Uutiset

Yrittäjäksi turvallisin mielin

20.5.2013
-

Yrityksen perustamista suunnittelevan kannattaa tulla Vaasanseudun Uusyrityskeskus Startiaan jalostamaan yritysideaansa. Startian palvelu on maksutonta, ja asiakkaan kanssa käydyt keskustelut ovat luottamuksellisia.- Asiakkaan ensimmäistä käyntiä varten varaamme yleensä kaksi tuntia aikaa, jolloin keskustelemme yritysideasta ja sen taustasta, kertoo Startian johtaja Tommi Virkama.

Yrityksen perustamista suunnittelevan kannattaa tulla Vaasanseudun Uusyrityskeskus Startiaan jalostamaan yritysideaansa. Startian palvelu on maksutonta, ja asiakkaan kanssa käydyt keskustelut ovat luottamuksellisia.
- Asiakkaan ensimmäistä käyntiä varten varaamme yleensä kaksi tuntia aikaa, jolloin keskustelemme yritysideasta ja sen taustasta, kertoo Startian johtaja Tommi Virkama.

Yritysneuvojia on useampi. Asiakkaalle varataan aika sellaiselle neuvojalle, jolle asiakkaan toimiala on tutuin. Alkavalle yrittäjälle on tarjolla käytännön neuvoja sekä kuppi kahvia ajatuksenjuoksun virkistämiseksi. Yrittäjäksi ryhtyvälle askel yrittäjäelämään on usein harkinnan ja uskalluksen tulosta.
- Kaikki alkaa yritysideasta ja ajatuksesta, eli miten idealla aikoo tehdä rahaa. Asiakkaan ensikäynnillä tarkastelemme myös markkinoiden kilpailutilannetta ja aloitamme asiakkaan oman Lissun, eli liiketoimintasuunnitelman laatimisen, Virkama jatkaa.
Lissu on interaktiivinen työkalu, jonka avulla yrittäjälle tehdään oma liiketoimintasuunnitelma. Lissuun kirjataan esimerkiksi markkinatilannetta, rahoitusta ja saatavissa olevia tukia koskevat suunnitelmat.
- Koska Lissu sisältää kaikki oleelliset tiedot, kuten kannattavuuslaskelmat, voi sen avulla selvittää yritysidean elinkelpoisuuden, Virkama selittää.
Asiakas kirjaa Lissu-järjestelmään omia laskelmiaan, ja yritysneuvoja voi kommentoida kirjauksia suoraan järjestelmään. Näin yrityksen perustamisprosessi etenee asiakkaalle sopivaan tahtiin, ja hän saa tavata yritysneuvojan kasvotusten tarvittaessa.

Ensimmäiseen Startia-käyntiin valmistautuminen

Alkavalla yrittäjällä ei tarvitse olla koko yrityspaketti viittä vaille suunniteltuna hänen tullessaan Startian asiakkaaksi. Riittää että on pohtinut omaa yritysideaansa.
- Startia tukee kaikkia alkavia yrittäjiä, oli sitten kyseessä hieman kokeneempi tai ensikertalainen, joka ei tiedä yrittäjänä olemisesta vielä mitään, Virkama vakuuttaa.

Joskus asiakkaalle saattaa selvitä Lissun laadinnan jälkeen, että hänen yritysideansa ei ole kovin elinkelpoinen.
- Sitä sattuu aina välillä, eikä asiaa tarvitse häpeillä. Siinä tapauksessa pitää vain miettiä, miten voisi muuttaa suunnitelmiaan niin, että ideasta tulisi kannattava. Asiakkaan tulee myös pohtia, onko hänestä yrittäjäksi ja onko yrittäjäksi ryhtyminen se mitä hän todella haluaa tehdä.

Startiassa käynti hyödyttää vielä pitkään, sillä Startian avulla perustetut yritykset ovat keskimääräistä selvästi elinvoimaisempia. Kaksi vuotta perustamisen jälkeen 90 % yrityksistä on toiminnassa, ja viidenkin vuoden kuluttua vielä 80 %. Merkittävää on myös se, että vain alle 4 % aloittaneista yrittäjistä lopettaa toiminnan konkurssin takia. Vertailun vuoksi mainittakoon, että Tilastokeskuksen mukaan kaikista Suomessa aloittaneista yrityksistä on viiden vuoden jälkeen toiminnassa enää puolet.
- Syy tähän on se, että uusyrityskeskukset pyrkivät huomaamaan kaikki uuden yrityksen sudenkuopat jo ennen kuin asiakas pistää yrityksensä pystyyn, Virkama selittää.

Suunnitelmat vahvistuivat Startia-käynnillä

Patrik Wargh ja Joni Uunila löysivät Startiaan TE-toimiston kautta, jonne he olivat menneet kyselemään starttirahaa.
- TE-toimistosta vinkattiin, että meidän kannattaa tulla tänne. Ja käynti todella kannatti. Lissu oli hyödyllinen. Saimme vahvistettua etukäteen arvioimamme laskelmat yrityksen tulevasta liikevaihdosta, kertoo Uunila.
- Kaikkien tulevien yrittäjien kannattaa laskea tuleva liikevaihto tarkasti, niin että siitä jää rahaa omaan palkkaan. Meillä laskelmat olivat vähän sinne päin, mutta Startiassa luvut selkenivät, Wargh kiittelee ja jatkaa:
- Saimme myös hyödyllistä tietoa veroista, vakuutuksista ja eläkemaksuista. Nämähän on sellaisia asioita, jotka täytyy itse selvittää, sillä kukaan ei tule niitä yrittäjälle kertomaan, hän toteaa.

Tommi Virkama (vasemmalla) neuvoo Patrik Warghia ja Joni Uunilaa.

Wargh ja Uunila ovat molemmat vastavalmistuneita ja aikovat ryhtyä täysipäiväisiksi yrittäjiksi digitaaliseen mediaan keskittyvässä yrityksessään kesäkuussa 2013. Tähän mennessä he ovat toimineet osa-aikaisina yrittäjinä opiskelun ohessa.
- Seuraava suuri askel on markkinoinnin aloittaminen ja uusien asiakkaiden haaliminen, nauraa Uunila.