Nyheter

Sustainable Technology Hub på Vasklot – ett avgörande steg i Wärtsiläs väg mot dekarbonisering

Ett år har hunnit gå sedan Wärtsilä öppnade sitt nya teknologicenter STH, Sustainable Technology Hub, på Vasklot i Vasa. Förverkligandet av det nya forsknings-, produktutvecklings- och produktionscentret innebar starten på en ny era för Wärtsilä. Här finns nu 1 500 anställda samlade under samma tak. STH är en investering på över 250 miljoner euro där hållbarhet, energieffektivitet och innovativa, miljövänliga lösningar varit i fokus hela vägen, precis såsom det också är i själva verksamheten och utvecklingen som sker här.

Wartsila STH 4Tommy Grannas, General Manager Real Estate, Jukka Rapo, Facility & Energy Manager samt Hanna Malkamäki, projektchef inom hållbar utveckling och cirkulär ekonomi på VASEK, diskuterar betydelsen av STH för såväl Wärtsilä som för Vasaregionen.

Ett år har hunnit gå sedan Wärtsilä öppnade sitt nya teknologicenter STH, Sustainable Technology Hub, på Vasklot i Vasa. Förverkligandet av det nya forsknings-, produktutvecklings- och produktionscentret innebar starten på en ny era för Wärtsilä. Här finns nu 1 500 anställda samlade under samma tak. STH är en investering på över 250 miljoner euro där hållbarhet, energieffektivitet och innovativa, miljövänliga lösningar varit i fokus hela vägen, precis såsom det också är i själva verksamheten och utvecklingen som sker här.

Tidigare var Wärtsilä utspridd på flera adresser i Vasa och sammanlagt betydligt fler kvadratmeter.

– Wärtsiläs utveckling i sig ska ha möjlighet att utvecklas utan att byggnaderna begränsar det – därifrån startade hela projektet, inleder Tommy Grannas, General Manager Real Estate. Vi utgick från våra behov och målsättningen att samla alla funktioner under samma tak, men på mindre yta. Vi har inte bara optimerat användningen av ytorna nu, utan även fått högre operativ effektivitet och ett minskat logistiskt avtryck, fortsätter Grannas.

Wartsila STH 7STH är en energieffektiv byggnad, i hög grad självförsörjande på såväl el som värme och kylning tack vare olika innovativa lösningar som använts i fastigheten. STH är unikt inom sitt område och möjliggör utveckling av hållbara lösningar för marin- och energiindustrin.

I teknologicentret förverkligar Wärtsilä sin vision om en koldioxidneutral framtid. Centret ska bidra till att främja utfasningen av fossila bränslen inom fartygs- och energisektorn genom att gynna innovation, samarbete och utveckling av grön teknologi med hjälp av hållbara bränslen och digital teknik. Här sker forskning på toppnivå, utveckling och pilotprojekt för nya produkter, lösningar och bränslen.

STH är också i sig en energieffektiv byggnad, i hög grad självförsörjande på såväl el som värme och kylning.

– Redan i ett tidigt skede ställde styrelsen och ägarna krav på hållbara lösningar och man valde därför att ansöka om ett BREEAM New Construction 2016 certifikat för fastigheten.

Wartsila STH 8STH:n toimintoihin kuuluu tuotanto, osaamiskeskus, logistiikkakeskus, polttoainelaboratorio ja partnerikampus. STH on yhteistyön ekosysteemi, joka toimii sekä paikallisesti että maailmanlaajuisesti tulevaisuuden kestävän yhteiskunnan varmistamiseksi.

BREEAM (BRE Environmental Assessment Method) är ett klassificeringssystem för ekoeffektiva fastigheter som styrs av design, konstruktion och användning. Certifieringen ställer hårda krav, som skapar en fastighet som starkt bidrar till en bättre miljö och som också innebär en bättre investering.

Certifieringen möjliggjordes genom projektets huvudarkitekt, Sweco och ingenjörsbyrån Granlund, och hållbarhetstänket genomsyrar hubbens hela ekosystem – från materialval till planering av parkering och tillgång till lokaltrafik.

– Vi beslöt tidigt att använda enbart finländska material. Det garanterar en hög kvalitet, korta transporter, bättre samarbete och större engagemang från våra leverantörer, konstaterar Jukka Rapo, Facility & Energy Manager.

Över 160 olika designers har varit involverade i projektet, som planerades på rekordtid - endast nio månader.

– Vid byggstart hade vi cirka 2 000 ritningar att utgå ifrån, men under byggtiden på två och ett halvt år tillkom ytterligare 8 000, berättar Rapo vidare. Det säger något om projektets omfattning. De 10 000 ritningarna har enbart använts i digital format – en självklarhet i den gröna omställningen.

Wartsila STH 9På STH är man pionjärer när det gäller att införa hållbara bränslen och här finns även ett av Wärtsiläs 11 Expertise Centres där över 1 000 installationer i kraftverk och fartyg övervakas och optimeras runtom i världen, 24/7.

Centrets placering på Vasklot var viktig av flera skäl.

– Transporterna in och ut är en av dem. Här får vi försändelserna direkt på färja och kan minimera gummitransporterna. Här har vi också tillgång till kylvatten, som pumpas in och används för kylning både av motorerna och av fastigheten, fortsätter Grannas. Det uppvärmda vattnet lagras sedan i en 300 m3 stor ackumulatortank, för att sedan kunna användas för uppvärmning av fastigheten. Den el som produceras under provkörningarna i bygganden matas in i elnätet och taket är förberett för en omfattande solkraftspark.

– Tomgång av såväl el, värme och ventilation minimeras tack vare det automatiserade systemet för fastighetsförvaltning som reglerar inomhusmiljön utgående från antalet människor som rör sig i utrymmena, förklarar Rapo vidare.

Det är alltså inte enbart verksamheten och utbudet som är hållbart – det utvecklas också i en energieffektiv byggnad.

Wartsila STH 2Tommy Grannas, General Manager Real Estate och Jukka Rapo, Facility & Energy Manager berättar om optimeringen av arbetsytorna för Hanna Malkamäki, projektchef inom hållbar utveckling och cirkulär ekonomi på VASEK.

Wärtsilä har som mål att vara koldioxidneutral senast 2030, och STH utgör en hörnsten i det arbetet. Centret är dessutom anpassningsbart beroende på hur framtiden ser ut. Här tillverkas idag motorer som kanske är förbjudna om 30 år.

– Det är dock inte motorerna som är problemet, utan drivmedlet – och det är där vi satsar vår utveckling och forskning. Redan idag kan Wärtsiläs motorer drivas med koldioxidneutrala bränslen och vi är bara i början på vår nya era, avslutar Grannas och Rapo.

 

Byggbranschen står inför en enorm utmaning med den gröna och hållbara omställningen som nu kommer att krävas inom alla branscher. För att stöda processen hos aktörerna inom byggnadsbranschen, genomför VASEK utvecklingsprojektet ”Byggnadsbranschens hållbara framtid i Vasaregionen” under tiden 1.1.2022-30.6.2023.

Projektets mål är att höja nivån av vetskap och kunskap samt motivation och kompetens hos branschens alla aktörer för att på sikt nå målet att vara koldioxidneutrala. Projektet riktar sig till företag inom byggnadsbranschen, kommuner samt utbildningsinstitut med program i branschen.

 

Text: Anna Sand/bySand
Bilder: Anna Sand samt Wärtsilä Oyj Abp

 

Taggar: