Kuusi vinkkiä yrityksen ostajalle
Yrityksen ostaminen on vaihtoehto uuden yrityksen perustamiselle. Yritysosto on myös keino kasvattaa omaa, olemassa olevaa yritystä, ehkä jopa ostamalla kilpailija pois markkinoilta. Olipa tilanne yritystä ostaessa mikä tahansa, on erittäin tärkeää perehtyä ostokohteeseen huolellisesti. Eli tehdä due diligence -tarkistus.
Yrityksen ostajan tarkistuslistasta lisää vinkkejä yrityskauppoihin
Yrityksen ostaminen on vaihtoehto uuden yrityksen perustamiselle. Yritysosto on myös keino kasvattaa omaa, olemassa olevaa yritystä, ehkä jopa ostamalla kilpailija pois markkinoilta. Olipa tilanne yritystä ostaessa mikä tahansa, on erittäin tärkeää perehtyä ostokohteeseen huolellisesti. Eli tehdä due diligence -tarkistus.
Mitä asioita due diligence -tarkistuksessa on huomioitava ja otettava selville, siinä auttaa Yrityksen ostajan tarkistuslista, joka julkaistiin marraskuussa. Tarkistuksen avulla ostaja voi havaita kauppaan liittyvät riskit ennen yrityskaupan toteuttamista. Myös yrityksen myyjä hyötyy listasta, sillä hän voi listan avulla tarkistaa oman yrityksensä tilanteen, laittaa paperit kuntoon ja korjata mahdolliset puutteet ennen yrityskauppaneuvottelujen alkamista.
Peilaa tarkistuslistaa ostettavan yrityksen toimintaan
Tarkistuslista sisältää teemoittain jaetut muistilistat niin omaisuudesta, henkilöstöasioista, kaupallisista materiaaleista, taloudesta ja rahoituksesta, sopimuksista ja lakiasioista, ympäristövastuuasioista sekä vakuutuksista, tietojärjestelmistä ja verotukseen liittyvistä asioista.
Omistajanvaihdosneuvojat painottavat, etteivät kaikki tarkistuslistan kohdat koske kaikkia yrityksiä, toisaalta sieltä voi myös jotain puuttua ja siksi lista kannattaakin käydä huolellisesti läpi ja peilata sitä juuri sen ostettavan yrityksen toimintaan. Tarkastus on erityisen tärkeä, kun ostetaan yhtiön osakekanta, koska silloin ostaja tulee vastaamaan osaltaan myös kyseisen yhtiön historiasta.
Omistajanvaihdosneuvojat vinkkaavat
- Henkilöstön merkitys on työvoimapulan aikana kasvanut. Ostajan kannattaa tarkistaa, että kaikkien työntekijöiden työsopimukset on solmittu asianmukaisesti.
- Ylipäänsä huolellisesti laaditut, pätevät sopimukset nostavat yrityksen arvoa. Neuvojat muistuttavat tarkistamaan sopimusasiat erityisesti pientä yritystä ostettaessa.
– Yleensä noin 80 prosenttia asiakkaista jatkaa myös uuden omistajan asiakkaina, siksi on tärkeää laittaa suulliset sopimukset paperille. Yrittäjä voi hyvin syyttää meitä yritysneuvojia, jos asiakkailta tulee kommenttia siitä, miksi pitkään suullisten sopimusten varassa jatkunut yhteistyö halutaankin nyt laittaa paperille, omistajanvaihdosneuvoja Antti Alasaari lupaa. - Omia tuotteita valmistavan yrityksen yrityssalaisuudet ovat arvokkaita. Onko ostattavassa yrityksessä reseptit, tuotesisällöt tai valmistusprosessit kirjattu huolellisesti?
- Yrityskuva on tärkeä ja sen merkitys kasvaa jatkuvasti. Ostajan kannattaa tarkistaa mitä yrityksestä puhutaan netissä ja sosiaalisessa mediassa.
- Tarkista yrityksen tekemät sopimukset alihankkijoiden ja palvelutarjoajien kanssa. Esimerkiksi aina tietojärjestelmien siirto uudelle omistajalle ei onnistu, vaan täytyy ostaa uusia lisenssejä. Tällä voi olla suurikin rahallinen merkitys.
- Ostajan kannattaa huomioida, että kaikkien tietojen keräämiseen ja tarkistamiseen voi mennä viikkojakin. Erityisesti sopimusten kerääminen takautuvasti vie myyjältä jopa kuukausia aikaa. Siksi ostaja ei saa kiirehtiä päätöksensä kanssa, sillä jälkikäteen ei voi vedota sellaiseen virheeseen, joka normaalissa tarkastuksessa olisi käynyt ilmi. Myös myyjän on hyvä aloittaa yrityksensä myyntikuntoon laittaminen jo hyvissä ajoin.
– Yritys, jossa on asiat sekä asiakirjat kunnossa ja ajan tasalla on houkutteleva ostokohde ja sen yleensä voi nähdä myös kauppahinnassa, omistajanvaihdosneuvoja Kjell Nydahl vakuuttaa.