Uutiset

Vaasanseutu viiden innovatiivisimman alueen joukossa!

18.6.2013
-

Työ- ja elinkeinoministeriö on päättänyt valita viisi teemaa ensi vuonna alkavaan innovatiiviset kaupungit eli INKA-ohjelmaan. INKA korvaa osittain aiemmin käytössä olleen osaamiskeskusohjelman (OSKE) ja tilalle luodaan viisi kaupunkiseutuvetoista innovaatiokeskittymää . Ohjelma vauhdittaa suuria, kansainvälistä kilpailukykyä ja uutta liiketoimintaa luovia hankkeita kaupunkien ja valtion yhteistyöllä. Ohjelman ohjauksesta ja rahoituksesta vastaa Tekes.

Vihdoin Vaasaseudun energiaklusteria arvostetaan kansallisella tasolla

Työ- ja elinkeinoministeriö on päättänyt valita viisi teemaa ensi vuonna alkavaan innovatiiviset kaupungit eli INKA-ohjelmaan. INKA korvaa osittain aiemmin käytössä olleen osaamiskeskusohjelman (OSKE) ja tilalle luodaan viisi kaupunkiseutuvetoista innovaatiokeskittymää . Ohjelma vauhdittaa suuria, kansainvälistä kilpailukykyä ja uutta liiketoimintaa luovia hankkeita kaupunkien ja valtion yhteistyöllä. Ohjelman ohjauksesta ja rahoituksesta vastaa Tekes. Valtion ja kaupunkien rahoituksen lisäksi innovaatiokeskittymien vahvistamiseen käytetään myös tulevan EU:n rakennerahastokauden varoja.

Teemaa on valmisteltu Vaasan seudulla vuoden verran kaupungin johdolla tiiviissä yhteistyössä teknologiakeskuksen, kehitysyhtiön, teollisuuden ja korkeakoulujen kanssa. Vaasan seutu on tänään nimetty hoitamaan kansallista vetovastuuta ”kestävät energiaratkaisut”-teemalla. Myös naapurikunnat ovat vahvasti sitoutuneet valittuun teemaan.

Vaasan kaupunkiseutu on johtanut Suomen energiateknologiaklusteria menestyksekkäästi 2007-2013 ja on esittänyt TEM:lle vuosille 2014-2020 ”Älykkäät ja kestävät energiaratkaisut” -innovaatiokeskittymää. Vaasan esitys perustuu voimakkaasti kasvavaan hajautetun ja uusiutuvan energian vientimarkkinoille. Keskittymä panostaa jatkossa voimakkaasti tietotekniikan ja tietoliikenteen integroimiseen energiateknologian ratkaisuihin. Laitteiden älykkyyden ja kommunikoinnin lisäys mahdollistaa uusia merkittäviä markkinoita palveluliiketoiminnan synnyttämiseksi ja luo merkittävästi uusia työpaikkoja.

Älykkäät ja kestävät energiaratkaisut jakautuvat kolmeen teemaan: älykkääseen energiatuotantoon, tulevaisuuden sähköverkkoihin ja energiatehokkuuteen. Sähköenergian globaalin kulutuksen arvioidaan kasvavan puolitoistakertaiseksi vuoteen 2030 mennessä. Kulutus kasvaa erityisesti nopeasti kehittyvillä markkinoilla (Kiina, Intia, Brasilia, Venäjä). Uusiutuvien energiamuotojen osuus kasvaa ja luo lisäksi merkittävän kasvupotentiaalin energian säätömarkkinoille. Energiatuotannossa Vaasan fokusalueet ovat offshore –tuulivoima, kaasu- ja dieselvoimalat säätövoimana, generattori- ja invertteriteknologia, vesivoima-, aurinko- ja tuulienergian tuotanto ja suunnittelupalvelujen tarjoaminen. Keskeisiä kasvavia toimijoita ovat ABB, Wärtsilä, Vacon, The Switch, Citec ja VEO.

Sähköverkot ikääntyvät ja asiakkaat asettavat verkkojen luotettavuudelle kiristyviä luotettavuusvaatimuksia. Tuotanto hajautuu, sähkön siirtoverkko monimutkaistuu ja energiamarkkinoille tulee uusia toimijoita. Kuluttajasta tulee myös tuottaja. Sähköverkkojen uudistaminen luo Eurooppaan 56 miljardin euron, USA:an 300 miljardin euron ja Kiinaan 70 miljardin euron markkinat 2020 mennessä. Vaasassa on mm. kaksi globaalia toimijaa ABB, Schneider Electric Finland, ja VAMP sekä innovaativinen spin-off Arcteq Relays tarjoamassa ratkaisuja tälle teemalle.

Energiatehokkuus luo merkittäviä markkinoita erityisesti EU-maissa. Euroopassa on 640 miljardin euron energiatehokkuusmarkkinat vuoteen 2020 mennessä. Vaasan teema panostaa teollisuuden, liikenteen ja asumisen energiantehokkuuteen. Teollisuus käyttää 30 % maailman sähköstä, parhaimmillaan esim. taajuusmuuttajien käyttö säästää 50 % moottorin käyttämästä sähköstä. Vaconin nykyinen markkinaosuus (5 %) kasvaa markkinoita nopeammin. Vastaavia kasvumahdollisuuksia on ABB Oyj:n energiatehokkailla sähkömoottoreilla ja energiatehokkailla merenkulkuratkaisuilla.

Vaasa luo merkittäviä demonstraatiokohteita erityisesti PK-sektorin vientiponnistelujen tukemiseksi. Merenkurkun liikenteeseen suunnitellaan uusi alus, joka käyttää ympäristöystävällistä polttoainetta, pystyy selviämään alueen jääolosuhteissa ja toimii demoalustana alueen teollisuuden ratkaisuille. Vaasa panostaa offshore-puiston saamiseksi valtiolta demokäyttöön. Kotimaisen vaasalaisen tuuliturbiinin lisäksi puistossa demotaan säätövoimaa ja sähkönsiirtoa tasajännitteellä. Vaasa suunnittelee älykästä sähköverkkoa Palosaaren kaupunginosaan. Palosaarella sijaitsee yliopisto ja korkeakoulut, näiden yhteislaboratorio, Technobothnia, ja tulevaisuudessa teollisuuden kanssa rakennettava uusi moottori-, polttoaine- ja geoenergialaboratorio. Vaasa panostaa myös yliopiston, korkeakoulujen ja teollisuuden yhteistyöhön. Jatkossa järjestelmä-integraattoreita syntyy myös kampukselle tutkijavaihdossa tulleista kansainvälisistä osaajista. Seutu verkostoituu kotimaisten ja kansainvälisten merkittävimpien energiateknologian toimijoiden kanssa. Tässä pyritään huomioimaan samanaikaisesti teollisuuden, korkeakoulujen ja julkisen sektorin verkostot.

Vaasan seutu ottaa merkittävän vastuun Suomen muuttuvasta elinkeinorakenteesta. Alue on osoittanut kasvullaan ja tuloksellisuudellaan olevansa kansainvälisesti kilpailukykyinen ja sitoutuu merkittävään vientiteollisuuden kasvusuunnitelmaan. Julkinen sektori panostaa kaavoituksella, omistajaohjauksella ja demonstraatioalustoilla teollisuuden kasvun tukemiseen. Valtion valinta vaatii myös seudullisia rohkeita panostuksia.