”Tärkeintä oli uusien kontaktien saaminen”
Norjan Sandnessjøenissa 1.6. pidetty Supplier Day Sandnessjøen eli öljy-yhtiö Statoilin alihankkijoille suunnattu info- ja keskustelutilaisuus oli yritysneuvoja Mikael Hallbäckin mielestä onnistunut erityisesti konkreettisuutensa ansiosta. Tapahtuman järjesti norjalainen öljy-yhtiö Statoil ja öljytoiminnassa mukana olevien alihankkijoiden verkosto Petro Arctic.
Norjan Sandnessjøenissa 1.6. pidetty Supplier Day Sandnessjøen eli öljy-yhtiö Statoilin alihankkijoille suunnattu info- ja keskustelutilaisuus oli yritysneuvoja Mikael Hallbäckin mielestä onnistunut erityisesti konkreettisuutensa ansiosta. Tapahtuman järjesti norjalainen öljy-yhtiö Statoil ja öljytoiminnassa mukana olevien alihankkijoiden verkosto Petro Arctic.
Tapahtuman aikana osallistujat saivat muun muassa varata ajan kahdenkeskeiseen keskusteluun Statoilin johtajien kanssa, ja Hallbäck pääsi keskustelemaan Statoilin logistiikkajohtaja Kjell Magne Tysnesin ja category manager Tom Eirik Fredriksen kanssa kahden kesken. Hallbäck sai esitellä heille EnergyVaasaa ja alueella toimivia yrityksiä. Tysnes ja Fredriksen puolestaan kertoivat Statoilin sisäisestä alihankkijakatalogista, josta yhtiö hakee jatkuvasti toimittajia eri tarpeisiin.
– Tärkeintä oli uusien kontaktien saaminen. Tapahtuman aikana meille esiteltiin Statoilin eri toimialueiden, kuten hankintapuolen sekä öljy- ja kaasukenttien vastuuhenkilöitä, jolloin opin, keihin Statoililla kannattaa olla yhteydessä. Organisaatiokaavioita tai yhteyshenkilöitä ei löydy yhtiön nettisivuilta, minkä takia niiden näkeminen oli hyödyllistä, Hallbäck sanoo.
Osallistujat verkostoituivat ja saivat uusia kontakteja kaksipäiväisen tapahtuman aikana.
Alihankkijaksi muiden alihankkijoiden kautta
Statoilin johtotehtävissä työskentelevät kertoivat info- ja keskustelutilaisuuden osallistujille muun muassa, että suuren öljy-yhtiön alihankkijaksi pääsee nopeimmin aloittamalla yhteystyön niiden suurten alihankkijoiden kanssa, joilla on jo toimittajasopimus Statoilin kanssa. Statoil hakee jatkuvasti uusia alihankkijoita erityisesti pienempien kokonaisuuksien ja komponenttien toimittamiseen.
Vuonna 2015 Statoilin kokonaisostojen arvo alihankkijoilta oli 171 miljardia Norjan kruunua eli noin 18,2 miljardia euroa. Statoil ostaa kansainvälisiltä tavarantoimittajilta 66 miljardin kruunun arvosta ja norjalaisilta toimittajilta 105 miljardilla Norjan kruunulla.
Esityksissä kerrottiin, että Statoil painottaa erityisesti turvallisuutta ja ympäristöystävällisyyttä. Norjanmeren ja arktisen alueen öljy- ja kaasukentät sijaitsevat lähellä Norjan rannikon runsaita kalavesiä, jolloin öljyonnettomuudella olisi vakavia vaikutuksia alueeseen. Toiminnan kustannustehokkuudesta on myös tullut ykkösasia erityisesti öljyn hinnan pudottua, minkä takia öljy-yhtiö haluaa löytää uusia teknisiä innovaatioita.
Offshore Nordland loi uskoa öljy- ja kaasualan tulevaisuuteen
Heti Supplier Day -tilaisuuden jälkeen järjestettiin kaksipäiväinen öljy- ja kaasualaa käsittelevä Offshore Nordland -konferenssi, jossa esitelmiä pitivät norjalaiset yritysedustajat, öljy- ja kaasualan edustajat, virkamiehet, poliitikot ja pankkien analyytikot. Osallistujia oli noin sata.
Myös Offshore Nordland oli Hallbäckin mukaan antoisa konkreettisuutensa vuoksi. Statoilin aluejohtaja Siri Espedal Kindem kertoi muun muassa Statoilin tarpeista sekä vuonna 2018 käynnistyvästä kaasukenttä Aasta Hansteenista. Hänen mukaansa nyt on hyvä ajankohta uusille ideoille juuri kustannuspaineiden ja teknologian kehittymisen takia.
Petro Arcticin toimitusjohtaja Kjell Giæver esitteli Petro Arcticin yhteistyökumppaneita ja -mahdollisuuksia.
Hallbäckin mieleen jäi tapahtuman positiivinen ja helpottunut tunnelma.
– Öljyn hinnan laskeminen vaikutti paljon norjalaisiin yrityksiin, ja esimerkiksi irtisanomisia on ollut. Pahin kuitenkin näyttää olevan jo takana, ja toiminta on onnistuttu sopeuttamaan nykyiseen tilanteeseen. Öljy- ja kaasuteollisuus ei katoa Norjasta, ja alaan panostaminen jatkuu, Hallbäck tiivistää konferenssin antia.