Uutiset

Lennonjohtotornista perspektiiviä lentoaseman johtamiseen

9.6.2015
-

Vaasan lentoasema suljetaan liikenteeltä täysin neljän viikon ajaksi kesä-heinäkuussa (22.6. –26.7.2015). Tuona aikana kiito- ja rullaustie sekä asemataso asfaltoidaan uudelleen, valaistusjärjestelmät uusitaan ja kiitotien toiseen päähän tehdään uusi kääntöpaikka ja toisessa päässä olevaa kääntöpaikkaa suurennetaan.

Kiitotie 600px

Kiito- ja rullaustieremontin valmistelevat työt on jo aloitettu.

Vaasan lentoaseman päällikkö Petri Lampi istahtaa kuvaushetkeksi Vaasan lentoaseman tyylikkäässä loungessa keinutuoliin ja katselee tyytyväisenä ympärilleen:

– Vuodenvaihteessa, kun aloitin tehtävässäni, ei terminaalin remontista ollut jäljellä enää kuin viimeiset fiilailut ja nyt on valmistauduttu kiitotien remonttiin. Valmistelevat työt on jo aloitettu, Lampi kertoo.

Vaasan lentoasema suljetaan liikenteeltä täysin neljän viikon ajaksi kesä-heinäkuussa (22.6. –26.7.2015). Tuona aikana kiito- ja rullaustie sekä asemataso asfaltoidaan uudelleen, valaistusjärjestelmät uusitaan ja kiitotien toiseen päähän tehdään uusi kääntöpaikka ja toisessa päässä olevaa kääntöpaikkaa suurennetaan. Lentoaseman kiinnioloaikana myös terminaalin ilmastointia kunnostetaan.

Ei taistelua – lentoaseman tarve tunnustetaan
Lounge 600px

Lentoaseman lounge on kaikille avoin.

Aiemmin Kauhavan lentoaseman päällikkönä toimineelle Lammelle myös työskentely lennonjohtotornissa on tuttua:

– Tietty määrä lennonjohtotyötä pitää säännöllisesti tehdä, jotta lennonjohtajan lupakirja pysyy voimassa. Operatiivisissa tehtävissä toimiminen antaa hyvää perspektiiviä koko lentoaseman johtamiseen. Vaasan lentoasemalla on monipuolisemmin toimintoja kuin Kauhavalla, esimerkiksi turvatarkastus ja pelastuspalvelun hoitaminen täällä kuuluvat uusiin toimialoihini. Myös yhteiskuntasuhteita hoidetaan Vaasassa laajemmin.

Lammen mukaan lentoliikenteen kehittämisessä on Vaasan seudulla hyvä henki ja yhteistyö:

– Seutu on vahvasti lentoaseman tukena, sen tarve tunnustetaan eikä sen puolesta tarvitse taistella. Seudun matkustajapotentiaali on hyvä. Viime vuonna kasvua oli lamasta huolimatta. Tämän kevään luvut ovat hieman jäljessä viime vuotta, ja charter-lentojen määrä olisi tänä vuonna kasvanut, jos kiitotien remonttia ei olisi tullut. Mutta sitten on kiitotie loistavassa kunnossa 12 15 vuodeksi eteenpäin, Lampi iloitsee.

Terminaali on uusittu ja valoisa, pian myös kiitotie on uudelleen päällystetty. Mitä seuraavaksi?

– Asematason laajentaminen on seuraavaksi toiveissa, jotta myös isommat koneet mahtuisivat paremmin kääntymään. Laajentamisen aikataulutusta tietysti mietitään talouden realiteetit huomioiden, Lampi kertoo.

Odotettavissa vilkas matkailukesä

Matkailualan kehittämiseen keskittyvä projektipäällikkö Peter Källberg on ollut viime aikoina paljon tien päällä ja tavannut seudun matkailuyrittäjiä. Kiitotieremontista huolimatta Vaasan seudun matkailukesästä odotetaan vilkasta niin kaupungissa kuin luonnonperintöalueellakin.

– Seudulla järjestetään kesällä suurtapahtumia, jotka tuovat matkailijoita, ja tietysti odotetaan runsaasti laivamatkustajia Uumajasta. Kuulin juuri, että jopa Ranskasta asti on tiedusteltu mahdollisuutta kalastaa maailmanperintöalueella. Joten odotukset kesän suhteen ovat korkealla, Källberg kertoo.

– Seudulla on niin maailmanperintöalueella kuin muuallakin paljon esimerkiksi hyviä ravintoloita ja lähimatkailukohteita, joten jokaiselle löytyy jotain. Ei aina tarvitse lähteä kauas löytääkseen uusia elämyksiä, muistuttaa Källberg lähialueen asukkaita.

 

[contact_member,name=Peter Källberg,id=19,details=Name-Designation-Phone-Email-MemberPhoto]