Nyheter

Nya affärsmöjligheter inom förnybar energi och energibesparing

21.3.2016
-

EnergyWeek-eventet Energy Spin samlade åter 17.3.2016 startupföretag inom energi, investerare och en hel del personer intresserade av möjligheter för nätverkande. Platsen för evenemanget var Hankens festsal i Vasa.

EnergyWeek-eventet Energy Spin samlade åter 17.3.2016 startupföretag inom energi, investerare och en hel del personer intresserade av möjligheter för nätverkande. Platsen för evenemanget var Hankens festsal i Vasa.

Av eventets två huvudtalare fokuserade Teraloop Ab:s vd Ted Ridgway Watt på betydelsen av energilagring: utan lagringsmöjligheter får man inte den bästa effekten utav förnybara energikällor. Frederic Miribel från Aderly/Invest In Lyon i sin tur presenterade omfattande hur klustren kan hjälpa startupföretag både på den europeiska nivån och på världsnivån.

IMG 2310 500px

Ted Ridgway Watt, Teraloop Ab

Vaasa Entrepreneurship Society VES hade i likhet med förra året samlat en topp 30 lista på de mest lovande startupföretag inom energi i Europa. Under eftermiddagen studerades det orange, kompakta häftet flitigt.

Paneldeltagarna GM Business Innovation Tero Hottinen från Wärtsilä, Ted Ridgway Watt, Chief Research Scientist Antti-Jussi Tahvanainen från ETLA, VP Energy Efficiency Andras Puskas från SUSI Partners AG och CTO Heli Antila från Fortum Abp höll först sina egna presentationer och dryftade sedan vilken som är den största enskilda utmaningen för finansieringen av ny teknologi, om pengar är nyckelresurs i branschen och vad de stora företagen kan erbjuda mindre företag.

IMG 2322 500pxPanelen diskuterade också publikfrågor om olika finansieringsmodeller.

Efter paneldiskussionen delade deltagarna upp sig i två grupper; nu var det dags för förhandsbokade speed dating-sessioner och pitching framför en jury. Pitcherna erbjöd publiken en fartfylld timme: Aurelia Turbines, OptiWatti, EnergySolaris, BroadBit Batteries, Upside Energy, Finrenes och Iimes fick på högst fyra minuter var pitcha och fungera som exempel för publiken på hur man övertygar investerarna. Juryn leddes av Rene Savelsberg (SET Ventures) och i den ingick representanterna för Tekes, VNTM och FiBAN.

– Det är fantastiskt att vara med och organisera ett sådant här evenemang som på ett genuint sätt utvecklar de deltagande företagens nätverk och därigenom skapar nya affärsmöjligheter inom förnybar energi och energibesparing, beskriver Marko Koski, som är företagsrådgivare på VASEK och evenemangsansvarig för Energy Spin.IMG 2321 500px

Energy Spin fyllde Hankens festsal.

Eventet, som hade hisnande högt tempo, fortsatte med en kort startinfo om Tillväxtstigen Fast Track Energy och avslutades med mingel och mat.

Närmare uppgifter

[contact_member,name=Marko Koski,id=18,details=Name-Designation-AdditionalInformation-Phone-MobilePhone-Email-MemberPhoto]