Nyheter

Vasa har utvalts till tillväxtavtalsstäderna

7.3.2016
-

Vasa är en av sex städer som genom en tävling baserad på avtalsförslag har valts som en tillväxtavtalsstad åren 2016-2018.

Vasa är en av sex städer som genom en tävling baserad på avtalsförslag har valts som en tillväxtavtalsstad åren 2016-2018, vilket ingår i Finlands regeringsprogram. De andra deltagande städerna är Villmanstrand-Imatra, Uleåborg, Tammerfors, Åbo och Joensuu. Därtill deltar huvudstadsregionen direkt via förhandlingsförfarande.

I tillväxtavtalen avtalar staten och städerna om åtgärder som ska påskynda tillväxten inom näringslivet. Syftet med de nationellt betydelsefulla tillväxtzonerna är att öka affärsverksamheten, få arbetskraften i rörelse och göra det smidigare att arbeta i en annan kommun än där man bor. Anslaget är ca 15 miljoner euro för avtalsperioden.

Enligt näringsminister Olli Rehn var antalet ansökningar sammanlagt 18 och de som är bäst och mest färdiga att genomföras utvaldes. Förhandlingarna förs under mars-april och avtalen undertecknas under vårens lopp.

I Vasa är man nöjd över att staden kom med.

− Vi utarbetade Vasas ansökan som ett samarbete mellan staden, utvecklingsbolagen, högskolorna och näringslivet. Jag tror att det var just tack vare vårt samarbete som ansökan var konkurrenskraftig och färdig för genomförande, berättar utvecklingsdirektör Susanna Slotte-Kock på Vasa stad.

Spetstema i Vasas ansökan är smarta och hållbara energilösningar som ryggrad för exporten.

− Att energiska Vasa är med i tillväxtavtalet är ett strategiskt viktigt beslut och visar att vi ur regeringens synvinkel gör de rätta sakerna här. Den här vägen får vi också finansiering för regionalt och internationellt viktiga utvecklingsprojekt, konstaterar Slotte-Kock.

Ytterligare uppgifter:

Utvecklingsdirektör Susanna Slotte-Kock
Vasa stad
040 685 1187



[contact_member,name=Stefan Råback,id=20,details=Name]