Nyheter

Stödberättigade investeringar för energibesparing

Det har knappast undgått någon företagare hur utvecklingen sett ut gällande energipriserna det senaste året. Allt fler söker nu alternativa lösningar för att få ned sina uppvärmningskostnader och sin elförbrukning. Det finns möjlighet att ansöka om stöd för investeringarna – något som bland andra Ab Jarla-Products Oy i Malax har utnyttjat.

Jarla 1Jan-Erik och Tommy Kronkvist på Ab Jarla-Products Oy i Malax är glada över att inom loppet av ett par år ha övergått till bergvärme och även egen elproduktion.

Jarla-Products går in för fossilfritt och egen elproduktion

Det har knappast undgått någon företagare hur utvecklingen sett ut gällande energipriserna det senaste året. Allt fler söker nu alternativa lösningar för att få ned sina uppvärmningskostnader och sin elförbrukning. Det finns möjlighet att ansöka om stöd för investeringarna – något som bland andra Ab Jarla-Products Oy i Malax har utnyttjat.

Företaget, som grundades redan 1969 under namnet Jarla-Plast, är ett familjeföretag som ägs av bröderna Jan-Erik och Krister Kronkvist och deras respektive barn Ida och Tommy.

– Vi är ett renodlat underleverantörsföretag och tillverkar enbart på beställning. Det handlar om skräddarsydda, glasfiberarmerade plastprodukter till industrin, inleder Jan-Erik Kronkvist.

Jarla 8Ab Jarla-Products Oy verksamhet omfattar allt från tillverkning av produkter i glasfiberarmerad plast och formproduktion till försäljning av råvaror och know-how.

Verksamheten omfattar allt från tillverkning av produkter i glasfiberarmerad plast och formproduktion till försäljning av råvaror och know-how. Till specialiteter hör vakuuminjicering samt kemikalieresistenta och brandhämmande produkter. Miljötänk och en bra arbetsmiljö har alltid varit i fokus i företaget, som verkar i en bransch som på ett allmänt plan kanske inte förknippas just med detta. Tack vare de nya investeringarna i fossilfri uppvärmning och egen elproduktion, har man nu tagit sitt tänk ett steg längre.

Den första åtgärden var att ersätta oljepannan med bergvärme, ett projekt som blev klart 2021 och för vilket företaget kunde söka om Business Finlands energistöd.

– Det var något vi redan i flera år funderat på och när beslutet var fattat vände vi oss direkt till VASEK för att få hjälp med ansökningshandlingarna. Deras tjänster var bekanta för oss sedan tidigare, då vi 2010 också ansökte om stöd för byggandet av en ny lagerhall, berättar produktionschef Tommy Kronkvist.

Jarla 4För installationen av bergvärme erhöll företaget 15 procent i stöd genom Business Finlands energistöd. Energistöd kan beviljas för sådana investerings- och besiktningsprojekt vid företag och sammanslutningar som främjar produktionen och användningen av förnybar energi, energibesparing, effektiveringen av produktionen eller användningen av energi eller som på annat sätt gör energisystemet kolsnålare på lång sikt.

Företagsrådgivare Olav Nylund blev deras nya kontaktperson och både Jan-Erik och Tommy är tacksamma över all hjälp de fått av honom.

– Att de här tjänsterna dessutom är kostnadsfria är fantastiskt. Skulle man betala konsultarvode för dem skulle det inte bli mycket kvar av stödprocenten, konstaterar de. Tröskeln att ta kontakt är låg och vi får alltid snabbt svar på våra frågor.

Ytterligare ett projekt är nu under planering och även denna gång bistår Nylund företaget i processen. Det handlar om att få ner kostnaderna för elförbrukningen genom att installera solpaneler på hela den sydöstra delen av halltaket.

– Vi kunde utnyttja den maximalt tillåtna kapaciteten på 50 kW och taket räckte precis till för detta, konstaterar Jan-Erik.

Jarla 9Jan-Erik Kronkvist pekar på halltaket som vetter mot sydöst, och som senast till våren ska täckas med solpaneler. Företagets utrymmen ligger på en bra plats för ändamålet – ute på ett öppet fält.

Utgående från VASEKs kalkyler kommer de reella inbesparingarna att vara cirka 35 000 kW per år, vilket med dagens priser skulle betyda ungefär 12 000 euro per år.

– Ett eventuellt överskott kan vi sälja, men vi bygger förstås i huvudsak för eget bruk och produktionen som pågår dagtid, förtydligar Tommy.

Som landsbygdsföretag kan man erhålla 30 procent i stöd för en dylik investering, och ännu fram till den sista november är det möjligt att lämna in ansökan.

– Intresset för solpaneler är just nu enormt i Österbotten, konstaterar företagsrådgivare Olav Nylund. För Ab Jarla-Products Oy kommer det att leda till stora inbesparingar och ännu finns möjlighet att hoppa på tåget för andra som går i samma tankar.



Text och bilder: Anna Sand / bySand

 

Taggar: