Nyheter

Under projektgalan belönades flera investerings- och utvecklingsprojekt

29.10.2013
-

En festlig prisgala arrangerades i Vasa stadshus den 25 oktober eftersom programmet för utveckling av Landsbygden i Fastlands-Finland är på slutrakan. Projektgalan arrangerades av ELY-centralen i Österbotten och regionens aktionsgrupper Aktion Österbotten och YHYRES-kehittämisyhdistys. Alla dessa finansierar sådana investeringar som har ökat landsbygdsbyarnas samhörighet, projekt som har utvecklat näringar, samt...

En festlig prisgala arrangerades i Vasa stadshus den 25 oktober eftersom programmet för utveckling av Landsbygden i Fastlands-Finland är på slutrakan. Projektgalan arrangerades av ELY-centralen i Österbotten och regionens aktionsgrupper Aktion Österbotten och YHYRES-kehittämisyhdistys. Alla dessa finansierar sådana investeringar som har ökat landsbygdsbyarnas samhörighet, projekt som har utvecklat näringar, samt olika forsknings- och utbildningsprojekt.

Tillställningen öppnades av Vasas stadsdirektör Tomas Häyry. I sitt tal tog Häyry upp den onödiga polariseringen mellan städer och landsbygd. Han poängterade att hela regionen och dess livskraft borde vara i fokus, vilket förutsätter att både städerna och landsbygden utvecklas. Häyry önskade, att EU:s leader-verksamhet skulle i något skede nå även städerna. Städernas leader skulle möjliggöra finansieringens användning och projektens aktivering även i städerna.

ELY-centralens 
utvecklingschef Kaarlo Lepistö

Då juryn hade ordet lyfte landskapsdirektör Olav Jern fram samma polarisering som Häyry. Jern påminde, att framgång förutsätter att alla hjälps åt. Jern berömde de presenterade projektens höga kvalitet. Enligt honom hade juryn bekantat sig med alla projekt ur olika synvinklar med hänvisning till jurymedlemmarnas olika bakgrund.

Under projektgalan presenterades de 24 projekt som tagit sig till finalskedet. Juryns medlemmar hade bekantat sig med projekten, deras resultat och de goda praxisar som skapats genom projekten oberoende av varandra, samt poängsatt dem. Förutom Olav Jern bestod juryn av Miapetra Kumpula-Natri, Camilla Berggren, Ulla-Maj Wideroos, Kjell Andersson, Kalle Heiskanen, Hannu Katajamäki och Marjo Yli-Kiikka.

Följande utvecklings- och företagsstödprojekt belönades:

ELY-centralen i Österbotten

Investeringsprojekt: Utterleden – Saukonreitti, Pedersöre kommun
Utvecklingsprojekt: Energiakylä, Levón-institutet
Företagsprojekt: Caraway Finland

Aktion Österbotten r.f.

Investeringsprojekt: Kvarkens båtmuseum, Malax museiförening
Utvecklingsprojekt: Upplev julen hos skeppsredar- och kaptensfruarna i Kristinestad, Kristinestads turism
Företagsprojekt: YourCoach

YHYRES-kehittämisyhdistys r.y.

Investeringsprojekt: Kolmen kylän golf, Valtaala byaförening
Utvecklingsprojekt: Jätevesitieto toiminnaksi, Storkyro kommun
Företagsprojekt: Ylimartimos ysteri (läs mera i VASEKs artikelserie Under luppen)

Läs mera om finalisterna

VASEKs företagsrådgivare Antti Alasaari kände till flera av finalistprojekten från tidigare:

– Det är synd att alla inte kan belönas. Med hjälp av dessa projekt har väldigt många goda praxisar skapats, som underhålls även efter projekttiden. Goda praxisar kan även kopieras till andra regioner. Med hjälp av företagsstödprojekt har det också skapats ny affärsverksamhet och nya arbetsplatser till regionen, och projekten har främjat regionens livskraftighet, räknar Alasaari upp.

Närmare uppgifter

Antti Alasaari
antti.alasaari@vasek.fi

 

Bilder: Kirsi Tikkanen