Uutiset

Omistajanvaihdoksilla pelastetaan Suomi

5.2.2015
-

VASEK ja Rannikko-Pohjanmaan Yrittäjät järjestivät 4.2. omistajan- ja sukupolvenvaihdoksiin keskittyvän seminaarin ”Aloita ajoissa – Börja i tid”. Seminaari toimi omistajanvaihdoshankkeen päätösseminaarina ja se kokosi noin 120 kuulijaa. Itse hanke jatkuu vielä parisen kuukautta, ja sen käynnistämä toiminta pysyy jatkossa oleellisena osana yrityksille tarjottavaa neuvontaa seudulla.

VASEK ja Rannikko-Pohjanmaan Yrittäjät järjestivät 4.2. omistajan- ja sukupolvenvaihdoksiin keskittyvän seminaarin ”Aloita ajoissa – Börja i tid”. Seminaari toimi omistajanvaihdoshankkeen päätösseminaarina ja se kokosi noin 120 kuulijaa. Itse hanke jatkuu vielä parisen kuukautta, ja sen käynnistämä toiminta pysyy jatkossa oleellisena osana yrityksille tarjottavaa neuvontaa seudulla.

Tilaisuuden avasi Suomen Yrittäjien omistajanvaihdoshankkeen vetäjä Mika Haavisto, joka oli erittäin tyytyväinen Vaasan seudulla omistajan- ja sukupolvenvaihdosten parissa tehtyyn työhön.

– Omistajanvaihdoksilla pelastetaan Suomi, ja täällä Vaasan seudulla tilanne on erittäin hyvä eli palvelujen ja avun puutteeseen eivät vaihdokset ainakaan kariudu. Tärkein neuvoni on: älä yritä yksin, ota aina asiantuntija mukaan, Haavisto muistutti.

Haaviston mukaan erityisesti sukupolvenvaihdoksissa on usein kommunikaatio-ongelmia. Yritystoiminnasta luopuvalla on mielestään jatkaja yritykselle selvillä, mutta seuraavalla sukupolvella onkin asiasta eri käsitys. Yrityksen tulevaisuudesta ei ole muistettu perhepiirissä keskustella.

Mika Haavisto Suomen Yrittäjistä.

– Monet yrityskaupat tehdään tuttujen kesken, ja näihin toteutuneisiin kauppoihin ovat useimmiten sekä ostaja että myyjä tyytyväisiä. Valitettavaa on kuitenkin, että toisilleen tuntemattomat ostajat ja myyjät eivät kohtaa. Usein ongelmana on, ettei myyjä halua, että muut tietävät yrityksen olevan myynnissä. Eli miksiköhän ostajia ei löydy? kyseli Haavisto hymyillen ja jatkoi:

– Liian usein yrittäjältä jää se viimeinen tili eli yrityskaupasta tuleva summa saamatta, kun yritys ei menekään kaupaksi. Osaamista ja verkostoja menee myös hukkaan, kun taas uusia, samanlaisia yrityksiä perustetaan tyhjästä eikä pystytä hyödyntämään näitä jo käynnissä olevia.

Sopimuksia, veroja, arvonmäärityksiä – melkoinen viidakko!

Seminaari jatkui asiantuntijoiden puheenvuoroilla, jotka pidettiin samanaikaisesti kahdessa eri salissa eri kielillä. Teemoina olivat yrityksen arvonmääritys, omistajan- ja sukupolvenvaihdoksiin liittyvät verotusasiat sekä sopimukset, joita tarvitaan, kun yritys on vaihtamassa omistajaa.

Yrityksen arvonmäärityksessä lopputulokseen vaikuttaa se, minkälainen strategia omistajanvaihdokselle valitaan. Onko kyse kaupasta, lahjasta, lahjanomaisesta kaupasta tai miten kaupan rahoitus on aiottu hoitaa. Yrityksen arvo voidaan määrittää joko olevien markkinoiden perusteella, tuottoon perustuen tai kustannuksiin perustuen. Tuottoon perustuvassa arvonmäärityksessä ei kuitenkaan katsota mennyttä, vaan keskitytään tulevaan: minkälaiset menestysmahdollisuudet uudella yrittäjällä on tämän yrityksen kanssa?

Luennoitsijat muistuttivat, että ennen arvonmääritystä on huolehdittava yritys myyntikuntoon, mikä on aikaa vievintä prosessissa. Eli on muistettava tarttua asioihin ajoissa. Kun ohjelmassa siirryttiin veroasioihin, tämä sama viesti toistui: viime sekunneilla ei voi enää paljoakaan vaikuttaa verotukseen. Ja myös verotuksessa valitulla strategialla on merkitystä siihen, minkälaiset verovaikutukset tai mahdollisuudet verohuojennuksiin ovat.

Erityisesti yrityskauppoja tehdessä on tärkeää tehdä tiettyjä sopimuksia jo paljon ennen kuin itse kaupat toteutuu. Salassapitosopimuksella turvataan yrityksen liikesalaisuudet, sillä ostajakandidaatille on kuitenkin pystyttävä kertomaan aika paljon yrityksestä, jotta hän voi tehdä ostopäätöksensä. Kannattaa myös solmia aiesopimus, joka antaa raamit käytäville jatkoneuvotteluille ja jolla voidaan estää se, ettei myyjä neuvottele samanaikaisesti toisen ostajan kanssa.

Ei ihan vielä eläkkeelle eli ajoissa asialla
Fanny ja Lena Lithén

Yrittäjä Lena Lithén oli saapunut seminaariin tyttärensä Fannyn kanssa ja he olivat erittäin tyytyväisiä seminaarin antiin.

– Tärkeintä oli tajuta, että todellakin pitää pyytää apua näissä asioissa. Olenkin aikaisemmin asioinut VASEKin kanssa, joten tiedän kenen puoleen kääntyä. Aivan vielä ei eläkkeelle jääminen ole ajankohtaista, kertoi Lena Lithén.

– Olen työskennellyt jo pitkään opiskelujen ohessa äidin yrityksessä, mutta kolmisen vuotta sitten alkoi itää ajatus siitä, että jatkaisin yritystä. Vielä pitää tietysti keskustella siskon kanssa asiasta ja ryhtyä pikkuhiljaa suunnittelemaan, kertoi Fanny Lithén.

Seminaarin materiaalit