Nyheter

Vasaregionen med sina kluster och möjligheter väcker intresse i Norge

30.1.2014
-

VASEKs senior business advisor Lasse Pohjala och företagsrådgivare Mikael Hallbäck samt Viexpos internationaliseringsexperter Riikka Ylikangas och Rainer Rönnback gjorde en grundlig fact finding-resa till Nordnorge 19–25.1.2014 Målsättningen för resan var att utreda vilka organisationer som finns i regionen samt att få mångsidig information om vad som sker i Nordnorge speciellt...

VASEKs senior business advisor Lasse Pohjala och företagsrådgivare Mikael Hallbäck samt Viexpos internationaliseringsexperter Riikka Ylikangas och Rainer Rönnback gjorde en grundlig fact finding-resa till Nordnorge 19–25.1.2014 Målsättningen för resan var att utreda vilka organisationer som finns i regionen samt att få mångsidig information om vad som sker i Nordnorge speciellt inom olje- och gasindustrin.

– Vi ville samla grundläggande information till vårt projekt 17-17-17, som vi nyss har startat. Med projektet vill vi hjälpa små, medelstora och stora företag i Vasaregionen att komma igång på den norska marknaden, speciellt inom olje- och gasindustrin, marinindustrin och byggnadsindustrin, preciserar Pohjala.

– I början av veckan träffade vi representanter för Energiklyngen Nord, d.v.s. en sammanslutning för ca 28 små företag, Innovasjon Norge samt Troms fylkeskommune. Därtill fanns representanter för den lokala handelskammaren på plats. Vi fick möjligheten att presentera de samarbetsmöjligheter som metallportalen Finnmet samt EnergyVaasa erbjuder. Vi fick också höra vilka förhoppningar som finns i Norge gällande finska företag, berättar Ylikangas.

Satsningen på infrastruktur ger möjligheter att locka experter till området

I Tromsö stod också invigningen av Finlandshuset som grundats av BusinessOulu på programmet, och där höll utrikesminister Erkki Tuomioja ett tal. Målsättningen för Finlandshuset är att erbjuda tjänster för finländska företag som etablerar sig i Norge samt att fungera som en stödjepunkt för dem som vill vara verksamma i Norge.

Under resan bekantade sig delegationen också med den nya hamnen som byggs i Tromsö. Hamnen skulle lämpa sig ypperligt för att underhålla oljeplattformar. I Tromsö byggs det i nuläget mycket infrastruktur, allt från hamnen till daghem och skolor. Målsättningen är att både företagen, de anställda och kompetensen stannar i området och inte försvinner tillbaka söderut efter att olika projekt avslutas. Därför erbjuder satsningen på infrastrukturen en möjlighet att locka nya företag och experter till området.

I Norge kan man göra business på svenska

I slutet av veckan anslöt sig Hillevi Ylitorvi, representant för Brahestad regionens företagstjänster till delegationen som fick uppvakta Vasa stads vänort Harstad med en hälsning från Vasa stad och träffa representanter för likartade organisationer såsom Harstadsregionens næringsforening och Kunskapsparken Nord.

– De gav oss en synnerligen genomgripande presentation om det nuvarande tillståndet och framtiden för Norges olje- och gasindustri. I Harstad håller man på med en utvidgning av varvet och det skulle lämpa sig utmärkt som en servicehamn. Det skulle också finnas åtskilliga samarbetsmöjligheter inom metallindustrin, räknar Hallbäck upp.

Rundturen i Nordnorge avslutades i Narvik, där det lokala utvecklingsbolaget Futurum och Forskningsparken i Narvik framförde sina planer för framtiden. Narviks hamn fungerar som malmhamn för järnmalmsproducenten LKAB, men hamnen utvecklas och har stora möjligheter att betjäna också andra. Därför utvecklas teknologin och också annan affärsverksamhet i regionen.

– En lång och givande resa, och även om den var lite tung så var den absolut värt det. Vårt uppdrag att presentera samarbetsmöjligheter och kluster i Vasaregionen lyckades mycket bra och nu fortskrider projektet. I Norge kan man driva handel på norska och svenska, så vår tvåspråkiga region med sin internationalism och språkkunniga företagare har alla chanser att lyckas i Norge. Nu lönar det sig att delta i projektet 17-17-17 och anmäla sig till seminariet Lyckas i Norge, som arrangeras 12.2, avslutar Pohjala.

Ytterligare information om seminariet

Ytterligare information om projektet 17-17-17

Närmare uppgifter

Lasse Pohjala
lasse.pohjala@vasek.fi