Pressmeddelanden

En omfattande utredning om österbottniska ungdomars flyttningsbenägenhet är klar

16.8.2017
-

Migrationsinstitutet/Centret för Svenskfinland ger ut en utredning som kartlägger hur ungdomar i Österbotten och Mellersta Österbotten ser på framtiden.

nuorisoDen österbottniska regionen har ett stort behov av kunnig och kompetent arbetskraft. För att upprätthålla en god konkurrenskraft krävs en medveten strategi, där regionen är attraktiv också för dagens och framtidens ungdomar.

Migrationsinstitutet/Centret för Svenskfinland ger ut en utredning som kartlägger hur ungdomar i Österbotten och Mellersta Österbotten ser på framtiden. Varför flyttar man? Vem flyttar? Hur ser ungdomarna på den egna regionen? Kan studeranden från andra orter och länder tänka sig att stanna kvar efter studierna? Utredningen har gjorts i samarbete med projekt Ungdomsenkäten vid Åbo Akademi. Finansiärer och samarbetspartner för projektet är utvecklingsbolagen i Österbotten och Karlebyregionen (VASEK, KOSEK, Concordia, Dynamo och Kristinestads Näringslivscentral) samt Migrationsinstitutet och Karleby stad.

Enkäten har besvarats av ca 4 300 ungdomar i tre olika ålderskategorier från elever i högstadieåldern till tredje stadiets studerande. Svaren omfattar ungdomar från alla österbottniska regioner, stad och landsbygd, finsk-, svensk- och engelskspråkiga, studeranden med bakgrund från annan ort samt österbottniska ungdomar som nu studerar utanför regionen.

Rapporten har gjorts av doktorand PM Patrik Söderberg och visar bland annat följande:

  • De vanligaste motiven till att flytta är möjligheten till arbete och studier, men också önskan att bo på en större ort.
  • Svenskspråkiga är mera benägna att stanna kvar i (och återvända till) regionen än finskspråkiga ungdomar, som har lägre tröskel för att flytta till andra orter i Finland.
  • En majoritet av österbottniska studerande på annan ort tror att de inte kommer att återvända till regionen inom 10 år. Österbotten upplevs dock som en god uppväxtmiljö för barn och bland de som börjat fundera på att bilda familj känns det tryggt att kunna bo nära de egna föräldrarna.
  • Endast 5 % av studeranden från annan ort som studerar i Österbotten och Mellersta Österbotten planerar att bo kvar i regionen om 10 år.
  • Ungdomarna anser att regionen borde satsa på en mångsidig arbetsmarknad, på goda förbindelser, rikt fritidsutbud och öppen samhällskultur. Särskilt internationella studerande efterlyser praktikplatser för att komma in på arbetsmarknaden

Rapporten kan laddas ner elektroniskt här

Kontaktperson för projektet:
Projektledare Magnus Enlund, tel. 0445592447, magnus.enlund@utu.fi
Forskare Patrik Söderberg, tel. 0505424980, patrik.soderberg@abo.fi

Regionvisa kontaktpersoner:

  • Vasaregionen: Vasaregionens Utveckling Ab VASEK, Utvecklingsdirektör Stefan Råback, 050 5902525
  • Syd-Österbotten: Kristinestads Näringslivscentral. VD Angelique Irjala 040 5693796
  • Jakobstadsregionen: Utvecklingsbolaget Concordia, VD Jarl Sundqvist 010 2397559
  • Karlebyregionen: Karlebynejdens utveckling Ab, VD Anne Pesola 044 7809097