Kat-Metal on laajentanut toimintaansa
Runsaat viisi vuotta yrittäjänä toiminut Teemu Piippo on tyytyväinen uravalintaansa, sillä kierrätysalan yrittäjäksi ryhtyminen on ollut hänelle hyvä ratkaisu. Muutama vuosi sitten Luupin alla -sarjassa esitellyn Kat-Metal Oy:n toiminta on laajentunut ja henkilöstömäärä kasvanut seitsemään.
Siirtyminen rakennusalalta kierrätystoimintaa harjoittavaksi yrittäjäksi on ollut Teemu Piipolle hyvä ratkaisu.
Runsaat viisi vuotta yrittäjänä toiminut Teemu Piippo on tyytyväinen uravalintaansa, sillä kierrätysalan yrittäjäksi ryhtyminen on ollut hänelle hyvä ratkaisu. Muutama vuosi sitten Luupin alla -sarjassa esitellyn Kat-Metal Oy:n toiminta on laajentunut ja henkilöstömäärä kasvanut seitsemään. Aluksi yrityksen toiminta alkoi keraamisten katalysaattoreiden kierrättämisellä, mutta nyt yrityksen kierrätystoiminta on laajentunut käsittämään myös piirilevyt ja muun elektroniikkaromun sekä autojen lyijyakut.
Kat-Metal kierrättää vuodessa noin 40 000 katalysaattoria, 100 tonnia piirilevyjä ja muuta jalometallipitoista elektroniikkaromua sekä 300 tonnia akkuja. Katalysaattorit ja akut kerätään pääasiassa kotimaasta, mutta elektroniikkaromua tulee myös Ruotsista. Tällä hetkellä yrityksellä on noin 400 asiakasta.
– Suunnittelemme uuden keräyspisteen perustamista Viroon. Siksi meillä on täällä Tervajoella virolainen Taavet Hobusalo harjoittelemassa piirilevyjen ja elektroniikkaromun lajittelua. Lajittelu on tärkeä vaihe kierrätysprosessissa, sillä siinä määritellään asiakkaalle romusta maksettava korvaus, joka riippuu levyn sisältämästä arvometallien määrästä, Piippo kertoo.
Kierrätys kannattaa
Piirilevyistä otetaan talteen mm. kultaa, hopeaa, palladiumia ja kuparia.
Jalometallia sisältävien osien ja komponenttien kierrättäminen on järkevää ja säästää luontoa. Piipon mukaan pieniäkin jalometallimääriä sisältävät osat kannattaa kierrättää, sillä vaihtoehtona on ympäristölle huomattavasti epäedullisempi kaivostoiminta. Usein jalometallien kaivostoiminta tapahtuu alikehittyneissä maissa, joiden ympäristölainsäädäntö ja sen valvonta ovat vielä kehittymättömiä.
Halutessaan laajentaa yritystoimintaansa Piippo etsi aktiivisesti uutta, kierrätettävää materiaalia. Keskusteltuaan sulattamoiden edustajien kanssa hän päätti ryhtyä kierrättämään piirilevyjä, sillä niiden kierrätys toimii samaan tapaan kuin katalysaattoreidenkin; Kat-Metal kerää, lajittelee ja murskaa osat sekä lähettää ne sulattamolle loppukäsittelyyn. Sekä katalysaattoreista että piirilevyistä tehtävä murske menee samalle sulattamolle Saksaan.
Lyijyakkuja Kat-Metal ei käsittele itse, vaan ainoastaan kerää ja varastoi ne lähetettäväksi virolaiselle lyijysulattamolle.
Uusia investointeja tulossa
Piirilevyt lajitellaan manuaalisesti niiden kultapitoisuuden mukaan. Teemu Piippo ja Jani Rautiainen tarkastelevat, mihin kategoriaan tämä levy kuuluu.
Kat-Metal aloitti piirilevyjen kierrättämisen noin vuosi sitten. Levyjä ja muuta elektroniikkaromua kerätään esimerkiksi puhelinoperaattoreilta ja muilta yrityksiltä Suomessa ja Ruotsissa, ja niiden tarjonta kasvaa koko ajan. Siksi Piippo suunnittelee investoivansa lähitulevaisuudessa toiseen murskauslaitteeseen. Investoinnin kustannusarvio on noin 100 000 euroa.
– Olen keskustellut investointisuunnitelmista ja erilaisista rahoitusvaihtoehdoista VASEKin Antti Alasaaren kanssa, jolta sain hyviä neuvoja jo yritystoiminnan alkuvaiheessa, Piippo kiittelee.
Vaikka Kat-Metal on yleisten taloustrendien vastaisesti kasvattanut toimintaansa, sen kasvu on ollut maltillista ja suunniteltua. Edessä oleva investointi Tervajoelle ja uuden keräyspisteen perustaminen Viroon eivät pelota Piippoa, sillä ne ovat luonteva vastaus yrityksen palveluiden kasvavaan kysyntään.
Kat-Metal Luupin alla toukokuussa 2012
Teksti ja kuvat: Johanna Haveri