Nyheter

Olika problem vid ägar- och generationsskiften behandlas ingående på ett seminarium den 15 april

27.3.2019
-

I Finland finns det över 330 000 företagare, och varje år kommer ungefär 3 400 företag till försäljning och söker nya ägare. Man uppskattar också att under de kommande tio åren övergår 13 500 företag i nya händer till följd av generationsskiften.

FBbanneri OSV 600px

I Finland finns det över 330 000 företagare, och varje år kommer ungefär 3 400 företag till försäljning och söker nya ägare. Man uppskattar också att under de kommande tio åren övergår 13 500 företag i nya händer till följd av generationsskiften.

Vasaregionens Utveckling Ab VASEK var enbart i fjol i kontakt med över 250 kunder angående ägar- eller generationsskifte i företag. På nästan 500 möten behandlades saker som både att sälja och köpa företag, att upphöra med ett företag på grund av pension, att ta över ett familjeföretag från föräldrarna, att anställda övergår till att bli ägare av den egna arbetsplatsen eller att köpa affärsverksamhet.

På VASEKs ägarskiftesrådgivning har man lagt märke till att vissa teman upprepar sig och ofta är utmanande. Det är i synnerhet dessa teman som man går på djupet med även på seminariet Ett planerat ägarskifte den 15 april.

– När ett företag ska övergå i nya händer och man förhandlar om en företagsaffär eller ett generationsskifte, är det väldigt viktigt för både den som fortsätter och den som avstår från verksamheten att värderingen av företaget gjorts på ett pålitligt och omsorgsfullt sätt. Experter från KPMG och DKCO berättar vad respektive part bör ta i beaktande när man försöker fastställa ett företags värde och försäljningspris. Ett pris som både köpare och säljare är nöjd med, skakar man inte ur ärmen så där bara, påminner direktören för företagstjänster Kjell Nydahl och tillägger:

– Förutom om företagsvärdering, får vi lyssna till experter från KPMG och Näsman & Båsk som berättar om skattefrågor gällande ägar- och generationsväxlingar. Kvällens tredje föreläsning handlar om de alltid så livsviktiga avtalsfrågorna. Om dem berättar experterna från EY.

– I synnerhet dessa tre teman är orsaken till att vi gång efter annan uppmanar kunder att börja förbereda ägarskiftet i tid. Skatteplanering görs inte på ett kick. Ett ägarskifte genomförs inte heller utan avtal. Vi har sekretessavtal, offert, intentionsavtal, köpebrev, aktieägaravtal, konkurrensförbudsavtal...räknar Nydahl upp.

På seminariet får vi också lyssna till företagare som gjort flera företagsaffärer. Mika Kultti och Sakari Rahtu köpte i början av år 2017 vasaföretaget KapKem, och även efter det har de expanderat sin företagsverksamhet med hjälp av företagsköp.

Seminariet som hålls i Berny’s restaurang på Replot är avgiftsfritt, och samma program pågår parallellt på både finska och svenska.

Seminariet arrangeras som ett samarbete mellan Vasaregionens Utveckling Ab VASEK, Kristinestads näringslivscentral Ab och Ab Jakobstadsregionens Utvecklingsbolag Concordia, vilka även har ett gemensamt ägarskiftesprojekt vars finansiering kommer från EU:s landsbygdsprogram.

Läs mer om seminariet och anmäl dig

Från Jakobstadsregionen ordnas gratis busstransport till seminariet, läs mera på adressen www.concordia.jakobstad.fi. Även från Kristinestad arrangeras transport till evenemanget. Boka din plats på adressen timo.vauhkonen@krs.fi eller 040 5073342.

Taggar: