua kapasiteettia 50 kW ja katto riitti juuri tähän, toteaa Jan-Erik.

Jarla 9Jan-Erik Kronkvist osoittaa kaakon suuntaan kallistuvaa hallin kattoa, joka kevääseen mennessä pitäisi peittää aurinkopaneeleilla. Yhtiön tilat sijaitsevat tähän tarkoitukseen hyvin sopivalla, aukealla paikalla.

VASEKin laskelmien mukaan todellinen säästö on noin 35 000 kW vuodessa, mikä nykyhinnoilla tarkoittaisi noin 12 000 euroa vuodessa.

– Mahdollista ylijäämää voimme myydä, mutta tietysti rakennamme nämä pääosin omaan käyttöön ja päiväsaikaan pyörivää tuotantoa varten, Tommy selventää.

Maaseudulla toimiva yritys voi saada 30 % tukea tällaiseen investointiin, ja marraskuun viimeiseen päivään asti on mahdollista jättää hakemus sisälle.

– Kiinnostus aurinkopaneeleita kohtaan on Pohjanmaalla tällä hetkellä valtavaa, sanoo yritysneuvoja Olav Nylund. Jarla-Products saa niiden myötä suuret säästöt, ja tähän samaan junaan on vielä muiden samoissa ajatuksissa olevien yritysten mahdollista hypätä.



Teksti ja kuvat: Anna Sand / bySand
Suomennos: VASEK

 

 

Tagit: