Stig för verkningsfullhet ger en helhetsbild av arbetet inom innovationsekosystemet
Aktörerna inom Vasas ekosystemavtal har skapat en så kallad stig för verkningsfullhet som beskriver målen, insatserna och åtgärderna som görs inom ekosystemavtalet samt belyser framgångarna och hur de mäts.
Aktörerna inom Vasas ekosystemavtal har skapat en så kallad stig för verkningsfullhet som beskriver målen, insatserna och åtgärderna som görs inom ekosystemavtalet samt belyser framgångarna och hur de mäts.
– Varje innostad, det vill säga varje stad som har ingått ett ekosystemavtal med staten, har sin egen stig för verkningsfullhet, även om grunden för modellen är densamma. Med hjälp av såväl gemensamma som stadspecifika mätare mäts effekterna av arbetet på tre nivåer: effekterna på en hållbar samhällsutveckling, på regionens innovationsförmåga och på de tillväxtförutsättningar som ekosystemen skapar, säger strategi- och projektplaneraren Maria Backman från Vasa stad.
VTT har utarbetat grunden för stig för verkkningsfullhet och har också faciliterat workshops och kliniker.
– Det var lätt för oss att anpassa verksamheten inom vårt innovationssekosystem till den här modellen eftersom Vasa ekosystemavtal har tydliga mål och tydliga åtgärder till exempel för att göra Vasa koldioxidneutralt, säger Backman och fortsätter:
– Vi har redan nu uppnått många framgångar. Genom kontinuitet, planmässighet och engagemang kan vi säkerställa att arbetet hela tiden går framåt. Utvecklingen på systemnivå har varit utmärkt. Och eftersom det finns en historisk bakgrund till ekosystemet har även tidigare påbörjat arbete resulterat i bland annat en guldcertifiering för energiklustret och presidentens internationaliseringspris.
Backman nämner också EnergySampo-projektet och de tillhörande pilotprojekten som ett utmärkt exempel på omfattande interregionalt samarbete, där också lokomotivföretagen har engagerat sig.
Betydelsen av arbete inom nätverk förstärks
I städernas ekosystemavtal fokuserar man på regionernas styrkor och på att skapa nya möjligheter, till exempel för EnergyVaasa-klustrets tyngdpunkter inom teknologi. Vasaregionens energikluster är ett betydande center för innovationer inom energibranschen också mätt på europeisk nivå.
– Samarbete inom nätverk har en stark tradition i regionen och till exempel universiteten fungerar som viktiga partners för företag och projektdeltagare. Vasa har precis rätt storlek för sådant här samarbete. Genom ekosystemavtalet kan nätverksbaserat arbete ytterligare stärkas och utökas, försäkrar Backman.
Mellanrapport kan leda till förändringsbehov
Under sommaren kommer arbets- och näringsministeriet att genomföra en utvärdering av innostädernas verksamhet så här långt, vilket Backman välkomnar:
– Ekosystemavtalet sträcker sig över en lång tid, 2021–2027, så det är klart att det kan finnas behov av att uppdatera planen och dess fokus då det efter mellanutvärderingen är möjligt. För tillfället har vi 10 olika projekt som pågår samtidigt, två projekt som avslutats och två som väntar på finansieringsbeslut.
Backman anslöt sig till arbetet med ekosystemavtalet i slutet av 2021 och går nu över till en ny tjänst på Österbottens förbund:
– Det som har inspirerat mig mest i det här arbetet är alla partnerorganisationers otroligt dynamiska inställning till utveckling och engagemang för att hjälpa varandra över organisationsgränserna. Det har inte gått att uppfatta några klickar eller trösklar i samarbetet, berömmer Backman.