Nyheter

Personval på VASEKs bolagsstämma – undantagsvis på distans

Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 7.4.2020 följande personer i bolagets styrelse:

Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 7.4.2020 följande personer i bolagets styrelse:

ordinarie medlem, kommun/intressegrupp (suppleant)

Tomas Häyry, Vasa (Jari Karjalainen)
Rurik Ahlberg, Korsholm (Mikael Alaviitala)
Janne Laine, Laihela (Minna Niemi)
Jenny Malmsten, Malax (Håkan Knip)
Miko Heinilä, Storkyo (Pirkko Viljanmaa)
Christina Båssar Korsnäs (Marcus Nordmyr)
Tom Holtti, Vörå (Göran Westerlund)
Pasi Tuominen, industrin (Juha Häkkinen)
Maria Norrlin-Asplund, sme-företagen (Björn Helsing)
Antti Romu, sme-företagen (Reijo Lidman)
Lisbeth Fagerström, högskolorna (Annukka Jokipii)

Som ny medlem i styrelsen valdes Lisbeth Fagerström från Åbo Akademi. Hon representerar högskolorna. Annukka Jokipii blev suppleant i stället för ordinarie medlem. Som ny suppleant i styrelsen är Vasa stads koncernförvaltningsdirektör Jari Karjalainen. Han fungerar som Tomas Häyrys suppleant. I övrigt förblev sammansättningen som förut.

Tomas Häyry fortsätter på sin post som styrelseordförande, och verkställande direktör Stefan Råback fungerar som sekreterare och föredragare.

Bolagets totala omsättning var över 2,3 miljoner euro år 2019 och resultat före skatt 206 000 euro. Bolagsstämman beslutade i enlighet med styrelsens förslag att vinsten ska bokföras på vinst-/förlustkontot och ingen dividend delas ut. Bolagets resultat var i enlighet med styrelsens målsättning, som baserade sig på den tidigare märkbara förlusten från år 2016 samt på att bolaget förberett sig på situationen med byte av EU:s programperiod med sjunkande möjligheter till finansiering av regionutvecklingsåtgärder.

– Som VD bestod årets höjdpunkter av stabiliseringen och förstärkningen av bolagets egen ekonomi under de två sista räkenskapsperioderna samt uppdateringen av strategin som haft en central ställning. Som ett resultat av strategiarbetet uppdaterades företagets mission i en ständigt föränderlig verksamhetsmiljö med fokus på de centralaste målsättningarna för de tre huvudsakligaste arbetsområdena; företagsrådgivning, regionutveckling och marknadsföring av regionen, berättar Råback i bolagets årsberättelse.

Under år 2019 besökte 1 328 företag och kunder VASEKs företagsrådgivning, under sammanlagt 2 988 möten. Med hjälp av Nyföretagscentrum Startias rådgivning grundades 202 nya företag.

På grund av det rådande undantagstillståndet hölls bolagsstämman digitalt. På mötet diskuterades även corona-krisens inverkan på företagen och hur VASEK har internt styrt resurserna till ekonomirådgivning samt informering om de olika tillgängliga stöden och hjälp med ansökningsprocesserna.    

– För tillfället inväntar vi arbets- och näringsministeriets närmare anvisningar gällande stödet till ensamföretagare, så att vi kan komma framåt i ärendet tillsammans med regionens kommuner, konstaterar Råback.

Den nya styrelsen håller sitt konstituerande möte den 29.4.2020 och väljer viceordförande för styrelsen samt sammansättningen för arbetsutskottet.

Bekanta dig närmare med resultaten för VASEKs verksamhet i årsberättalsen 2019

 

Taggar: