Nyheter

Turvallisuusriskien tunnistaminen ja varautuminen muistettava yrityksissä

7.5.2018
-

Tykö- eli Tarveselvitys yritysryhmähankkeille Kyrönmaalla -hankkeen järjestämä infoilta keräsi toukokuun alussa Tervajoelle Kyrönmaalla toimivia yrittäjiä keskustelemaan yritysturvallisuuden eri näkökulmista ja yritysten tarpeista.

 

Tykö- eli Tarveselvitys yritysryhmähankkeille Kyrönmaalla -hankkeen järjestämä infoilta keräsi toukokuun alussa Tervajoelle Kyrönmaalla toimivia yrittäjiä keskustelemaan yritysturvallisuuden eri näkökulmista ja yritysten tarpeista.

Tilaisuuden aluksi Yhyreksen toiminnanjohtaja Matti Jaskari muistutti tarjolla olevista yritystuista ja kannusti ottamaan yhteyttä Yhyrekseen tai VASEKiin tukimahdollisuuksien selvittämiseksi.

Suomen pelastusalan keskusjärjestön varautumispäällikkö Reijo Malkamäki muistutti puheenvuorossaan:

– Savu tappaa ja tuli tuhoaa. Kyrönmaallakin menee tovi tulipalon havaitsemisesta hälytyksen tekemiseen ja edelleen siihen, että palokunta on paikalla. On tärkeää, että yrityksessä on alkusammutusvälineistö asianmukaisessa kunnossa ja henkilökunta on saanut koulutusta niiden käyttämiseen.

Malkamäen mukaan isommassa yrityksessä kannattaa olla nimetyt turvallisuushenkilöt, joille on myös annettu resurssit perehtyä yrityksen turvallisuuteen ja riskeihin sekä tarvittaessa myös johtaa pelastustoimintaa.

– On tärkeää, että kaikki yrityksen työntekijät tuntevat työpaikkansa, sen poistumistiet ja varauloskäynnit, osaavat avata lukitukset, tietävät sammuttimien ja ensiapuvälineiden sijainnit ja löytävät kokoontumispaikat, Malkamäki luettelee ja jatkaa:

– Turvallisuuskävely on hyvä tapa jalkauttaa pelastautumissuunnitelma kaikille työntekijöille ja herätellä kaikki ajattelemaan niitä konkreettisia muutoksia, joilla yrityksen turvallisuuteen liittyvät epäkohdat voidaan korjata. Tärkeintä on tunnistaa riskit, onnettomuuksien ennaltaehkäisy sekä oikea toiminta onnettomuustilanteissa.

Lähitapiolan Hans Köykkäneva puolestaan muistutti yrittäjiä tilojen ja kaluston vakuuttamisen lisäksi henkilöturvasta eli siitä, kuinka varautua siihen, että yrittäjälle itselleen tapahtuu jotain. Yrittäjän sairastuminen vakavasti on yleisempää kuin tapaturmat, mutta yhtä kaikki ilman vakuutusturvaa aiheuttaa helposti taloudellisia ongelmia yritykselle ja yrittäjälle itselleen.

Toimitusjohtaja Anders Norrgård Verifi Oy:stä totesi, etteivät hälytyslaitteet poista murtovarkaita, ne tekevät siitä vain ilmoituksen. Siksi yrittäjän on tärkeä muista ennakointi, miettiä oikeat toimintamallit, kuten esimerkiksi sen, että onko yrityksessä tarpeen olla ovet aina auki?

– Yöllisten murtojen määrä on vähentynyt, mutta rosvot ovat entistä röyhkeämpiä. Useimmiten yrityksessä käydään varkaissa päiväsaikaan, silloin kun ovet ovat auki.

– Jokainen yritys on erilainen, siksi riskien kartoittaminen on yksilöllistä. On tärkeää, että jokaisella yrityksessä työskentelevällä on turvallinen olo ja että apua on tarvittaessa saatavilla. Tämä koskee erityisesti yksin työskenteleviä. Ennakointi ja esimerkiksi valvontakameroiden asentaminen saattaa myös alentaa vakuutusmaksuja.

Tilaisuuden lopuksi yritysneuvoja Antti Alasaari muistutti Tykö-hankkeen tavoitteesta kartoittaa yritysten tarpeita ja käynnistää yritysryhmähankkeita, joissa on mahdollista yhteisen osan lisäksi toteuttaa yrityskohtaisia toimenpiteitä.

– Esimerkiksi työturvallisuuden riskianalyysi voisi olla yksi aihe, joka on useammalla yrityksellä varmasti ajankohtainen. Samoin erilaiset uhkatilannekoulutukset henkilökunnalle. Ja tietysti EU:n tietosuoja-asetuksen voimaantulopäivän lähestyessä kannattaa myös muistaa tietoturva- ja tietosuoja-asiat. Ottakaa yhteyttä, jos tulee jotain mieleen! Alasaari päättää.

[contact_member,name=Antti Alasaari,id=10,details=Name]

 

ELY LA01 Logo FI B3 RGB 200px 72dpi
lippu ja tunnuslause 300px

leader yhyres