Nyheter

Umeå vill vara en föregångare inom hållbart byggande

17.4.2013
-

VASEK ordnade en studieresa till Umeå i början av april. Besöksdestinationens program ordnades av Kompetensspridning i Umeå via projektet Technical visits, vars mål- tillsammans med lokala samarbetspartners - är att bygga Umeå till Nordens mittpunkt inom miljöteknik.

VASEK ordnade en studieresa till Umeå i början av april. Besöksdestinationens program ordnades av Kompetensspridning i Umeå via projektet Technical visits, vars mål- tillsammans med lokala samarbetspartners - är att bygga Umeå till Nordens mittpunkt inom miljöteknik. Under den två dagar långa resan fick resesällskapet se och uppleva hur allvarligt Umeå vill reservera mittpunktsstatusen åt sig.

På den första resedagen stod Hållbara Ålidhem på agendan. Hållbara Ålidhem är AB Bostad i Umeås pilotprojekt, genom vilket ett bostadsområde byggt på 60-talet saneras. Ann-Sofi Tapani är verkställande direktör för AB Bostad i Umeå och presenterar Hållbara Ålidhem som ett unikt pilotprojekt för hållbar stadsutveckling, som innebär bland annat sociala, tekniska, miljömässiga och ekonomiska förändringar.

- Målsättningen med projektet är att minska energianvändningen i området och skapa en trivsammare och tryggare bostadsmiljö. Genom Ålidhem vill vi hitta en hållbar och ekonomisk lösning för renovering av bostadsområden som sedan kan appliceras andra bostadsområden som byggdes under 60- och 70-talen, förklarar Tapani.

Ann-Sofi Tapani presenterar Hållbara Ålidhems sanerade hus.
På skärmen intill ytterdörren kan husets invånare se hur mycket
el (W) deras hus får från solen vid det aktuella tillfället, hur mycket el
(kWh) huset får under den aktuella dagen och hur mycket  el (kWh)
huset fått från solen sammanlagt sedan skärmen installerades.

Den andra resedagen påbörjades med ett besök på Arkitekthögskolan, där universitetslektor Tomas Olofsson visade runt. Arkitekthögskolan började sin verksamhet år 2009 och har som ung skola kämpat hårt om sin plats i arkitekturvärlden.

- Vi har ändå lyckats väl, för vi har en uttalad konstnärlig inriktning på hållbar utveckling och integrerad design, berättar Olofsson.

Betonghus som får nya våningar av trä

Under den andra dagen fick resesällskapet, med ledning av byggmästare Anders Lindgren, bekanta sig med ett byggprojekt som sköts av Umehem och AR Bygg tillsammans med Martinssons trä. Byggprojektet är ett betonghus med tre våningar mitt i Umeå centrum. Kontorshuset ska få tre våningar till byggda av trä.

- AR Bygg är Umehems byggföretag som arbetar med nybyggnad, renovering samt ombyggnad av bostäder, kontor, ladugårdar och industrilokaler. Umehem fungerar både som ägare, byggherre och entreprenör i detta byggprojekt, upplyser Lindgren.

Anders Lindgren tar resesällskapet till de nya trävåningarna som byggts ovanpå betonghuset.

VASEKs projektchef för energieffektivt byggande Mauritz Knuts är ivrig över de lärdomar han fått från Umeå.

- Det var en väldigt nyttig resa. Av våra besöksmål var betonghuset, som får nya våningar av trä ett objekt som speciellt fastnade i minnet. Projektet känns som ett riskabelt pilotprojekt, som verkar vara endast på Umehems ansvar, funderar Knuts.

Förutom Mauritz Knuts fanns representanter från Vasa stad, Korsholms kommun, Vörå kommun, Yrkeshögskolan Novia, Vasa energiinstitut, Vasa universitet, Vasa byggcentrum och Teknologicentrum Merinova med på resan.