Nyheter

Rörelsekapital – vad betyder det och hur mycket behövs?

28.5.2021
-

Med rörelsekapital avses den penningmängd som är förbundet till ett företags löpande affärsverksamhet. Naturligtvis är behovet av rörelsekapital olika för alla företag, det påverkas väsentligt av verksamhetens art och omfattning. Vet du, hur mycket pengar som behövs för att kunna hålla ditt företag rullande i ett års tid?

joshua hoehne AZrBFoXP 3I unsplashMed rörelsekapital avses den penningmängd som är förbundet till ett företags löpande affärsverksamhet. Naturligtvis är behovet av rörelsekapital olika för alla företag, det påverkas väsentligt av verksamhetens art och omfattning. Vet du, hur mycket pengar som behövs för att kunna hålla ditt företag rullande i ett års tid?

Företagets verksamhet försvåras snabbt utan rörelsekapital. Det är just därför varje företagare behöver ha på klart hur mycket pengar, det vill säga kapital, som behövs. En startande förtagare bör beräkna hur mycket pengar som behövs innan företagets verksamhet påbörjas och innan ingen produkt eller tjänst sålts.

– Och någon form av felmarginal, till exempel 5 000 euro, är bra att inkludera. I de flesta fall underskattas behovet av rörelsekapital. Kostnaderna löper, även om inkomsterna låter vänta på sig. Förutom etableringskostnader kommer olika anslutningar och licenser samt nödvändig marknadsföring, påminner företagsrådgivare Antti Alasaari.

En företagare som säljer eller tillverkar produkter behöver vanligtvis mer rörelsekapital än en som producerar tjänster. Verksamhetens möjliga säsongsbetonade natur bör också beaktas.

En affärsverksamhetsplan underlättar

– I samband med utarbetandet av en affärsverksamhetsplan beräknas också behovet av rörelsekapital. På nyföretagsrådgivningen hjälper vi nya företagare med dessa beräkningar, säger Startias direktör Tommi Virkama och fortsätter:

– Genom oss får du åtkomst till Lissu-programmet för skapandet av en affärsverksamhetsplan, och vi kan genom programmet kommentera din plan och dina beräkningar. Lissu-programmet kan också användas om företaget redan är i drift men vill ändra planen och uppdatera affärsverksamhetsplanen. Kontakta oss om du vill ha inloggningsuppgifter till Lissu-programmet!

En separat formel för beräkning av rörelsekapital

– Aningen förenklat utgörs formeln av försäljningsfordringar + omsättningstillgångar – leverantörsskulder, säger Alasaari.

Han instruerar företagaren att titta på företagets balansräkning. Om man inte behärskar att beräkna rörelsekapitalet eller tolka balansposter, lönar det sig att vända sig till en expert:

– Den egna bokföraren är företagarens viktigaste partner som hjälper i dessa frågor. Vid behov kan man också få hjälp av oss företagsrådgivare. Utvecklingen av rörelsekapitalet bör följas upp regelbundet, inte bara en gång om året, utan även till exempel månadsvis. När man ser till att man har en rörelsekapitalbuffert för några månader framåt, klarar man sig också i oväntade situationer, försäkrar Alasaari.

Vad händer om rörelsekapitalet tryter eller riskerar att ta helt slut?

– I den situationen är det värt att försöka påskynda erhållandet av försäljningsfordringar. Det lönar sig att försöka förhandla om kortare betalningsplan eller påskynda lageromsättningen. Och naturligtvis kan man också begära om längre betalningstid för egna leverantörsskulder, listar Alasaari som till buds stående medel.

 

Taggar: