Nyheter

Starta med Startia igen i november

18.10.2016
-

Båda Nyföretagscentrum Startias infotillfällen, som arrangerades i september med temat Starta med Startia, blev fullsatta. Infokvällarna öppnades av Startias direktör Tommi Virkama som berättade om Startias kostnadsfria service för de vetgiriga deltagarna:

Omaa vuoroa odotellessa 600px

Tommi Virkama från Startia, Tobias Björkström från DKCO och Suvi Kankaanpää från Nordea väntar på sin tur att hålla presentation.

Båda Nyföretagscentrum Startias infotillfällen, som arrangerades i september med temat Starta med Startia, blev fullsatta. Infokvällarna öppnades av Startias direktör Tommi Virkama som berättade om Startias kostnadsfria service för de vetgiriga deltagarna:

– Vi ritar er en vägkarta för processen mot företagandet så att ni vet i vilken ordning ni ska gå framåt. Ni kan boka tid till oss per telefon eller e-post och då ställer vår assistent Eivor Koskela några frågor, t.ex. inom vilken bransch ni tänker starta verksamheten och även var ni bor, för att kunna boka en tid den för er lämpligaste företagsrådgivaren.

– Det räcker att ni har en affärsidé. Vi hjälper därifrån framåt!

MateriaalitFI 600px

Virkama gick igenom praktiska saker kring företagande och berättade vilka egenskaper en företagare bör ha samt påminde om affärsverksamhetsplanen. Att göra upp en affärsverksamhetsplan är a och o i allting: man behöver ha en när man ansöker om startpeng eller förhandlar om lån med banken eller med Finnvera. Beslut om risktagning ska varje företagarkandidat ändå fatta själv.

– Det kan ju bli också så att kalkylerna visar att affärsidén inte skulle bli lönsam och då måste man utveckla eller till och med glömma den helt.

Man kan bli företagare också genom att köpa ett verksamt företag, och då har man ju färdigt uppbyggd kundkrets. Företag som är till salu kan man hitta exempelvis på Österbottens företagsbörs.

Deltagarna undrade på skillnaden mellan Startias och VASEKs service och Virkama sammanfattade den så att Startia ger service för kunderna tills företaget har fått ett FO-nummer och efter det är det VASEK som tar hand om företaget. Men företagsrådgivaren kan vara densamma under företagets hela livscykel!

Efter Virkamas inspirerande presentation intogs estraden av Startias sakkunnigorganisationer: Vasa yrkesutbildningscenter VAKK presenterade sina utbildningar om företagande, TE-byrån berättade om startpengen och vilka saker som inverkar på den; bokföringsbyrå Norlic påpekade att det lönar sig att inleda samarbete med en bokföringsbyrå redan från början. Nordea i sin tur skingrade misstankarna om att man ska kunna tala ”bankspråk” och sade att de alltid skräddarsyr finansieringen för ett nyföretag.

Även sakkunnigorganisationerna Finnvera, försäkringsbolaget If samt DKCO Advokatbyrå gav riktlinjer för vägen mot företagande. I slutet av infokvällen bokade deltagarna flitigt tider till företagsrådgivare för fortsatta funderingar kring affärsidéer.

Startia Infoillat SVStarta med Startia i november på tisdagar kl. 17.30:
8.11 på svenska
15.11 på finska

Anmälan till info@vasek.fi eller per telefon 317 76 00.

 

Tilläggsuppgifter

[contact_member,name=Tommi Virkama,id=14,details=Name-Designation-AdditionalInformation-Phone-MobilePhone-Email-MemberPhoto]

Startia logot sve