Uutiset

Eksyksissä yritystukien kanssa? Yritysneuvoja auttaa löytämään oikean polun!

31.1.2013
-

Erilaiset ELY-keskusten, LEADER-toimintaryhmien (Aktion Österbotten, Yhyres) ja TEKESin tarjoamat yritystuet on tarkoitettu tukemaan yritysten kehittämistä. Jo investointia tai muuta kehittämistoimea suunniteltaessa kannattaa ottaa yhteyttä VASEKin yritysneuvojiin, jotka tietävät, kannattaako kyseiseen hankkeeseen hakea tukea. Tukien ulkopuolelle jää usein esim. liikenne, B2C-kauppa, ravintola-ala, henkilökohtaiset palvelut ja rakentaminen.

Erilaiset ELY-keskusten, LEADER-toimintaryhmien (Aktion Österbotten, Yhyres) ja TEKESin tarjoamat yritystuet on tarkoitettu tukemaan yritysten kehittämistä. Jo investointia tai muuta kehittämistoimea suunniteltaessa kannattaa ottaa yhteyttä VASEKin yritysneuvojiin, jotka tietävät, kannattaako kyseiseen hankkeeseen hakea tukea. Tukien ulkopuolelle jää usein esim. liikenne, B2C-kauppa, ravintola-ala, henkilökohtaiset palvelut ja rakentaminen.

Yritysneuvojat osaavat myös kertoa, mitä asioita tulee ottaa huomioon ja mitä papereita kerätä hakemuksen liitteeksi. He myös mielellään auttavat hakemuksen tekemisessä.

Esimerkkejä erilaisista tukimuodoista eri tilanteisiin:

  • Koneisiin ja laitteisiin investoitaessa voi saada investointitukea noin 20 prosenttia investoinnin arvosta.
  • Ensimmäisen ulkopuolisen työntekijän palkkaamiseen voi saada tukea jopa 50 prosenttia palkan ja lomarahan määrästä, mikä vastaa noin 35 prosenttia kokonaispalkkakuluista.
  • Palkattaessa ulkopuolista konsulttia kehittämään toimintaa (esim. laatujärjestelmää rakentamalla) voidaan ELY-keskukselta hakea tukea jopa 50 prosenttia konsultointikuluista.
  • Markkinatutkimuksen laatimiseen voi saada tukea jopa 90 prosenttia.
  • ELY-keskuksella on lisäksi tuotteistettuja palveluja, joiden kautta asiantuntija-apua on mahdollisuus hankkia subventoidusti.
  • TEKES rahoittaa lähinnä korkean innovaatiotason hankkeita, esimerkiksi tuki esiselvitykseen on noin 70 %.

Yrityksestä ja sen tilanteesta riippuen tukea haetaan joko ELY-keskuksen maaseutu- tai yritysosastolta tai LEADER-toimintaryhmältä:

  • Maaseutuosasto käsittelee sellaisten pienten yritysten tukihakemukset, joiden liikevaihto on alle kaksi miljoonaa euroa ja henkilöstömäärä vähemmän kuin 10 henkilöä.
  • Maaseutuosasto käsittelee myös maanviljelijöiden sivuelinkeinoon liittyvät tukihakemukset.
  • Muut tuet käsitellään ELY-keskuksen yritysosastolla.
  • VASEKin alueella poikkeuksen tekevät kuitenkin vaasalaiset ja mustasaarelaiset yritykset, joiden hakemukset käsitellään yritysosastolla lukuun ottamatta mustasaarelaisten maanviljelijöiden sivuelinkeinotukia, jotka ohjataan maaseutuosastolle.

Jos on epävarma siitä, minne tukihakemus osoitetaan, kannattaa soittaa VASEKin yritysasiamiehelle ja tarkistaa tilanne.

Kaikki yritystuet on haettava ennakkoon ennen investoinnin tai palkkaamisen toteuttamista. Hakemus kannattaa lähettää viranomaiselle heti, kun selviää mitä tarvitaan ja mitä se tulee maksamaan.

Hakemuksen liitteeksi tarvitaan muun muassa:

  • kustannusarvio tai tarjous (maaseutuosasto vaatii kolmen kilpailevan tarjouksen esittämistä)
  • tilinpäätöstiedot
  • kannattavuuslaskelma
  • liiketoimintasuunnitelma
  • hankkeen vaikutusten arviointilomake (indikaattorilomake)

Internetistä (www.ely-keskus.fi -> lomakkeet) löytyvä hakemuslomake kannattaa täyttää huolellisesti ja liittää mukaan kaikki tarvittavat liitteet, sillä se nopeuttaa asian käsittelyä.

Hakemuksen jättämisen jälkeen yritys voi omalla riskillään toteuttaa investointinsa tai palkata asiantuntijansa. Hanke on rahoitettava aluksi itse eikä ELY-keskuksen tuen varaan kannata laskea budjettiaan, sillä mahdollisesti saatavan tuen määrä voi vaihdella ELY-keskuksen kulloisestakin rahatilanteesta ja hakemusten määrästä johtuen. Myös tukihakemusten käsittely on niiden suuresta määrästä johtuen hidasta ja kestää tällä hetkellä noin 2-4 kuukautta.

On kuitenkin huomioitava, että nykyisestä EU-ohjelmakaudesta on viimeinen vuosi käynnissä eli tänä vuonna on oikea aika ryhtyä kehittämistoimenpiteisiin ja hakea niihin tukea. Vuonna 2014 starttaa uusi ohjelmakausi, ja käytäntö on osoittanut, että sen toiminta saadaan myöhässä vauhtiin, jolloin myös tukihakemusten käsittely kestää eikä uuden ohjelmakauden tukiprosenteistakaan ole vielä varmuutta.

Kun yrittäjä on saanut positiivisen päätöksen tuesta, kannattaa päätöksen ehtoihin tutustua huolellisesti. Lisäksi on toimitettava vielä tuen myöntäjälle erillinen maksatushakemus. Maksatushakemusta varten on erittäin tärkeää, että kirjanpidosta on helposti eriteltävissä hankkeen kustannukset. Käytännössä paras ratkaisu on tehdä hankkeelle kirjanpitoon oma kustannuspaikka.

Maksatushakemukseen tarvitaan liitteeksi:

  • laskukopiot
  • kopio tiliotteista
  • kopio pääkirjasta (hankkeen osalta, kirjanpitäjän oikeaksi todistama).

 

VASEK on viime vuonna auttanut asiakkaitaan investoimaan yhteensä lähes 4 miljoonan euron edestä yritystoimintaansa. Näihin investointeihin yritykset hakivat ELY-keskukselta tukea lähes miljoona euroa. VASEK auttoi yrityksiä tekemään yli 110 erilaista yritystukihakemusta Pohjanmaan ELY-keskukselle ja LEADER-toimintaryhmille.


Lisää tietoa yritystukimahdollisuuksista

Asiantuntijoina artikkelissa toimivat yritysneuvoja Antti Alasaari ja yrityspalvelujohtaja Kjell Nydahl.

Yhteystiedot