Uutiset

Takana kasvun ja kehittymisen vuosikymmen

11.2.2010
-

Syksyllä 2003 perustettu yhdeksän kunnan omistama seudullinen kehittämisyhtiö Vaasanseudun Kehitys Oy - lyhyemmin VASEK - aloitti varsinaisen toimintansa vuoden 2004 alussa. Alusta lähtien yhtiön tavoitteena on ollut edistää seudullista yhteistyötä, vahvistaa täällä toimivien yritysten toimintaedellytyksiä sekä tehostaa viestintää alueen sisällä ja alueelta ulospäin.

Syksyllä 2003 perustettu yhdeksän kunnan omistama seudullinen kehittämisyhtiö Vaasanseudun Kehitys Oy - lyhyemmin VASEK - aloitti varsinaisen toimintansa vuoden 2004 alussa. Alusta lähtien yhtiön tavoitteena on ollut edistää seudullista yhteistyötä, vahvistaa täällä toimivien yritysten toimintaedellytyksiä sekä tehostaa viestintää alueen sisällä ja alueelta ulospäin.

2000-luvun ensimmäinen vuosikymmen oli VASEKille kasvun ja kehittymisen aikaa, jolloin yhtiö löysi oman roolinsa seudun kuntien, elinkeinoelämän sekä opetuksen ja tutkimuksen yhteistyökumppanina.

Aluekeskusohjelman toteuttaja

Viime vuoden vaihteeseen asti VASEK toteutti Vaasan seudun aluekeskusohjelmaa, joka oli osa kansallista Aluekeskusohjelmaa (AKO). Sen tavoitteena oli seudun elinvoiman ja kilpailukyvyn vahvistaminen sekä sosiaalisen pääoman kasvattaminen seudun omista lähtökohdista. Tämän vuoden alusta lähtien AKO:n työtä jatkaa alueiden kansallisen ja kansainvälisen kilpailukyvyn kasvattamiseen tähtäävä Alueellinen koheesio- ja kilpailukykyohjelma (KOKO), jota Vaasan seudulla toteuttaa VASEK.

AKO:n avulla on rahoitettu mm. turkistalouden, puutaloteollisuuden, venealan, hyvinvointi- ja palvelualan sekä osaamisintensiivisten palveluyritysten kehittämiseen tähtääviä hankkeita. Myös energiaklusterin viestinnän ja seudun logistiikan kehittäminen ovat olleet tärkeitä asioita. Koulutukseen liittyvät hankkeet, esimerkiksi Vaasanseudun Urheiluakatemia ja korkeakoulukonsortion ja kampusalueen toimintaa kehittävät hankkeet, ovat myös olleet AKO:n toimenpidelistoilla.

Seudullinen yrityspalvelupiste

Kuuden vuoden aikana pienestä kolmen henkilön toimistosta on kasvanut 15 asiantuntijan työyhteisö, jonka henkilökunnasta suurin osa tuottaa yrityksille neuvontapalveluja. Alkavien yrittäjien neuvontaan keskittyneen Vaasanseudun Uusyrityskeskus Startian siirtyminen VASEKin yhteyteen vuoden 2008 alussa toi huomattavan lisäyksen VASEKin yrityskontaktien määrään. Unelma seudullisesta yrityspalvelupisteestä on toteutunut eri alojen osaajien yhteistyönä.

Yritysten toimintaedellytyksiä VASEK on kehittänyt seudullisen yritysrekisterin, tontti- ja toimitilarekisterin sekä opiskelijoiden ja yritysten kohtaamispaikan, ConnectCompetence -portaalin avulla.

Toimialakohtaisen elinkeinoneuvonnan, investointitukien hakemisen ja muun rahoitusneuvonnan sekä toimitilojen etsimisen ohella yritysneuvojat ovat keskittyneet myös omistajan- ja sukupolvenvaihdoksiin liittyviin kysymyksiin, yrityskummien välittämiseen sekä esimerkiksi yhteisosaston keräämiseen vuosittain Tampereen alihankintamessuille. Seudun logistiikan kehittäminen on ollut tärkeä asia ja siihen panostetaan edelleen.

Energiaklusterin yritysten toimintaedellytyksiä on parannettu panostamalla klusterin viestintään. Myös seudun sisäistä viestintää ja seutumarkkinointia on tehostettu ja tätä työtä jatketaan myös tällä vuosikymmenellä olemalla mukana Vaasan seudun viestinnän kehittämisessä.

Vakiintunut toimija

VASEKin rooli seutua eteenpäin vievänä toimijana on vahvistunut tähänastisten toimintavuosien aikana. Yhteistyö seudun yrittäjien ja elinkeinoelämän muiden toimijoiden kanssa on ollut tiivistä. Hyvää yhteistyötä on tehty myös kansallisella tasolla esimerkiksi aluekeskusohjelman muiden toteuttajien ja seudullisten kehittämisyhtiöiden kanssa.

VASEKin tehtävä seudullisen elinkeinoneuvonnan koordinoijana ja toimialakohtaisten yrityspalvelujen tuottajana sekä elinkeinoihin liittyvien kehityshankkeiden ja seudun markkinoinnin toteuttajana on kirkastunut. Näitä tehtäviään VASEK toteuttaa tiiviissä yhteistyössä kuntien, elinkeinoelämän sekä koulutuksen ja tutkimuksen kanssa ja kokoaa eri toimijoita yhteiseen keskusteluun ja toimintaan seudun kilpailukyvyn edistämiseksi.

Teksti: Johanna Haveri