Nyheter

Torgets ”bad boys” – Bad Bun förenar gatumat och fine dining

Företagartrion Benjamin Smith, Saku Railio och Tapani Hovi startade gatumatstället Bad Bun, som opereras från en matvagn på Vasa torg. I stället för traditionell korvpotatis och hamburgare fokuserar företaget på bao buns, det vill säga asiatiska ångade och fyllda semlor. Under sommaren har företagets produkt lockat många nyfikna munnar till torget, och vissa har även blivit stamkunder.

IMG 8842

Bad Buns företagare saknar inte erfarenhet. Benjamin Smith har arbetat inom restaurangbranschen sedan han var tonåring och har erfarenhet av att arbeta både på restauranger, inom catering och som personlig kock. Saku Railio och Tapani Hovi är också veteraner inom restaurangbranschen.

Företagartrion Benjamin Smith, Saku Railio och Tapani Hovi startade gatumatstället Bad Bun, som drivs från en matvagn på Vasa torg. I stället för traditionell korvpotatis och hamburgare fokuserar företaget på bao buns, det vill säga asiatiska ångade och fyllda semlor. Under sommaren har företagets produkt lockat många nyfikna munnar till torget, och vissa har även blivit stamkunder.

– Vid tillverkningen av bao buns använder vi delvis autentiska asiatiska metoder, men vi har även tagit intryck från till exempel Finland och USA. Vi vill ha relativt enkla råvaror, men ändå av mycket hög kvalitet, berättar Benjamin Smith, en av företagets ägare.

Företagartrion började med bao buns bland annat att de är okända. Tanken var att kunderna skulle komma och prova på bao buns av nyfikenhet. Och trots att produkten var främmande, skulle kunderna komma tillbaka om den var bra – och så har det varit. Sommaren har gått fint.

IMG 8857

Företagarna har en bakgrund i fine dining, vilket också återspeglas i gatumaten som de planerat. Trion hade en viss vision av sina produkter och de ville inte erbjuda vilken som helst gatumat, utan i stället satsa på kvalitet.

Matvagnen ger friare händer än en traditionell restaurang

Enligt Smith antyder namnet Bad Bun att de vill utmana människors uppfattning om vad gatumat riktigt är. De är ”bad boys” som vill prova på något nytt.

– Vårt varumärke går ut på att vi vill främja en bra och avslappnad atmosfär, ha kul och även skämta, men vi tar ändå vårt arbete på största allvar.

Smith, som ursprungligen kommer från USA, berättar att särskilt i USA har matvagnskulturen vuxit exponentiellt de senaste åren. Han säger att den bästa maten kan komma från gatuköken. I Finland är gatumatkulturen ännu ung, men enligt Smith har den en stor potential.

Var fick allt det här sin början då? Smith berättar att idén bara var ett skämt i början. Men skämtet utvecklades till ett företag vars dagliga verksamhet Smith nu driver. Företaget är för honom det första i sitt slag inom restaurangbranschen.

– Det här har medfört en mycket bra erfarenhet att lära sig nytt. Pappersarbetet ger mig gråa hår emellanåt, men att starta ett företag har varit en mycket imponerande upplevelse. Det är en fantastisk känsla när man själv kan bygga upp något som man kan vara stolt över. Detta är dock bara en början, lovar Smith.

IMG 8852

Förutom bestående produkter har Bad Bun olika specialiteter i sitt sortiment, såsom bao bun med wagyu-kött som fanns på listan i somras.

Starthjälp, idéer och verktyg från Startia

När trion planerade att starta affärsverksamheten vände de sig till Nyföretagscentrum Startia. Även Lissu, ett verktyg för affärsplan som Startia erbjuder, fann Smith mycket nyttigt.

– Företagsrådgivare Olav Nylund var till stor hjälp för oss. Vi kunde bolla idéer med honom, och han fick oss att tänka på många olika faktorer. Om vi hade något att fråga, var han alltid tillgänglig och redo att hjälpa.

Nylund tycker att det är fantastiskt att företaget valde att etablera sig just på torget.

– Företaget har lanserat något nytt på Vasa torg, vilket är riktigt positivt. Det är bra att inleda verksamheten på en sådant centralt läge, ifall man kanske vill utveckla och skala upp senare – Bad Bun har alla möjligheter till expansion också. Jag önskar dem all lycka i framtiden, säger Nylund.

 

Taggar: