Traineeplats i hemlandet fick Aron att tänka om gällande framtidsplanerna
Arbetsmöjligheter finns det gott om i Vasaregionen, men hur ska man locka hit kunnig arbetskraft? Vasa stad och Vasaregionens Utveckling Ab VASEK lanserade i februari ett koncept för rekrytering vid högskolor, där man i samarbete med företag från regionen och högskolans studentorganisationer arrangerar ett rekryteringsevenemang i samband med studenternas eget evenemang.
Aron Jahn fick en tilltalande traineeplats via Karriärsitzen.
Arbetsmöjligheter finns det gott om i Vasaregionen, men hur ska man locka hit kunnig arbetskraft? Vasa stad och Vasaregionens Utveckling Ab VASEK lanserade i februari ett koncept för rekrytering vid högskolor, där man i samarbete med företag från regionen och högskolans studentorganisationer arrangerar ett rekryteringsevenemang i samband med studenternas eget evenemang. Första evenemanget, Karriärsitzen, ordnades vid Umeå universitet i samarbete med Vasa centralsjukhus, Wärtsilä, ABB och studentnationen Finlandssvenska Nationen I Umeå.
Österbottenbördige Aron Jahn var en av dem som fick anställning via Karriärsitzen. Han höll precis på att avsluta sina studier i mediekommunikationsvetenskap vid Umeå universitet, men att återvända till Finland för att arbeta efter studierna hade inte ingått i hans planer.
– Jag hade inte för avsikt att flytta tillbaka till Finland, men när jag blev erbjuden traineeplatsen på Wärtsiläs kommunikationsavdelning i mitten av maj, kunde jag inte tacka nej. Nu har jag fått arbeta inom branding, vilket är precis vad jag studerat och vill syssla med, och min chef och hela teamet är jättetrevliga, berättar Aron.
Enligt honom är idén med evenemang som Karriärsitzen väldigt bra, för när man flyttar utomlands tappar man lite känslan för hurdana arbetsmöjligheter det finns på före detta hemorten. Att arbetskraft verkligen behövs här kommunicerades tydligt på träffen och det fick säkert många att tänka om gällande sina framtidsplaner.
– Jag vet inte ännu vad som händer efter min sex månaders traineeskap, men jag kan tänka mig att stanna i Vasaregionen. Jag trivs här väldigt bra, eftersom arbetsmiljön är internationell och jag får använda engelska i arbetet. Det märks att det finns en traineekultur i Wärtsilä: man får riktiga arbetsuppgifter som trainee och ifall man behöver lite flexibilitet till exempel på grund av flytt eller slutförande av studier, så ställer sig arbetsgivaren positivt till det, konstaterar Aron.
Vasa stad och VASEK planerar att fortsätta med rekryteringsevenemangen: näst i tur står Aalto-universitet med ”Karriärcoccare” den 25 oktober, och Karriärsitzen ska även återvända till Umeå i slutet av året.
– Konceptet visade sig fungera i Umeå så nu testar vi med studerande på Aalto-universitetet. Det är ett smart sätt för företagen att rekrytera framtidens arbetstagare, säger VASEKs företagsrådgivare Olav Nylund.
– Utvecklingen av samarbetet med högskolornas studentorganisationer är viktig för oss och det är meningen att konceptet blir till en samarbetsmodell som upprepas årligen. Detta samarbete gör det möjligt för oss att tillsammans med regionens företag marknadsföra mångsidiga arbetsmöjligheter på bred front, fortsätter utvecklingschef Nina Hautio från Vasa stad.
För mera information om rekryteringskonceptet:
[contact_member,name=Olav Nylund,id=36,details=Name]
Nina Hautio
Utvecklingschef, Vasa stad
+358 40 735 6737
nina.hautio@vaasa.fi