Nyheter

Välfärdsföretagare: Du har väl en plan för egenkontroll?

28.1.2013
-

Lagen om privat socialservice (922/2011) förnyades hösten 2011. Enligt lagen ska varje producent av privat socialservice, det vill säga företagaren, utarbeta en plan för egenkontroll för att säkerställa att verksamheten är tillbörlig. Planen borde ha varit färdig senast den 1.9.2012.

Lagen om privat socialservice (922/2011) förnyades hösten 2011. Enligt lagen ska varje producent av privat socialservice, det vill säga företagaren, utarbeta en plan för egenkontroll för att säkerställa att verksamheten är tillbörlig. Planen borde ha varit färdig senast den 1.9.2012. Lagens syfte är att säkerställa att kunden, som använder privat socialservice, får socialservice av god kvalitet.

Planen för egenkontroll är en skriftlig beskrivning över vad ditt företag gör och hur ni gör det. Företagaren måste själv skriva sin plan för egenkontroll. Planen för egenkontroll berör all service som produceras privat och som anges i socialvårdslagens § 17.

Egenkontroll bör tas i bruk även i hemservicens stödtjänster. Företagaren anmäler sina stödtjänster till den kommun där företagets verksamhet idkas. Sådana här inte registrerade stödtjänster är till exempel måltids-, klädvårds-, bad-, städ-, transport- och följeslagarservice och service som främjar socialt umgänge.

Finlex: Lag om privat socialservice

Valvira: Egenkontroll inom privat socialservice

Vänligen kontakta oss, om du behöver hjälp med att utarbeta din plan för egenkontroll.

Sari Saarikoski
företagsrådgivare, servicesedelkoordinator
040 558 6058
sari.saarikoski@vasek.fi