Nyheter

Snabbare tågresa mellan Vasa och Seinäjoki under planering

6.11.2013
-

Kvickare och bekvämare tågresa, samt ett mer koncentrerat pendlingsområde mellan Vasa och Seinäjoki. Ett nyligen påbörjat projekt siktar på att få till stånd dessa förbättringar mellan städernas järnvägstrafik. Under de senaste åren har även Finlands järnvägsnät förbättrats till exempel längs sträckorna Seinäjoki–Helsingfors och Seinäjoki–Uleåborg.

Kvickare och bekvämare tågresa, samt ett mer koncentrerat pendlingsområde mellan Vasa och Seinäjoki. Ett nyligen påbörjat projekt siktar på att få till stånd dessa förbättringar mellan städernas järnvägstrafik. Under de senaste åren har även Finlands järnvägsnät förbättrats till exempel längs sträckorna Seinäjoki–Helsingfors och Seinäjoki–Uleåborg. Det att vasaborna inte kan njuta fullt ut av det nationella järnvägsnätets upprustning påskyndar behovet att utveckla Vasas egen järnväg.
- Vårt mål är att de som reser från Vasa till Seinäjoki skulle vara framme 5–15 minuter snabbare. I framtiden kunde resenärerna också vara framme i Helsingfors på endast tre timmar, berättar Tero Voldi som är trafiksakkunnig på Österbottens förbund.

Idag tar Pendolino-tåget resenärer från Vasa till Seinäjoki på cirka 50 minuter och till huvudstaden på 3,5 timmar. Ombord på ett vanligt expresståg tar resan till Helsingfors 4,5 timmar och till Seinäjoki en timme.
- Elektrifieringen av tågbanan mellan Vasa och Seinäjoki har redan gjort resan till Helsingfors snabbare, då utrustnings- eller tågbytet på Seinäjoki station fallit bort. I bästa fall får passagerarna sitta hela färden i samma tåg, förklarar Voldi.

Tågbanans elektrifiering räcker ändå inte. Tåget kan inte köra snabbare längs banan än tidigare, eftersom rälsetappen mellan Vasa och Seinäjoki kräver förbättringar på flera ställen.

 

Tero Voldi är trafiksakkunnig på Österbottens förbund.

 

Läs mer om hur tågresan kunde bli snabbare...