Nyheter

Träbyggandet är snabbt, ekoeffektivt och konkurrenskraftigt

27.4.2011
-

På onsdagen 20.4 arrangerade VASEK i samarbete med Kustens Skogscentral, Puuinfo och övriga samarbetspartner seminariet "Ratkaisuja rakentamiseen - puu kerrostaloissa". Seminariet var en del av en landsomfattande roadshow om träbyggande och energieffektivt byggande. På seminariedagen deltog nästan 100 åhörare från olika organisationer: planerare, byggare, byggherrar, hustillverkare, brandmyndigheter och studerande för...

På onsdagen 20.4 arrangerade VASEK i samarbete med Kustens Skogscentral, Puuinfo och övriga samarbetspartner seminariet "Ratkaisuja rakentamiseen - puu kerrostaloissa". Seminariet var en del av en landsomfattande roadshow om träbyggande och energieffektivt byggande. På seminariedagen deltog nästan 100 åhörare från olika organisationer: planerare, byggare, byggherrar, hustillverkare, brandmyndigheter och studerande för att höra om träbyggande.

Seminariedagen öppnades av landskapsdirektör Olav Jern. Uleåborg stads kvalitetschef Pekka Seppälä belyste Finlands miljöåligganden och energieffektivitetskrav för byggande till år 2020.  I bakgrunden finns enligt Seppälä den stora potentialen för utsläppsminskning: - Den bebyggda miljön svarar i alla fall för 57 procent av utsläppen, och reparationsbyggandet, om något, har potential att påverka minskningen av utsläppen.

- Det är en vanföreställning att ett "nästan nollenergihus" inte skulle få förbruka energi. På årsnivå producerar ett sådant hus nästan lika mycket energi som det förbrukar. Till år 2015 strävar man efter att nå nästan passivhusnivå i byggandet.
- Byggnadsbranschen har i alla fall en hel del att lära sig, eftersom för att kunna bygga nästan nollenergihus krävs det bl.a. att fuktigheten kontrolleras, att konstruktionerna torkar bra och att manteln är lufttät, specificerar Seppälä.

 

Pekka Seppälä anser att byggnadsbranschen
har ännu en hel del att lära sig om byggandet av passivhus.

 

Päivi Myllylä vid Puuinfo informerade åhörarna om de nya brandbestämmelserna som trädde i kraft 15.4.2011. Myllylä anser att i och med de nya brandbestämmelserna ges trä möjligheten att närma sig samma linje med andra byggmaterial. - Trä kommer att få nya användningsändamål både vid nybygge och vid reparationsbyggande. Nu har vi fått brandbestämmelserna i Finland närmare den internationella praxis, påminner Myllylä.

Arkitekt Jari Viherkoski på Arkkitehti HMW Ab sade att träbyggandet skapar trivsamma boendemiljöer som är täta, urbana och människovänliga. - Träbyggandet är snabbt, ekoeffektivt och konkurrenskraftigt, intygade Viherkoski. Även Versowood Ab:s Unto Hyytiä poängterade träbyggandets konkurrenskraft. - Vi kan ändå inte vara för svartvita, byggandet innebär ju mer än endast betong eller trä. Vi måste använda rätt material i rätta ställen.

Docent Markku Karjalainen vid Uleåborgs universitet påminde i sitt anförande om att höghus som byggdes för 30-40 år sedan är de mest ineffektiva vad gäller energi. - Nu när fasadreparationer är aktuella, borde man förbättra värmeisoleringen och här är trä ett bra alternativ eftersom träets utseende är omtyckt och det upplevs som trivsamt.

Byggnadsinspektör Matti Karjanoja vid Vasa stads byggnadsinspektion konstaterade också att man behöver få planläggningen med när man börjar modernisera förorter som byggts på 60-talet. - Där har man goda möjligheter att inverka på tillgänglighet i byggnader, och det finns gott om finansieringsmöjligheter för reparationer.

 

Kimmo Järvinen talade om RunkoPES, den öppna standarden för industriellt och på träelement baserat byggande.

 

Dagens mest energiska anförande erbjöds av arkitekt Pekka Heikkinen som klandrare byggherrar för att ha rört sig endast på bekvämlighetszonen. - Antingen hittar man tydligen inte leverantörer av träelement eller så säger man att så där kan man inte göra, när man planerar för nytt träbyggande.

- Kompetensen finns ju, det som saknas är modet, utbrast också Markku Karjalainen när han lyssnade på Heikius Hus-Talo Ab:s Göran Heikius presentation om de fyravåningshus som företaget redan år 2001 byggde till bostadsmässan Malmö Bo01. - Det är ju absurt att finländare byggde våningshus av trä i Sverige redan för tio år sedan och nu gör man "folkvandringar" dit för att ta lärdom av träbyggandet, undrade han sig över.

Seminariets material (på finska)

Närmare uppgifter:
trähusbranschens utvecklingskoordinator Tuulia Taanila
040 512 60 36