Yrittäjäksi yritysoston kautta – se mutkattomampi vaihtoehto?
Entä jos ei perustaisikaan uutta yritystä, vaan aloittaisi yrittäjänä ostamalla jo toiminnassa olevan yrityksen? – Yhteisen asiakashallintajärjestelmän ansiosta me uusyritysneuvonnan puolella tiedämme minkälaiset yritykset seudulla etsivät uutta omistajaa. Usein vinkkaammekin näistä perustamisneuvonnan asiakkaille, Startian johtaja Tommi Virkama kertoo.
Suomessa on yhteensä yli 330 000 yrittäjää. Vuoteen 2023 mennessä noin 28 000 yritystä on tulossa myyntiin ja lähes 15 000 yritystä siirtyy seuraavalle sukupolvelle. Vaasanseudun Uusyrityskeskus Startiassa käy vuosittain noin 500 asiakasta, jotka suunnittelevat oman yrityksen perustamista. VASEKin omistajanvaihdosneuvonnassa puolestaan vietiin viime vuonna päätökseen noin 80 omistajanvaihdosta.
Entä jos ei perustaisikaan uutta yritystä, vaan aloittaisi yrittäjänä ostamalla jo toiminnassa olevan yrityksen?
VASEK ja sen osana toimiva Uusyrityskeskus Startia huolehtivat yrittäjistä ja yrityksistä koko niiden elinkaaren ajan: perustamisesta liiketoiminnan kehittämiseen ja omistajanvaihdokseen tai toiminnan lakkauttamiseen saakka.
– Yhteisen asiakashallintajärjestelmän ansiosta me uusyritysneuvonnan puolella tiedämme minkälaiset yritykset seudulla etsivät uutta omistajaa. Usein vinkkaammekin näistä perustamisneuvonnan asiakkaille, Startian johtaja Tommi Virkama kertoo.
Yrityspalvelujohtaja Kjell Nydahl kertoo, että tällä hetkellä VASEKilla on tiedossa 42 myynnissä olevaa yritystä. Osa niistä on ns. hiljaisessa myynnissä, eikä niistä ole olemassa mitään myynti-ilmoitusta netissä tai päivälehdissä.
– Yrityksille kuitenkin pyritään aina ensisijaisesti löytämään jatkaja, sillä omistajanvaihdos antaa mahdollisuuden säilyttää yrityksen saavutukset myös tulevaisuudessa, työpaikat säilyvät eikä kannattavaa toimintaa tarvitse ajaa alas, Nydahl kertoo.
Nyt myynnissä olevat yritykset ovat usealta eri alalta, niin ravintoloita, kauppoja kuin tuotantoyrityksiäkin.
– Kun kerrot perustamisneuvonnassa, että toimivan yrityksen ostaminenkin voisi olla vaihtoehto, voimme katsoa mitä sinua kiinnostavia yrityksiä on myytävänä. Tämän jälkeen prosessi jatkuu niin perustamisneuvonnan puolella, jossa autamme uutta yrittäjää pääsemään alkuun, kuin myös omistajanvaihdosneuvonnassa, jossa omistajanvaihdoksiin ja yrityskauppoihin erikoistunut neuvoja auttaa selvittämään kaikki yrityksen ostamiseen liittyvät seikat, Virkama kertoo.
– Kun ostaa jo toiminnassa olevan yrityksen, välttyy usein monilta alkuvaiheen haasteilta, kun yrityksellä on jo valmiit tuotteet, konseptit tai prosessit. Myös tilat ja laitteet ja asiakaskuntakin ovat valmiina. Uuden omistajan on helppo lähteä kehittämään yrityksen toimintaa haluamaansa suuntaan. Usein myös vanha omistaja on halukas jakamaan oman osaamisensa ja kaiken hiljaisen tiedon uudelle omistajalle, Nydahl listaa yritysoston hyviä puolia.
Yrityksen perustaminen ja yrityksen ostaminen sisältävät molemmat omat vaiheensa ja kiemuransa, mutta apua on saatavilla saman katon alta. Kannattaa siis olla avoimin mielin ja miettiä, olisiko toimivan yrityksen ostaminen se mutkattomampi tie yrittäjäksi.
Valmisteltu omistajanvaihdos -hanke
[contact_member,name=Kjell Nydahl,id=13,details=Name]
[contact_member,name=Tommi Virkama,id=14,details=Name]