En hållbar och konkurrenskraftig hamn som skapar värde för framtiden

Hamnen spelar en nyckelroll i Vasaregionens tillväxt och utveckling. Genom att säkra en hög standard på hamndrift och logistiska tjänster och investera i innovationsverksamhet i dess ekosystem för hållbar utveckling, kan behoven hos lokal industri, företag och invånare bäst tillgodoses. Hamnens internationella konkurrenskraft och attraktionskraft kommer att stärkas, samtidigt som Vasa stads strategi för regional tillväxt och koldioxidneutralitetsmål stöds.

Fortsatt utveckling är en viktig konkurrensfaktor för en hamn som driver regionens logistiska behov och hållbar utveckling. Detta är en process som kräver ett brett strategiskt perspektiv, investeringar och engagemang. Framtidens Vasa hamn ska kunna på många olika sätt skapa värde för sina operatörer och intressenter. Detta kommer att göra det möjligt för hamnen att reagera holistiskt och enligt regionens mål för hållbar utveckling i alla dess aspekter: ekonomiskt, ekologiskt, socialt och kulturellt.

Villkoret för denna utveckling, som stöder alla, är utvecklingen av hamnens innovationsekosystem och att dess nätverk av aktörer inkluderas i den gemensamma strävan efter tillväxt och värde. Hamnens utvecklingsprojekt för innovationsekosystem, POINT VaaSA, arbetar för det gemensamma bästa för ekosystemets aktörer.

Målet med hamnekosystemet är att skapa fördelar och gemensamma värden över sektorsgränser och regionala gränser

Vikten av att utveckla Vasa hamn har betonats under årens lopp, och ett långsiktigt och effektivt arbete har utförts tillsammans. Utvecklingsprojekt har genomförts i samarbete både på nordisk nivå och med lokala aktörer (bland annat Nordic Logistic Corridor (NLC), Midway Alignment och E12 Atlantica Transport-projekten). Man har också samarbetat inom olika aktuella teman: det transeuropeiska transportnätet Ten-t, batterivärdekedjan, det gränsöverskridande transportsystemet, kartläggnings- och marknadsföringssamarbete och multimodalitet.

POINT VaaSA-utvecklingsprojektet för innovationsekosystemet i Vasa hamn fortsätter på en stabil grund som skapats av tidigare utvecklingsprojekt. Genom samarbete och gemensam utveckling av hamnekosystemet kommer operatörerna att kunna reagera mer effektivt på hamnens nya utmaningar och investeringsbehov, skapa ett gemensamt värde och stärka hamnens konkurrenskraft.

Modellen för utvecklingsdrivet samarbete: innovationsekosystem

Innovationsekosystemutveckling är en samarbetsmodell som samlar företag, universitet, forskningsinstitut, finansiärer och andra RDI-intressenter för att påskynda innovation, nya affärer och hållbara lösningar för att förbättra invånarnas välbefinnande. Utvecklingsarbetet bygger på ett fördjupat samarbete mellan aktörer med olika bakgrund i ekosystemet och på att dela dessa resurser, såsom nätverk, kunskap och data. I utvecklingen av innovationsekosystemet utnyttjas digitaliseringens senaste möjligheter.

Det viktigaste målet för ekosystembaserad utveckling är att skapa nytta och gemensamt värde för alla aktörer i ekosystemet, över sektorsgränser och regionala gränser. Samarbete, ömsesidigt beroende och förtroende mellan aktörerna i ekosystemet öppnar upp möjligheten till nytt och effektivare värdeskapande. Tillsammans kan man uppnå mera och har förmågan att utveckla verksamheten mer långsiktigt och hållbart. Framgången för ett ekosystem är summan av bidraget från dess skapare.

1H6A2234
Projektchef, logistikexpert
Anna Måtts-Fransén

- Framtidens hållbar och smart hamn-projekt
- Botnia Green Energy projekt