Nyheter

Webbinarserien Industry Insight fortsatte med offentliga direktupphandlingar

29.10.2020
-

Offentliga upphandlingar öppnar upp för stora möjligheter för företagen men kan också kännas som en utmaning att ta sig an - hur ska små och medelstora företag ha en chans bland upphandlingsanbuden? Senast i serien Industry Insight från projektet Future Cleantech Solutions fick deltagarna insikt i tillvägagångssätt för att hitta och vinna upphandlingar.

Industry Insight Vasa

Offentliga upphandlingar öppnar upp för stora möjligheter för företagen men kan också kännas som en utmaning att ta sig an - hur ska små och medelstora företag ha en chans bland upphandlingsanbuden? Senast i serien Industry Insight från projektet Future Cleantech Solutions fick deltagarna insikt i tillvägagångssätt för att hitta och vinna upphandlingar.

Annonsering av upphandlingar

Den största delen av upphandlingar i Finland registreras inte på det nationella upphandlingsregistret HILMA. Oftast blir det direkta upphandlingar som läggs ut på kommunens hemsida. Jonna Törnroos, jurist vid Rådgivningsenheten för offentlig upphandling hos Finlands kommunförbund påpekade att kommuner och myndigheter inte har skyldighet att annonsera de upphandlingar som understiger tröskelvärden för EU- och nationell upphandling på HILMA. Vasa stads stadsdirektör Tomas Häyry uppmuntrade företag att hålla sig uppdaterad på kommunens hemsida för att ha koll på vilka upphandlingar som ligger ute.

Mari Pohjanniemi-Kivi, verksamhetsledare på Vasa Företagarförening, menar att de allra minsta upphandlingarna på under 5 000 euro inte annonseras någonstans, utan görs som direktupphandlingar. Därför måste företagen vara aktiva och presentera sig för myndigheter och kommuner, visa att företaget finns och vilka lösningar de erbjuder.

Har små och medelstora företag någon chans att vinna upphandlingar?

Pekka Liukkonen, upphandlingschef på Vasa kommun, sa att Vasas målsättning är att små och medelstora företag ska lika stor chans som större företag att vinna upphandlingar. Dialogen med företagen är viktig och han  ser gärna att de tar kontakt med kommunens upphandlingsenhet så att kommunen har kunskap om vilka företag som finns på marknaden.

Upphandlingsmentorn Erik Sjöberg menade att det är viktigt att företagen vet om att de direkta upphandlingarna finns, att det kan vara lättare att vinna en sådan. Små och medelstora företag kan få problem med att hänga med i de stora upphandlingarna, men att de kan följa med som underleverantörer till någon större aktör.

Rådgivningsmyndigheten för offentlig upphandling kan ge stöd till myndigheter kring förfarandet vid en upphandling, medan Företagarna i Finland ger råd och stöd till företagen. I Vasa underlättas kontakter med kommunens upphandlingsenhet genom att ha kontaktpersoner. Webinaret var välbesökt och bidrog med tips och råd för hur företag kan arbeta för att få chansen att vinna offentliga upphandlingar, då framförallt direktupphandlingar.

Läs hela artikeln på North Sweden Cleantechs hemsida

 

Kontakta upphandlingsenheten på Vasa stadRådgivningsmyndigheten för offentlig upphandlingFöretagarna i Finland eller Upphandlingsmyndigheten

INDUSTRY INSIGHT med Offentliga upphandlingar - kommunen som kund på Youtube

Future Cleantech Solutions är ett projekt som syftar till att stärka gränsöverskridande samarbetet och skapa affärsmöjligheter mellan små och medelstora företag och storskaliga investeringar i Kvarken-regionen. Projektet finansieras av EU Interreg Botnia-Atlantica, Österbottens förbund, Region Västerbotten, Region Västernorrland, VASEK, Teknologicenter Merinova, Vasa stad, Karleby stad, KOSEK, Umeå kommun, Umeå Energi, Skellefteå kommun, Skellefteå Kraft och Örnsköldsvik kommun.

Taggar: