Ohjeita ja vinkkejä yrittäjille

Omistajanvaihdosten asiantuntijoiden lista yrityskaupan sudenkuopista painottaa valmistelun tärkeyttä

Yrityksen myyntikuntoon saattaminen vaatii useiden juridisten ja taloudellisten näkökohtien huomioimista, joten näistä seikoista rautaisannoksen tarjoilivat Kjell Renlund ja Kristoffer Granlund EY:ltä webinaarissa 4.11.

1H6A0357

 

Kjell Renlund muistutti tarvittavista valmistelevista toimenpiteistä ja painotti, että myyntiprosessin eri vaiheiden ymmärtäminen on erittäin olennaista:

– Salassapitosopimus on kaiken A ja O. Se suojaa myyjän luottamuksellisia tietoja väärinkäytöksiltä. Valmisteluihin ja neuvotteluihin menee sekä aikaa että rahaa, joten on tärkeää olla aiesopimus, joka varmistaa neuvottelurauhan ja antaa raamit kauppojen läpiviemiselle.

Kristoffer Granlund muistutti kuulijoita siitä tärkeästä seikasta, että myytävän yrityksen yhtiömuoto vaikuttaa verotukseen ja myyntiprosessiin.

– Siksi on tärkeää aloittaa yrityksen myynnin suunnittelu ajoissa, jotta on aikaa pohtia eri vaihtoehtoja sekä laittaa yritys myyntikuntoon, esimerkiksi vaihtaa sitä yhtiömuotoa yrityskauppaa ajatellen sopivammaksi, kerätä tarvittavat asiakirjat ja varmistaa miten yrityksen toiminta jatkuu häiriöttä koko prosessin ajan ja myös omistajanvaihdoksen jälkeen.

– Ostajan haasteena on rahoituksen saaminen, eikä ostaja halua ostaa rahaa rahalla. Siksi on tärkeää käydä läpi yrityksen varallisuus ja ne omaisuuserät, joita ei haluta siirtää. Kannattaa harkita myös kiinteistön eriyttämistä erilliseksi kiinteistöyhtiöksi, jolloin entinen omistaja voi toimia vuokranantajana, Granlund vinkkasi.

Due Diligence ja osakassopimus välttämättömiä

Due diligence tarkoittaa yrityskaupan yhteydessä tehtävää selvitystyötä ja sen tarkoituksena on luoda selkeä ja objektiivinen kuva ostokohteen tilanteesta sekä tunnistaa kauppaan liittyvät riskit ja vastuut.

Renlund ja Granlund muistuttivat myös osakassopimuksen merkityksestä erityisesti tilanteissa, joissa vain osa osakkeista siirretään uudelle omistajalle, esimerkiksi sukupolvenvaihdoksen yhteydessä.

– Osakassopimuksessa sovitaan yhtiön omistuksesta, tavoitteista ja toiminnasta. Sen keskeiset kohdat koskevat rahoitusta, varojen jakamista, päätöksentekoa, tiedonsaantioikeutta, osakkeiden omistusta ja siirtoa, etuosto-oikeutta, salassapitoa, sopimusrikkomuksia ja sopimuksen irtisanomista sekä kilpailukieltoa, Renlund listaa ja jatkaa:

– Osakassopimus suojaa osakkaiden välisiä suhteita ja varmistaa, että kaikki osakkaat ovat tietoisia oikeuksistaan ja velvollisuuksistaan. Sopimus tulee sovittaa yhteen voimassa olevan osakeyhtiölain kanssa ja se täydentää yhtiöjärjestystä. Osakassopimus ei ole julkinen, kun taas yhtiöjärjestys on. Erilaisia malleja osakassopimuksista löytyy kyllä, mutta ei niitä pysty hyllyltä vetäisemään, vaan ne on räätälöitävä huolellisesti jokaiselle osakeyhtiölle erikseen, Renlund muistuttaa.

Renlund ja Granlund listasivat webinaarin lopuksi sudenkuopat, joihin yrityskauppa useimmiten kompastuu:

  • Yritys ei ole myyntikunnossa, kun valmistelua ei ole aloitettu ajoissa
  • Myyjällä on liian korkeat odotukset hinnasta
  • Dokumentit eivät ole kunnossa, hiljainen tieto ei siirry
  • Myynti tehdään riittämättömillä dokumenteilla, esimerkiksi myyjän kilpailukieltoa ei ole määritelty
  • Siirtymävaihetta ei ole kunnolla suunniteltu

Vältä nämä sudenkuopat asiantuntija-avulla:

Tagit: